Anot „Itališko skonio gurmanų“ įkūrėjos ir vienintelės Lietuvoje bei Pabaltijyje alyvuogių aliejaus someljė ir profesionalios jo degustuotojos L.Davletšinos, renginys yra skirtas tiek mėgėjams, norintiems žengti pirmuosius žingsnius draugystės su alyvuogių aliejumi link, tiek ir šio produkto gerbėjams, kurie jau žino aliejaus gamybos subtilybes, skirtingas veisles, tačiau nori pagilinti žinias, susipažinti su stulbinančia alyvuogių aliejų skonių įvairove bei išsklaidyti įsigalėjusius mitus, sužinoti, kaip panaudoti alyvuogių aliejų ne tik maisto gamyboje.
Žinomiausi ypač tyro alyvuogių aliejaus gamintojai vienoje vietoje
Renginio dalyviai – rinkos lyderiai iš Italijos, Ispanijos, Kroatijos, Graikijos, Prancūzijos. Pasaulinių konkursų čempionai, turintys aukščiausius pasaulyje reitingus, o net treji iš jų yra įvertinti 100 balų iš 100, pagal vienintelį pasaulinį ypač tyro alyvuogių aliejaus gidą „FLOS OLEI 2020“.
„Visi dalyviai yra nedideli ar vidutiniai šeimos ūkiai, besilaikantys keliasdešimties ar kelių šimtų metų gamybos tradicijų. Privaloma sąlyga kiekvienam dalyviui – nuosavi alyvmedžiai, aliejaus spaudykla ir aliejaus pilstymas į butelius. Visa tai, kas privaloma į aukštus pasaulinius reitingus pretenduojančiam ūkiui“, – pasakoja L.Davletšina. Ji priduria, jog šie ūkiai taip pat turi vieną bendrą kokybinį bruožą – gamina aliejų tik iš žalių, nesunokusių alyvuogių, kuriose gausu antioksidantų polifenolių ir kitų naudingų medžiagų. Dėl šios priežasties aliejus tampa ne tik puikiu maistu, bet ir maisto papildu ar natūralia grožio priemone.
Dauguma šių ūkių Lietuvoje lankysis pirmą kartą, tad glaudus Alyvuogių aliejaus dienos Lietuvoje formatas parinktas neatsitiktinai – renginiu siekiama skatinti betarpiškumą ir pažinimą, tokiu būdu gamintoją priartinant prie vartotojo, o ūkininką prie pirkėjo. Atvykę galės ne tik paragauti per šimtą skirtingų veislių alyvuogių aliejų, bet ir užduoti visus rūpimus klausimus atvykusiems ekspertams, paneigti nusistovėjusius mitus, gauti asmenines rekomendacijas bei pažinti žmones, besirūpinančius aukščiausios kokybės aliejaus patekimu ant mūsų stalo.
„Renginyje laukiami visi, kurie domisi maisto gamyba, savo sveikata bei rūpinasi grožiu, o taip pat labai kviečiami virtuvės šefai, restoranų ir viešbučių verslo atstovai bei su maisto gamyba ir patiekimu susiję žmonės. Visiems jiems pažadame atradimų ir naujų žinių kupinas dienas“, – kviečia L.Davletšina.
„Master Class“ dirbtuvės – norintiems sužinoti daugiau
Degustacijomis ir pristatymai – tik maža Alyvuogių aliejaus dienų dalis. Norintys tobulėti ir įgyti naujų žinių iš profesionalų bus kviečiami sudalyvauti paskaitose ir dirbtuvėse bei nagrinėti pačias įdomiausias su alyvuogių aliejumi susijusias temas. Tiesa, svarbu pažymėti, jog išankstinė registracija į šias dirbtuves nebus vykdoma, tad į paskaitas pateks pirmieji atėjusieji. Paskubėti verta!
Dirbtuvių programa:
- Alyvuogių aliejus ir sveikata – 12:00 val.
- Alyvuogių aliejaus ABC: ką būtina žinoti renkantis alyvuogių aliejų 14:00 val.
- Alyvuogių aliejus: mitai ir tikrovė 16:00 val.
Organizatorių teigimu, paskaitų sąrašas bus pildomas.
Išskirtinė proga išbandyti specialų „Rib Room“ a la carte meniu
Tik vieną dieną Rib room restorane bus siūloma ragauti patiekalų iš ypatingo a la carte meniu, kurio patiekalai bus gaminami naudojant ypatingos kokybės alyvuogių aliejus.
Restorano virtuvės šefas Svajūnas Jarmala yra pasirengęs nustebinti preciziškumu ir aukščiausia kokybe bei kiekvieną paskatinti pamilti paprastą, natūralų, sielą turintį maistą, pagamintą iš geriausių ingredientų.
Renginio data: 2020 m. kovo 7 d.
Renginio laikas: nuo 11:00 val iki 19:00 val.
Vieta: Viešbutis „Holiday Inn Vilnius“. Šeimyniškių g. 1, Vilnius
Degustacijų salė, galimybė sudalyvauti paskaitoje bei vieno kąsnio užkandžiai, ruošti su alyvuogių aliejumi – visa tai ir dar daugiau laukia kiekvieno, apsilankiusio pirmojoje alyvuogių aliejaus parodoje Lietuvoje.
Bilietą įsigyti galite čia.