Parduotuvėje tokių skonių nerasite
Naminiai augaliniai gėrimai – gera erdvė eksperimentuoti bei atrasti netikėtų skonių derinių. Serbentus, vyšnias, mėlynes, gervuoges, avietes bei kitas uogas įvairiausiomis kombinacijomis galima maišyti tarpusavyje arba su pasirinktais vaisiais.
Citrusai suteiks gėrimams gaivumo, o egzotinės gėrybės – kiviai, ananasai, melionai – praturtins natūraliu saldumu. Ne ką prasčiau į gėrimą tiks agurkai – nustebsite, koks subtilus jų skonis. Na, o gurmaniškiems deriniams pasitarnaus įvairios prieskoninės žolelės: bazilikai, rozmarinai, čiobreliai, taip pat nepamaišys ir iš sodo nuskintas serbento lapas.
Augalinių gėrimų gamyba visai nesudėtinga: pasirinktus ingredientus tereikia supjaustyti, jei norisi – sutrinti bei užpilti šaltu vandeniu ir palikti keletui valandų šaldytuve.
Net ir šiame žingsnyje galima improvizuoti: vietoje paprasto vandens naudoti gazuotą arba užpilti vaisius bei uogas atvėsinta arbata. Papildomos gaivos suteiks į stiklines įmestas vienas kitas ledukas.
Šalta arbata su rozmarinais
Ingredientai:
-
1,8 l mėgstamos arbatos;
-
2 apelsinai;
-
1 citrina;
-
3–5 šakelės šviežių rozmarinų.
Gaminimas:
1. Iš vieno apelsino išspaudžiame sultis.
2. Citriną ir apelsiną supjaustome.
3. Arbatą ir apelsinų sultis pilame į ąsotį.
4. Į ąsotį dedame supjaustytus vaisius.
5. Rozmarino lapelius patriname tarp pirštų ir dedame į ąsotį.
6. Paliekame pastovėti 30 min. ir nukošiame.
Recepto ir nuotraukos autorė – Oksana Mi
Bazilikų ir agurkų gėrimas
Ingredientai:
-
600 ml gazuoto mineralinio vandens;
-
200 g agurkų;
-
50 g klevų sirupo;
-
50 g citrinos sulčių;
-
15 g baziliko;
-
ledukų.
Gaminimas:
1. Agurkus supjaustome ir dedame kartu su bazilikais į elektrinį maisto smulkintuvą. Pilame 50 ml vandens, citrinos sultis ir klevų sirupą. Sutriname ir nukošiame.
2. Pagamintą žalią sirupą užpilame mineraliniu vandeniu.
3. Į stiklines dedame ledukų ir pilame gėrimo.
Recepto ir nuotraukos autorė – Oksana Mi
Kodėl verta rinktis augalinius gėrimus?
Simpatijų nostalgiškiesiems pieno ir ledų kokteiliams vasarą tikrai netrūksta. Deja, gaminami iš karvės pieno bei ledų jie nėra labai palankūs sveikatai. Ne paslaptis, jog riebūs gyvūninės kilmės produktai neigiamai veikia cholesterolio lygį organizme, o nemažai žmonių jų vartoti negali, nes netoleruoja laktozės. Be nuogąstavimų mėgautis šiais desertiniais gėrimais galima renkantis augalinius produktus.
Platų augalinių ledų ir pieno gėrimų pasirinkimą rasite bet kurioje didesnėje parduotuvėje. Įmetus mėgstamo skonio ledų kaušelį į maisto plaktuvą bei užpylus augaliniu pienu išeis puikus kokteilis. Beje, augalinio pieno būna visokių rūšių: migdolų, avižų, ryžių, sojų, kokosų, anakardžių, kanapių – kiekvienas įneš gėrimui savitumo.
Ypatingo skonio kokteiliui suteiks vaisiai, uogos, taip pat šokolado ar sausainių gabaliukai.
Ypatingo skonio kokteiliui suteiks vaisiai, uogos, taip pat šokolado ar sausainių gabaliukai. O norintys mažiau kaloringo varianto vietoje ledų tegu naudoja šaldytus vaisius. Tam ypač tiks bananas, garantuosiantis tirštą konsistenciją ir natūralų saldumą.
„Oreo“ sausainių kokteilis
Ingredientai (1 porcijai):
-
1 šaldytas bananas;
-
2 „Oreo“ sausainių („Original“ rūšies);
-
240 ml augalinio „pieno“ (recepte naudotas migdolų „pienas“);
-
šiek tiek cinamono;
-
1 šaukštelis „maca“ miltelių (nebūtina).
Gaminimas:
Visus ingredientus sudėti į indą ir sumalti rankiniu trintuvu ar maisto smulkintuvu.
Recepto ir nuotraukos autorė – @plantasticka
Šio straipsnio publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas skatina atrasti augalinio maisto naudas bei skonių įvairovę. Visą vasarą dairykitės įdomiausių straipsnių augalinės mitybos temomis!