Ingredientai:
- 450–500 g avinžirnių (konservuotų ir nusunktų arba pačių išsivirtų, prieš tai išmirkius per naktį);
- 300–350 g vynuoginių pomidoriukų;
- 8–10 česnako skiltelės;
- 150 ml alyvuogių aliejaus;
- 2 aitriosios paprikos;
- nykščio dydžio šviežio imbiero gabaliukas, sukapotas arba stambiai sutarkuotas;
- 0,5 arbat. šaukšt. ciberžolės miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus;
- 1 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
- 2 arbat. šaukšt. kumino sėklų;
- 2 arbat. šaukšt. kalendrų sėklų.
padažui:
- graikiško jogurto;
- alyvuogių aliejaus;
- šviežių kalendrų;
- šviežių petražolių;
- šviežių mėtų;
- žiupsnelis druskos.
patiekimui:
- virtų basmati ryžių;
- žaliosios citrinos (laimo) skiltelių.
Gaminimas:
1. Šį patiekalą geriausiai gaminti storadugniame puode, kurį galima dėti į orkaitę, arba bet kokiame orkaitei pritaikytame inde, kurį galima sandariai uždengti. Į pasirinktą indą suberkite avinžirnius, nepjaustytus pomidoriukus, nesmulkintas, tik nuluptas česnako skilteles, imbierą, aitriąsias paprikas, supilkite aliejų, pomidorų pastą, suberkite visus priedus, išskyrus kuminus ir kalendras. Šias sėklas pirmiausia šiek tiek patraiškykite grūstuvėje ir tik tada suberkite į bendrą puodą. Neišsigąskite, jog reikia nemažai aliejaus, galutinis rezultatas bus puikus.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kai orkaitė įkais, dėkite puodą su visais ingredientais ir leiskite patiekalui troškintis nuo 1 iki 1,5 val. – pradenkite puodą ir žvilgtelėkite į vidų, pomidoriukai turi būti „išsileidę“, avinžirniai minkštutėliai, o visa virtuvė – prisipildžiusi gardžių aromatų.
3. Kai patiekalo troškinimas eis į pabaigą, išvirkite ryžius bei paruoškite padažą. Pastarajam smulkiai sukapokite visas šviežias žoleles, sumaišykite jas su jogurtu, trupučiu aliejaus ir druskos.
4. Patiekite avinžirnių troškinį su ryžiais, jogurto-žolelių padažu, jei norite, galite papildomai viską pabarstyti šviežiomis kapotomis žolelėmis.