Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Petražolių šėlsmas, arba Kaip paruošti skaniausias „tabbouleh“ salotas: receptas ir patarimai

Viena populiariausių lietuviškų prieskoninių žolelių, petražolė, jei tik oro sąlygos geros, vasarą veši lyg pasiutusi. Ši vasara kaip tik tokia, tad daržininkai džiaugiasi sparčiai augančiomis žolelėmis. Toks petražolių šėlsmas – gera proga išbandyti Artimuosiuose ir Vidurio Rytuose populiarias salotas „tabbouleh“. Jų variacijų yra nemažai, skiriasi joms naudojamos kruopos, varijuoja daržovės, tačiau jose būtinai turi būti gausu petražolių.
„Tabbouleh“ salotos
„Tabbouleh“ salotos / Vida Press nuotr.

„Tabbouleh“ nėra sunku paruošti, ko nors itin sudėtingo joms nereikia, tačiau prireiks šiek tiek kantrybės ir planavimo. Kruopos turi būti išbrinkintos ar išvirtos, o tada atvėsintos. Bet kokias daržoves, kurias tik naudosite, reikia supjaustyti itin smulkiai, nusunkti jų sultis. Na ir žalumynus reikėtų susmulkinti kuo kruopščiau, tad pravers ir didelė medinė pjaustymo lenta, ir plačiaašmenis peilis, tapsiantis kapokle.

Prieš dalinantis konkrečiu receptu – keletas naudingų patarimų:

  • šioms salotoms dažniau naudojamos plokščialapės petražolės, o ne garbanotosios, tad jei tik turite galimybę rinktis, rinkitės būtent pirmąsias. Kitas žalumynas, kurio beveik visada beriama – šviežios mėtos. Jų jokiu būdu nekapokite iš anksto, nes ims juoduoti ir neatrodys apetitiškai;
  • petražoles ir mėtas nupjaukite, o tada palikite apdžiūti. Nekapokite žolelių ką tik nuplautų, šlapių;
  • visas salotoms skirtas daržoves, kurias tik naudojate – pomidorus, agurkus, raudonuosius svogūnus – pjaustykite itin mažais kubeliais. Jei agurkai ir pomidorai sultingesni, jau supjausčius juos verta palaikyti plieniniame siete, kad sultys nuvarvėtų;
  • raudonuosius svogūnus galite keisti svogūnų laiškais, juos taip pat labai smulkiai supjaustykite;
Vida Press nuotr./„Tabbouleh“ salotų ingredientai
Vida Press nuotr./„Tabbouleh“ salotų ingredientai
  • galima rasti „tabbouleh“ receptų, kur jokių kruopų nenaudojama, tačiau sočiau, o gal ir skaniau su jomis. Tai gali būti smulkus kuskusas, bulgur kruopos, o suvakarientintuose variantuose naudojama ir bolivinė balanda (kynva). Ką benaudotumėte, pirmiausia kruopas išbrinkinkite ar išvirkite, tuomet išpurenkite šakute, kad būtų birios, atvėsinkite ir tik tuomet maišykite su kitais ingredientais;
  • šios salotos paprastai skaninamos citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Kiti prieskoniai varijuoja – nuo malto kmyninio kumino iki prieskonių mišinio all spice.
  • „tabbouleh“ tinka prie visko ir su viskuo – keptos mėsos, rytietiško stiliaus duonelių, humuso. „Atriškite“ fantaziją ir eksperimentuokite.
  • šaldytuve ilgai šių salotų nelaikykite, nes jos darysis vis drėgnesnės, o dėl sudėtyje esančių svogūnų kitądien jų kvapas ir skonis gali imti itin dominuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas