Ingredientai:
kukuliukams:
- 800 g maltos jautienos;
- 60 g maltų džiūvėsėlių;
- 70 ml pieno;
- 2 kiaušiniai;
- 1,5 arbat. šaukšt. (po lygiai) cinamono, maltų gvazdikėlių, malto kumino, maltų kvapniųjų pipirų ir maltos kalendros mišinio;
- 0,75 arbat. šaukšt. druskos;
- 2 skiltelės česnako;
- žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų popirų;
- žiupsnelis kajeno pipirų.
padažui:
- 300 šviežių ar šaldytų (ir atitirpintų) spanguolių;
- 2 valg. šaukšt, raudonojo vyno, šerio ar kokybiško obuolių acto;
- 2 valg. šaukšt. apelsinų sulčių;
- 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 0,5–1 valg. šaukšt. Dižono garstyčių;
- 1 valg. šaukšt. šviežio imbiero, nulupto ir sutarkuoto;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- žiupsnis Kajeno paprikų miltelių ar aitriųjų paprikų dribsnių.
Gaminimas:
1. Pirmiausia paruoškite kukuliukus. Dideliame dubenyje sumaišykite visus jiems skirtus ingredientus, galite rankomis net paminkyti masę, kad viskas tolygiai persimaišytų. Tada gnybkite po truputį mėsos masės ir formuokite maždaug graikiško riešuto dydžio rutuliukus.
2. Dėkite suformuotus kukuliukus ant kepimo popieriumi ištiestos ir plonai aliejumi pateptos skardos.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C temperatūros ir dėkite kukuliukus kepti – tai užtruks 12–15 min. (perpjaukite vieną perpus ir patikrinkite).
4. Kol kukuliukai kepa, paruoškite padažą. Pirmiausia elektriniu trintuvu ar paprastu bulvių grūstuvu sumalkite/sutrinkite spanguoles. Gautą tyrę supilkite į platų plačiadugnį puodą, užkaiskite jį ant vidutinės ugnies, suberkite ir supilkite ir likusius padažo ingredientus bei pakaitinkite 5–7 min., kol kiek nugaruos skystis.
5. Kai padažas bus paruoštas, o kukuliukai iškepę, tiesiai iš skardos suverskite juos į puodą su padažu ir švelniai, netraiškydami apvoliokite padaže. Tada puodą nukaiskite, galite pabarstyti šviežiomis petražolėmis.
6. Tiekite su bulvių koše, ryžiais, makaronais ar tiesiog salotomis. Skanūs pašildyti ir kitą dieną.