Ši fotosesija – dalis fotografo nuo metų pradžios įgyvendinamo asmeninio projekto „52 kartai”, kuriame kiekvieną savaitę skelbiami geriausių šalies virtuvės meistrų receptai vakarienei, o fotografas juos kaskart vis kitaip iliustruoja.
„Nors tikrų vasariškų orų dar buvo nedaug, tačiau viskas – dar prieš akis. O vasara ir yra tas metas, kai galima įgyvendinti mažas svajones ir beprotiškiausias idėjas, kurioms reikia šilto oro ir vandens. Todėl įpusėjus mano projektui, surengiau fotosesiją, kuri, tikiuosi, įkvėps laiką su draugais leisti dar įdomiau. Juk kas nenorėtų šiltą vasaros vakarą įmerkti kojų į gaivų upelį ir paragauti vasaros skonių ir spalvų – patiekalų, kuriuose žaidžia šviežios daržovės, uogos ir ryškios spalvos”, – sako R.Daskevičius.
Šiai fotosesijai patiekalus paruošė virtuvės šefas Pavelas Koncejalovas. Jis tokiam vasariškam piknikui siūlo keletą lengvų patiekalų – duonos traškutį su lašiša, kalakutienos suktinukus su špinatais, desertui – varškės sūrį su žemuogėmis ir apelsininį ledų kokteilį.
Duonos traškutis su lašiša
Ingredientai:
- 4 riekės juodos duonos traškučių;
- 200 g rūkytos lašišos;
- 12 raudonų vyšninių pomidorų;
- 8 geltoni vyšniniai pomidorai;
- 8 ridikėliai;
- 4 mažos morkytės;
- 1 šaukštas grietinės;
- druskos;
- pipirų.
- citrininiam užpilui:
- 2 citrinos;
- 50 g cukraus;
- 7 g druskos;
- 100 ml aliejaus (saulėgrąžų ir alyvuogių per pusę).
Gaminimas:
1. Duonos traškutį, kad neslidinėtų, patepkite grietine ir padėkite į lėkštę.
2. Paruoškite daržoves. Pomidorus ir ridikėlius perpjaukite perpus, morkas kelias minutes apvirkite karštame vandenyje.
3. Ant duonos dėkite pjaustytą lašišą, daržoves. Sumaišykite visus užpilo ingredientus ir juo pagardinkite sumuštinį. Pabarstykite druska ir pipirais.
Kalakutienos suktinukas su špinatais
Ingredientai:
kalakutienai:
- 0,5 kg kalakutienos filė;
- kelios saujos špinatų lapų;
- druskos;
- pipirų.
morkų-šaltalankių kremui:
- 300 g morkų;
- 100 g šaltalankio uogų;
- 20 g sviesto;
- 4 šaukštai cukraus;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Kalakutienos file plonai išmuškite tarp maistinių plėvelių ir suvyniokite į suktinuką su špinatų lapais. Virkite garuose apie 15 minučių.
2. Smulkiai supjaustykite morkas, jas apkepkite su sviestu ir sudėkite šaltalankių uogas. Užpilkite šiek tiek vandens ir troškinkite. Po to viską sutrinkite trintuvu iki vientisos masės, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, o cukrus atsvers šaltalankio rūgštumą.
3. Patiekite kalakutieną su kremu, galite pridėti apvirtų ir lengvai marinuotų mažų burokėlių.
Patarimas: Špinatų lapus galima pakeisti bet kokiu kitu įdaru, pavyzdžiui, špinatų lapais su rikotos ar bet kokiu kitu sūriu.
Apelsininis vanilinių ledų kokteilis
Ingredientai:
- 4 kaušeliai vanilinių ledų;
- 400 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
- 400 ml gazuoto gėrimo Krem soda.
Gaminimas:
Visus ingredientus gerai suplakite. Jei norite alkoholinio kokteilio, galite įpilti 50 g degtinės (vienai porcijai).
Varškės sūris su žemuogėmis
Ingredientai:
- 1 varškės sūris (22 prc. riebumo).
marinatui:
- 50 ml baltojo vyno;
- 1 arbatinis šaukštelis malto cinamono;
- 1 arbatinis šaukštelis cukraus;
- 1 valgomasis šaukštas medaus.
patiekimui:
Gaminimas:
1. Prieskonius ir vyną pašildykite iki 65-70 C. Sūrį įpjaukite, dėkite į plastikinį indą su dangčiu ir užpilkite paruoštu šiltu marinatu ir palikite šaldytuve dviem parom.
2. Patiekite su trintomis žemuogėmis ar braškėmis.
Patarimas: marinuotą sūrį galite kepti orkaitėje aukštoje temperatūroje (apie 280 C 6 minutes), kad apskrustų.
Apie projektą: prie fotografo R.Daskevičiaus projekto „52 kartai” nuo metų pradžios jau prisijungė 26 šalies virtuvės meistrai. Iki metų galo fotografas į vieną surinks daugiau nei pusšimčio virtuvės šefų receptus, skirtus vakarienei su draugais ar šeima, kiekvieną metų savaitę pristatydamas po naują skirtingą maisto fotosesiją.
Projektą „52 kartai“ galima sekti R.Daskevičiaus asmeniniame tinklaraštyje www.52kartai.lt, taip pat rasti socialiniuose tinkluose „Facebook” (@52kartai) ir „Instagram” (@52times).