Pagrindui:
- 200 g miltų
- 100 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
- 1 kiaušinis
- Žiupsnelis druskos
- 2–3 šaukštai šalto vandens
Įdarui:
- 250 g grybų (pvz., pievagrybiai, baravykai ar kiti mėgstami grybai), supjaustyti griežinėliais
- 100 g rūkytos šoninės, supjaustytos mažais gabalėliais
- 1 vidutinis svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 2 skiltelės česnako, smulkiai supjaustytos
- 200 ml grietinėlės
- 100 g tarkuoto kietojo sūrio
- 3 kiaušiniai
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Šviežių petražolių, susmulkintų (papuošimui)
Gaminimas:
Pagrindo paruošimas:
-
Į didelį dubenį sudėkite miltus ir druską. Įdėkite sviesto kubelius ir trinkite pirštais, kol gausite smėlio konsistencijos trupinius.
-
Įpilkite kiaušinį ir šalto vandens (po šaukštą), maišykite, kol tešla pradeda jungtis. Jeigu reikia, įpilkite daugiau vandens.
-
Tešlą suformuokite į kamuoliuką, apvyniokite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą 30 minučių.
Įdaro paruošimas:
-
Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi. Sudėkite pjaustytą šoninę ir kepkite tol, kol ji taps traški. Išimkite šoninę ir atidėkite į šalį.
-
Toje pačioje keptuvėje kepkite svogūnus ir česnakus, kol jie suminkštės. Tada įdėkite grybus ir kepkite, kol jie taps auksinės spalvos ir išgaruos perteklinis skystis. Jeigu reikia, kitus naudojamus grybus prieš tai nuvirkite.
-
Įpilkite grietinėlę, įmaišykite druską, pipirus ir grąžinkite į keptuvę šoninę. Troškinkite dar kelias minutes, kol padažas šiek tiek sutirštėja. Leiskite šiek tiek atvėsti.
Toliau ruoškite pyragą:
-
Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite į apskritimą, kurio skersmuo yra šiek tiek didesnis už jūsų kepimo indą.
-
Įdėkite tešlą į sviestu išteptą kepimo formą, šiek tiek prispauskite prie kraštų ir padarykite kelias skylutes dugne su šakute. Kepkite 10 minučių 180°C temperatūroje, kad tešla šiek tiek apskrustų.
-
Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti.
-
Sumaišykite kiaušinius su tarkuotu sūriu ir grybų įdaru. Supilkite šį mišinį į kepimo formą su paruoštu pagrindu.
-
Kepkite 180°C temperatūroje apie 30–35 minutes, kol pyrago paviršius taps auksinis ir įdaras sutirštės.
-
Grybų pyragas turėtų būti patiektas dar šiltas, prieš tai apibarstant jį šviežiomis petražolėmis. Šalia tinka žaliųjų salotų garnyras bet galite juo mėgautis kaip atskiru patiekalu.
Skanaus!
Daugiau gardžių receptų ieškokite derlingas.lt.