Ingredientai:
Lęšiams:
- 200 g žaliųjų ar rudųjų lęšių (perrinktų ir nuplautų);
- 2 perpus perpjautos česnako skiltelės;
- keli lapeliai šviežių ar džiovintų šalavijų;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.
Salotoms ir padažui:
- 2 arbat. šaukšt. kalendros grūdelių (pakepintų ir sumaltų kavamale ar specialioje grūstuvėje);
- 1 arbat. šaukšt. kumino (pakepinto ir sumalto kavamale ar specialioje grūstuvėje);
- 1 maža skiltelė česnako;
- druskos;
- 2 valg. šaukšt. tahini pastos;
- 2 valg. šaukšt. šviežiai spaustų citrinos sulčių;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 skardinė kokybiškų konservuotų avinžirnių (nusunktų, perskalautų šaltu vandeniu ir apdžiovintų);
- 1 mažas raudonasis svogūnas;
- šluotelė šviežių kalendrų ir/ar petražolių;
- 100–150 g feta sūrio (galite keisti minkštu ožkos sūriu);
- 1 valg. šaukštas kedrinių pinijų (arba sezamo sėklų), pakepintų keptuvėje iki švelnios rusvos spalvos.
Gaminimas:
1. Pirmiausia išsivirkite lęšius. Sudėkite juos, česnaką, šalavijus į storadugnį puodą, supilkite alyvuogių aliejų ir porą stiklinių šalto vandens. Palaukite, kol užvirs ir sumažinkite karštį iki minimalaus, kad vanduo vos burbuliuotų. Virkite lęšius nuo 25 iki 35 min., kol jie bus vis dar birūs, tačiau išvirę. Leiskite jiems kiek pravėsti puode, o tada nusunkite, išrinkite česnako gabaliukus ir šalavijo lapelius, jų nebereikės.
2. Paruoškite padažą: grūstuvėje sutrinkite česnaką, 1/2 arbat. šaukšt, druskos ir kalendras bei kuminus. Mažame dubenėlyje sumaišykite gautą česnakų ir prieskonių pastą su tahini pasta, 1 valg. šaukš. citrinos sulčių ir alyvuogių aliejumi. Paragaukite ir, jei trūksta, įdėkite dar druskos. Labai plonai supjaustytą raudonąjį svogūną sumaišykite su geru žiupsniu druskos ir likusiomis citrinos sultimis.
3. Sumaišykite salotas: į gilią lėkštę dėkite lęšius, avinžirnius, svogūnus ir užpilkite padažu bei kruopščiai išmaišykite. Prieš valgant ant viršaus pabarstykite kapotų šviežių žolelių, trupinto fetos sūrio ir kedrinių pinijų (arba sezamo sėklų).