Šios salotos idealiai tinka žiemą, kai pats metas mėgautis įvairiomis šakninėmis daržovėmis, o ne pomidorų ir agurkų formos, bet ne skonio ir kvapo objektais iš prekybos centrų. Tiesa, šioms salotoms renkamės kietąsias šaknines daržoves. Patiekalas sotus, tačiau neapsunkinantis, maistingas ir sveikas, visai tikėtina, kad ir kolegos paprašys recepto...
Ingredientai:
- 2 vidutinio dydžio morkos;
- 1 vidutinio dydžio burokėlis;
- 1 saliero gumbas;
- 1 vidutinio dydžio pastarnokas;
- 1 raudonasis svogūnas;
- 1 valg. šaukštas medaus;
- 1 valg. šaukštas baltojo vyno acto;
- 2 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 arbat. šaukštelis džiovintų prieskonių (tinka bazilikų ir raudonėlių mišinys ar Provanso žolelės);
- po gerą žiupsnį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 3 valg. šaukštai saulėgrąžų.
Gaminimas:
1. Visas daržoves nulupkite, nuplaukite ir (pasitelkę kantrybę) supjaustykite kubeliais – jie turėtų būti maždaug 1 kubinio cm dydžio (tik svogūną pjaustykite dar smulkiau). Jei kantrybės neturite, tuomet tiks ir daržovių lazdelės. Suberkite į dubenį.
2. Atskirame mažame dubenėlyje sumaišykite aliejų, actą ir medų, kol gausite skystą tyrelę. Supilkite ją ant daržovių ir gerai rankomis permaišykite.
3. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, suberkite ir vienu sluoksniu paskleiskite daržoves. Pabarstykite jas prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais ir pašaukite į iki 180C įkaitintą orkaitę.
Vida Press nuotr./Saliero gumbas
4. Kepkite apie 20-30 min porąsyk pamaišydami. Daržovės turi būti iškepusios, tačiau dar išsaugojusios traškumą. Jei iškepusios salotos jums pasirodė kiek sausokos, tiesiog užpilkite dar šaukštą ar porą alyvuogių aliejaus.
5. Kol daržovės kepa, keptuvėje nuolat maišydami pakepinkite saulėgrąžas. Jas ant salotų berkite tik prieš pat valgant, kitaip praras traškumą.
Ingredientai
Morkos:
4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Citrinos:
1.00 vnt. (2 valg. š. - padažui)
Medus:
1.00 valg. š. (padažui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (padažui)
Kuminai:
1.00 arbat. š. (pagal skonį - padažui)
Prieskoniai:
1.00 žiupsnelis (asafetida - pagal skonį - padažui)
Kaip gaminti
Avinžirnius galima naudoti ir nevirtus, o gerai pamirkytus. Daiginti avinžirniai yra minkšti lyg virti, o jų skonis daug turtingesnis.
- Supjaustykite arba sutarkuokite morkas, susmulkinkite datules, petražoles.
- Pakepinkite ir susmulkinkite riešutus.
- Paruoškite padažą sumaišydami visus ingredientus.
- Viską sumaišykite su avinžirniais, prieskoniais ir užpilkite padažu.
Suskleisti
Ingredientai
Sūris:
100.00 g („Fitaki“ ar kito panašaus minkšto sūrio)
Kaip gaminti
- Bolivinių balandų kruopas iš vakaro užmerkite. Kitą dieną išskalaukite ir išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Jei norite, kad būtų naudingesnės, virkite kuo trumpiau. Vandens galite ir nesūdyti.
- Moliūgą nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite juodaisiais pipirais bei žiupsneliu rozmarinų.
- Moliūgo kubelius išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų prieskoniai, suberkite į kepimo skardą ir kepkite apie 40–45 min. 200 laipsnių orkaitėje.
- Virtas bolivinių balandų kruopas gražiai suberkite į lėkštes, ant jų berkite keptus moliūgus, išdėliokite „Fitaki“ sūrio gabalėlius. Apibarstykite saulėgrąžų sėklomis ir gražgarsčių lapeliais. Salotas taip pat galite apšlakstyti šlakeliu šviežiai spaustų citrinų sulčių bei trupučiu alyvuogių aliejaus.
Suskleisti
Ingredientai
Paprikos:
1.00 vnt. (½ - raudona, saldžioji)
Sultys:
2.00 valg. š. (2 - 3 - apelsinų)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Apelsinus arba mandarinus, papriką supjaustykite kubeliais, morką sutarkuokite arba taip pat supjaustykite kubeliais, susmulkinkite petražoles, sudėkite virtus arba konservuotus avinžirnius.
- Aitriąją papriką susmulkinkite ir sumaišykite su apelsinų sultimis, medumi, augaliniu aliejumi, prieskoniais ir gautu padažu apliekite salotas.
Suskleisti