„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

„Pavarsdienorastis“ receptas: prancūziškas bazilikų ir sūrio padažas „Pistou“

Rudeniui pradėjus skaičiuoti pirmas dienas ateina metas palengva nurinkti derlių. Mano namuose stovėjo į vazą pamerktų šviežiai skintų bazilikų puokštė. Jie visą vasarą lepinosi saule mano šiltnamyje tarp gražuolių pomidorų. Nors pagrindinis bazilikų darbas buvo savo aromatu atbaidyti kenkėjus, tačiau viso vasaros sezono metu jie taip pat puikiai tarnavo ne viename patiekale. Šiandien jie virto padažu, kuris itin dera su pomidorais, o ir valgyti jį vieną užsitepus ant skrudintos šviežios duonos yra nepakartojamai skanu.
Justinas Kapkovičius ir jo gamintas padažas „Pistou“
Justinas Kapkovičius ir jo gamintas padažas „Pistou“ / Autoriaus, Lina Jushke nuotr.

„Pistou“ (tariame pistu) yra tradicinis prancūzų padažas, kuris labai panašus į Italijoje dievinamą pesto. Visgi, pagrindinis jų skirtumas yra tas, jog pistou gaminamas be kedrinių pinijų riešutų, tačiau viena sudedamųjų dalių yra sūris. Šiandien aš pasirinkau brandintą, ryškiai oranžiniu atspalviu išsiskiriantį kietąjį prancūzišką sūrį „Mimolette“. Jei jo neteko matyti prekybos centre, galite naudoti kitą kietą sūrį – „Gruyere“, „Pecorino“ arba „Džiugą“.

Šiandien pasidalinsiu paprastai pagaminamo padažo receptu. Jį sudaro vos keli ingredientai, o ir laiko jį gaminant skirti neprireiks labai daug.

„Pistou“ padažas pagal „Pavarsdienorastis“

Ingredientai (250 ml padažo):

  • puokštė šviežių bazilikų;
  • 60 g sūrio „Mimolette“;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 150 ml alyvuogių aliejaus;
  • 10 ml citrinos sulčių;
  • druskos;
  • pipirų.
Autoriaus nuotr. /Padažo ingredientai
Autoriaus nuotr. /Padažo ingredientai

Gaminimas:

1. Į verdantį vandenį dedu baziliko lapelius ir nuplikau palaikydamas kelias sekundes. Baziliką ištraukiu ir atvėsinu lediniame vandenyje, kad nepervirtų. Gerai nusausinu popieriniu rankšluosčiu.

Autoriaus nuotr. /Nuplikyti, o tada atšaldyti bazilikai
Autoriaus nuotr. /Nuplikyti, o tada atšaldyti bazilikai

2. Sutarkuoju sūrį.

3. Baziliką, česnako skiltelę, sūrį ir aliejų dedu į indelį ir trinu, kol masė tampa reikiamos konsistencijos, t.y. nelieka didelių baziliko lapelių ir viskas virsta vientisa masė.

Autoriaus nuotr. /Ingredientai keliauja į trintuvą
Autoriaus nuotr. /Ingredientai keliauja į trintuvą

4. Paskaninu citrinos sultimis, druska ir pipirais.

Autoriaus nuotr. /Padažas išlieka ryškiai žalias
Autoriaus nuotr. /Padažas išlieka ryškiai žalias

Tips & Tricks

  • Vietoje „Mimolete“ sūrio galite pasirinkti „Gruyere“ sūrį. O jeigu nerasite ir jo, tai po ranka visada turėsite „Džiugo“.
Autoriaus nuotr. /Sutarkuotas sūris
Autoriaus nuotr. /Sutarkuotas sūris
  • Kedrinės pinijos yra dar vienas ingredientus, kuris kartais naudojamas, tačiau jos yra esminis skirtumas tarp pesto ir „Pistou“ padažo.
  • Norint lengvesnio padažo, alyvuogių aliejų galima perpus maišyti su vynuogių kauliukų aliejumi.

Šis receptas – iš maisto tinklaraščio Pavarsdienorastis, kurio autorius – virtuvės šefas Justinas Kapkovičius. Per 12 savo karjeros profesionalioje virtuvėje metų Justinas dirbo įvairiuose restoranuose Lietuvoje, Škotijoje, Skandinavijoje, yra laimėjęs ne vieną medalį tarptautiniuose kulinarijos konkursuose, kūręs skirtingų restoranų meniu. Šalia rimtos ir profesionalios karjeros, namuose Justinas gamina žymiai paprasčiau nei restorane, tačiau skaniai ir išradingai. Namų virtuvei tinkamus jo receptus ir patarimus nuo šiol ras ir 15min skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs