Prisiminus tą ypatingai skanų vaikystės laiką, kai už storu glajumi nulietą bandelę, galėjai prisiduoti net ir už nuodėmes, kurių nebuvai nei girdėjęs, nei regėjęs, dalinuosi gardžių sausainiu receptu, vildamasis, kad nostalgiškai gardūs laikai sugrįš bent akimirkai.
Taigi, ant mano stalo gula mažai konditerinių įgūdžių ir laiko reikalaujantys, tačiau nepriekaištingai lietingai dienai tinkantys pašnekovai prie kavos, o gal prie arbatos puodelio. Šiuos sausainius itin paprasta pasigaminti, o ir varijuoti ingredientais visada galima, net rekomenduojama, kad nepabostų. Belieka pamerkti akį čigonei ir pasigaminti šiuos gražuolius.
Sausainiai „Čigonės akys“ pagal Pavarsdienorastis
Ingredientai (30 sausainių):
- 100 g sviesto;
- 100 g migdolų miltų;
- 100 g kvietinių miltų;
- 75 g cukraus pudros;
- žiupsnelis druskos;
- 50 g juodojo šokolado;
- 100 g riešutų sviesto.
Gaminimas:
1. Pradžioje sumaišau miltus, migdolų miltus ir druską.
2. Minkštą sviestą išplaku iki purumo rankiniu plaktuvu. Dedu cukraus pudrą ir plaku iki vientisos masės.
3. Į gautą sviesto-cukraus pudros masę įmaišau prieš tau paruoštą miltų mišinį ir dedu į šaldytuvą pailsėti apie 30 minučių.
4. Iš atvėsintos tešlos suformuoju mažus, vienodus kamuoliukas ir palieku šaldytuve sustingti apie 30 minučių.
5. Orkaitę įkaitinu iki 170°C laipsnių temperatūros ir kepu kamuoliukus ant sviestiniu popieriumi paklotos skardos apie 15 minučių. Palieku skardoje atšalti.
6. Šokoladą ištirpinu ant garų vonelės ir po truputi įmaišau riešutų sviestą. Kai masė atvėsta iki kambario temperatūros, sutepu ja vieną sausainio puselę ir suklijuoju su kita. Tokiu būdu sutepu visas likusias sausainių puseles.
Tips & Tricks
- Vietoj migdolų miltų galite naudoti kitų riešutų miltus arba tiesiog smulkintus skrudintus riešutus.
- Riešutų sviestą galite keisti į riešutų pastą.
Šis receptas – iš maisto tinklaraščio Pavarsdienorastis, kurio autorius – virtuvės šefas Justinas Kapkovičius. Per 12 savo karjeros profesionalioje virtuvėje metų Justinas dirbo įvairiuose restoranuose Lietuvoje, Škotijoje, Skandinavijoje, yra laimėjęs ne vieną medalį tarptautiniuose kulinarijos konkursuose, kūręs skirtingų restoranų meniu. Šalia rimtos ir profesionalios karjeros, namuose Justinas gamina žymiai paprasčiau nei restorane, tačiau skaniai ir išradingai. Namų virtuvei tinkamus jo receptus ir patarimus nuo šiol ras ir 15min skaitytojai.