1. Svogūnus nulupti ir supjaustyti, išvalyti paprikas. Pomidorus, paprikas, salierų ir petražolių šaknis supjaustyti kubeliais, žaliąją dalį susmulkinti žirklėmis.
2. Viską, išskyrus actą, sudėti į puodą ir ant mažos ugnies virti apie 2 val. Galiausiai supilti actą, sudėti česnakus. Karštą mišrainę išpilstyti į stiklainius, sandariai uždaryti.
- Išsivirkite marinatą: į puodą įpilkite vandens, suberkite prieskonius, druską ir cukrų. Užvirkite ir ant mažos ugnies kaitinkite 15 minučių. Palikite atvėsti.
- Pomidorus nuplaukite ir nusausinkite, česnaką nulupkite, žalumynus nuplaukite. Į atvėsusį marinatą įpilkite acto ir išmaišykite. Į sterilius indelius sudėkite pomidorus pramaišiui su česnakais, krapais ir petražolėmis.
- Užpilkite marinatu (jis turi būti kiek tąsus) ir pridenkite dangteliais, bet neužsukite. Dėkite indelius į didelį puodą su vandeniu, užvirinkite ir kaitinkite 20–25 minutes. Sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Daržoves, žalumynus ir uogas nuplaukite, česnako skilteles nulupkite.
- Paprikas ir krieno lapą padalykite į tris dalis.
- Visus produktus išskirstykite į tris litrinius stiklainius. Dėkite taip, kad liktų kuo mažiau oro tarpų.
- Stiklainius užpilkite verdančiu vandeniu.
- Palaikykite 20 minučių, nupilkite į puodą, dar kartą užvirkite ir vėl užpilkite daržoves.
- Pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su karštu vandeniu ir kaitinkite apie dešimt minučių.
- Paruoštus konservus sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Cukinijas nuplaukite, nulupkite, pašalinkite minkštimą ir susmulkinkite 2 x 2 cm dydžio gabaliukais.
- Plonomis riekelėmis supjaustykite imbierą.
- Iš likusių produktų dideliame puode paruoškite marinatą ir pamaišydami virkite apie penkias minutes.
- Sudėkite cukinijų gabaliukus ir vėl užvirinkite. Iš karto supilkite į indelius, tik žiūrėkite, kad visi cukinijų gabaliukai būtų apsemti marinatu. Indelius sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Morkas nuplaukite, sudėkite į verdantį vandenį ir virkite penkias minutes.
- Išgriebtas morkas atvėsinkite ir nulupkite, didesnes galima supjaustyti.
- Iš nurodytų produktų išvirkite marinatą, sudėkite morkas ir virkite dešimt minučių.
- Karštas daržoves išgriebkite, sudėkite į stiklainius, užpilkite marinatu ir užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Svogūnus nulupkite, nupjaukite šaknų vietą ir dviem– trims minutėms įmeskite į verdantį vandenį.
- Išgriebkite ir tuoj pat perliekite šaltu vandeniu. Užpilkite pasūdytu vandeniu ir palaikykite 20 minučių.
- Iš nurodytų produktų išsivirkite marinatą. Svogūnus sudėkite į stiklainius ir užpilkite karštu marinatu.
- Sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Kriaušes nuplaukite, perpjaukite į keturias dalis ir išpjaukite sėklynus. Pašlakstykite citrinos sultimis, kad nejuostų, ir sudėkite į puodą.
- Iš dviejų stiklinių vandens, nurodyto kiekio cukraus, citrinų žievelių, cinamono ir acto išvirkite marinatą, supilkite ant kriaušių ir laikykite per naktį.
- Marinatą nupilkite į puodą, užvirinkite. Kriaušes sudėkite į stiklainius, įmeskite po gabalėlį krieno, įberkite garstyčių, juodųjų ir kvapiųjų pipirų, mėtų lapelių ir užpilkite karštu marinatu.
- Stiklainius pridenkite dangteliais (tik neužsukite), sudėkite į puodą su karštu vandeniu ir kaitinkite apie 20 minučių.
- Paruoštus konservus sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Baklažanus nuplaukite, suraikykite riekelėmis ir 15 minučių įmeskite į verdantį vandenį.
- Nuplautas ir išvalytas paprikas supjaustykite juostelėmis ir penkias minutes palaikykite verdančiame vandenyje.
- Nuluptus svogūnus supjaustykite griežinėliais. Keptuvėje įkaitinkite du šaukštus aliejaus ir sumeskite nusunktus baklažanus. Suberkite svogūnus. Apkepkite, iki taps geltonos spalvos.
- Paprikas, pomidorus, baklažanus su svogūnais ir žalumynus sumalkite mėsmale. Sukrėskite į emaliuotą puodą, supilkite likusį aliejų, pagardinkite cukrumi, druska, viską gerai išmaišykite ir be perstojo maišydami pakaitinkite iki virimo.
- Suberkite pipirus, dar pamaišykite. Gautą tyrę išpilstykite į dešimt puslitrinių stiklainių, dėkite į puodą su karštu vandeniu ir kaitinkite apie valandą. Sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Grybus nuvalykite, nuplaukite ir virkite pasūdytame ir parūgštintame vandenyje apie 20–25 minutes (kol grybai nusės ant puodo dugno). Išvirtus grybus gerai nuvarvinkite.
- Kitame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite grybus, suberkite cukrų, supilkite su 200 ml vandens išmaišytą pomidorų pastą, jei reikia – įberkite dar druskos, sumeskite laurų lapelius, supilkite actą.
- Pomidorus nuplaukite, nulupkite, sumalkite mėsmale, supilkite į puodą ir vis pamaišydami virkite, kol tūris sumažės trečdaliu. Grybus suverskite į pomidorų padažą, išmaišykite ir užvirkite. Paragaukite, ar netrūksta druskos.
- Konservus išpilstykite į stiklainius, pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su vandeniu, pašildytu iki 70 laipsnių, ir lengvai kunkuliuojančiame vandenyje kaitinkite 30–40 minučių (nelygu, kokio dydžio stiklainiai). Paruoštus konservus iškelkite iš puodo ir sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Slyvas užpilkite cukrumi ir palaikykite kelias valandas.
2. Suberkite kubeliais pjaustytas cukinijas ir nuolat pamaišydama virkite apie 45 min.
3. Prieš baigdama virti įberkite tarkuoto imbiero.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
- Citriną nuplaukite, nusausinkite ir nutarkuokite geltoną žievelę. Peiliu pašalinkite baltąją odelę, minkštimą supjaustykite gabaliukais.
- Cukinijų, citrinų gabaliukus, tarkuotą imbierą sumeskite į puodą su vandeniu ir išvirkite (cukinijos turi būti labai minkštos).
- Gautą masę sutrinkite daržovių trintuvu arba pertrinkite per sietelį. Suberkite cukrų, tarkuotas citrinos žieveles, tada dar dešimt minučių pavirkite.
- Tyrę supilkite į sterilius stiklainius, sandariai uždarykite.
Toks marmeladas labai gardu ir prie kepsnio, ir su šviežiu batonu.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Kriaušes nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Nuluptus svogūnus, česnaką ir imbierą susmulkinkite.
- Viską sudėkite į keptuvę arba puodą storu dugnu, suberkite razinas, garstyčias, cinamoną, gvazdikėlius, druską ir cukrų, supilkite actą ir kaitinkite, kol išgaruos skystis, o tyrė sutirštės.
- Sukrėskite į stiklainiukus, dėkite į puodą su karštu vandeniu, pridenkite dangteliais ir kaitinkite 25–30 minučių. Sandariai užsukite. Laikykite vėsiai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Obuolius nuplaukite, supjaustykite kubeliais, užpilkite cukrumi ir palikite dvi–tris valandas, kad atsirastų sulčių.
- Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir gerai apkepkite nuluptus ir supjaustytus svogūnus. Sumeskite į puodą žieveles, obuolius, pagardinkite actu, druska ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 20 minučių.
- Tuomet suberkite susmulkintas mėtas ir dar kelias minutes pakaitinkite. Košę sukrėskite į švarius stiklainius ir dėkite į puodą su vandeniu.
- Kaitinkite apie 20 minučių ir sandariai užsukite. Ši košė labai pagardina vištienos, triušienos, kalakutienos patiekalus.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pomidorus nuplaukite, nuliekite verdančiu vandeniu ir nulupkite. Išpjaustykite kietesnes vietas prie kotelių. Susmulkinkite norimo dydžio gabalėliais.
- Nutarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite sultis, sumaišykite su pomidorais. Mišinį sukrėskite į puodą storu dugnu ir užvirinkite.
- upilkite uogienių cukrų ir nuolatos maišydami virkite apie dešimt minučių. Sumeskite migdolus ir dar kartą užvirkite. Nugriebkite susidariusias putas, išpilstykite į iškaitintus stiklainius.
- Tegul pusvalandį aušta, tada sandariai uždarykite ir laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Nuplautus obuolius, paprikas ir pomidorus supjaustykite didesniais gabalėliais ir virtuviniu kombainu susmulkinkite. Įmaišykite tarkuotas morkas.
- Viską sukrėskite į puodą, užvirinkite ir ant mažos ugnies, kartkartėmis pamaišydami, troškinkite vieną valandą. Kai kiek pravės, įmaišykite česnakus, aliejų, cukrų ir druską. Galiausiai supilkite actą.
- Gerai išmaišykite, sukrėskite į švarius stiklainius ir sandariai uždarykite. Laikykite šaltai.
Iš nurodyto kiekio išeis pustrečio–trys litrai (nelygu, kiek mėsingi pomidorai) adžikos konservų.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Susmulkinkite ir keptuvėje pakaitinkite kriaušes, svogūną, česnaką ir imbiero šaknį.
- Kai viskas suminkštės, suberkite cinamoną, gvazdikėlius, cukrų, sezamo sėklas, razinas, įpilkite citrinų sulčių, suberkite druską ir viską kaitinkite tol, kol dalis skysčio nugaruos.
Plačiau skaitykite „3 labai gardžių čatnių receptai“
- Iš slyvų išimkite kauliukus, supjaustykite jas į keturias dalis.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais.
- Susmulkinkite česnakus.
- Visus produktus sudėkite į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
- Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
- Moliūgą ir pomidorus supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Nuvalykite ir smulkiai supjaustykite česnakus ir svogūną.
- Sugrūskite pipirus. Jei neturite grūstuvės, galite naudoti pipirų žirnelius.
- Sudėkite visus produktus į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
- Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
- Pomidorus supjaustykite kubeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais.
- Actą su cukrumi užvirinkite, įmeskite svogūno gabalėlius ir kaitinkite 5–6 minutes. Kai svogūnai taps permatomi, sudėkite likusius produktus (išskyrus juodgrūdes).
- Užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite atsargiai maišydami, kol sutirštės.
- Galiausiai suberkite juodgrūdes. Pamaišykite ir virkite dar 3–4 minutes.
- Karštą masę sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
1. Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus, perpjaukite į keturias dalis. Kubeliais supjaustykite svogūną.
2. Sudėkite visus ingredientus į puodą, užvirinkite, sumažinkite ugnį iki minimumo. Virkite apie valandą laiko, nepamiršdami vis pamaišyti.
3. Dar karštą čatnį supilstykite į sterilizuotus stiklainius.