Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pikniko krepšyje karaliauja sūrių užkandžiai: lietuviai neabejingi vietinei produkcijai

Vasara jau artėja į pabaigą ir jei iki šiol nespėjote pasimėgauti poilsiu gamtoje, dar tikrai turite laiko išsiruošti į iškylą šį rudenį – rugsėjis neretai dovanoja šiltus savaitgalius. Dviračiai, maudynės, žygis ir net vėlyvieji pusryčiai ar pietūs – svarbu nepamiršti užkandžių pilno krepšio. Ką nebrangaus ir maistingo iškylai gali pasiruošti sūrio mėgėjai?
Grilintas sūris
Grilintas sūris / 123RF.com nuotr.

Idėjos vėlyviems pusryčiams su draugais gamtoje:

  • Kruasanai su mėgstamo sūrio, salotų ir pomidorų įdaru
  • Salotos su feta sūriu
  • Marinuotas sūris ar įvairių sūrių užkandžių rinkinys

Jeigu pikniką nusprendėte organizuoti spontaniškai ir svarstote, ką pasigaminti, Jolanta Banelytė, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Gamybos produktų vystymo vadovė, sūrio mėgėjams pataria gaminti kruasanus su sūrio, salotų ir pomidorų įdaru.

„Maxima“ nuotr./Jolanta Banelytė
„Maxima“ nuotr./Jolanta Banelytė

Patogu tai, jog šio užkandžio gamyboje galima išlaisvinti vaizduotę ir improvizuoti, mat kruasanui puikiai tiks ir įprastas fermentinis, ir lydytas ar net pikantiškas sūris. Pasak „Maximos“ atstovės, šį užkandį paprasta transportuoti pagamintą namuose, arba, esant norui – pasiruošti atvykus į vietą – tereikia iš anksto supjaustyti reikiamus ingredientus ir mėgautis šviežiu, traškiu kruasanu gamtoje.

Fetos sūrio mėgėjams – tradicinės graikiškos salotos. J.Banelytė pasakoja, jog su traškiais salotų lapais ir daržovėmis puikiai derės sūdytas baltasis sūris, rausvieji svogūnai ir juodosios alyvuogės su aliejaus ir česnakų padažu. Sotumo suteiks ir savo skoniu patiekalą papildys prancūziškas batonas ar itališka čiabata duona.

Planuojate išvyką gerokai iš anksto? „Maximos“ atstovė pataria pasiruošti marinuoto sūrio asorti stiklainyje: į jo vidų įpilkite alyvuogių aliejaus, įberkite rūkytos paprikos, kelias skilteles česnako, mėgstamų alyvuogių, kelias šakeles rozmarino, čiobrelio ir suberkite gabaliukais pjaustytą kietąjį sūrį. Stiklainį užsukite ir apverskite, kad aliejus tolygiai pasiskirstytų. Pastatykite į šaldytuvą ir pamarinuokite.

„Jeigu vis dėlto nerandate laiko gaminimui, paruoštų užkandžiu iškyloms visuomet galima rasti „Maximos“ parduotuvėse. Pirkėjai gali įsigyti dalintis ir ragauti puikiai tinkančius „Meistro kokybės“ ženklu pažymėtus sūrių užkandžių rinkinius, kuriuos sudaro fermentinio sūrio kubeliai, varškės sūris, puskietis sūris su Chalapos paprikomis, Lietuvos sūrių žvaigždė „Džiugas“ bei marinuotos alyvuogės“, – pasakoja „Maximos“ Gamybos produktų vystymo vadovė Jolanta Banelytė.

Grilio mėgėjams

  • Ant grotelių keptas „Camembert“ sūris
  • Veganiški tofu sūrio iešmeliai
  • Keptos bulvės su sūriu
  • Keptas varškės sūris

Neįsivaizduojate iškylos be griliaus? Nepraleiskite progos paragauti naujų skonio derinių ir kepto sūrio variacijų.

Pagaminti kepto sūrio užkandį labai paprasta, kaip pasakoja J.Banelytė, tereikia išpakuotą kamemberto sūrį įdėti į kepimo popierių, viršutinę dalį bent keliose vietose atsargiai įpjauti. Įpjovose įdėti česnako gabalėlius, pagardinti mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis. Apšlaksčius aliejumi, suvynioti kepimo popieriuje ir pašauti tiesiai į grilių. Maždaug po 15-20 minučių, baigus kepti, apibarstyti druska ir pipirais, patiekti su kepintos duonos gabalėliais.

Ieškantiems veganiškų grilio patiekalų idėjų – vertėtų išbandyti tofu sūrio iešmelius, kurie gaminami iš sojų pieno. Ant iešmelių kartu su sūriu verkite ir mėgstamas daržoves – jos ne tik puikiai tiks, bet ir praturtins šį užkandį naujais skoniais. Patiekite su mėgstamu padažu.

„Iškylų gamtoje klasika – keptos bulvės. Turbūt dauguma vaikystėje esame išbandę keletą skirtingų jų receptų, bulves kepę suvyniotas folijoje įkaitusiose laužo anglyse. Šįkart patariu išbandyti sūriais pagardintų bulvių receptą: bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais, pabarstykite susmulkintu svogūnu, druska, pipirais. Suvyniokite į foliją ir kepkite ant grilio apie 20 min. Baigiant kepti, apiberkite tarkuotu kietuoju sūriu. Dar pakepkite, kol sūris išsilydys“, – patarimais dalinasi J.Banelytė.

Naujas griliaus karalius – varškės sūris

Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė atkreipia dėmesį, jog „Maxima“ prekybos tinkle įvairių pieno gaminių galima įsigyti už pirkėjų piniginei draugišką kainą, o lietuviški sūriai yra ypač mėgstami ir vertinami pirkėjų – daugiau nei 60 proc. visų parduodamų sūrių yra vietinės kilmės.

„Patys populiariausi sūriai yra fermentiniai bei švieži – mocarela, rikota ir maskarponės. Šviežių bei baltų sūrių, tokių kaip feta sūrio populiarumas ypač išauga karštuoju metų laiku – tautiečiai gamina daugiau įvairių salotų, jas gardina pomidorais, šviežiais bazilikais. Kita įdomi tendencija – vasarą išaugantys varškės sūrių pardavimai. Nors daliai tautiečių varškės sūris asocijuojasi su medumi ir yra geriausias desertas, vis dažniau iškylautojai varškės sūrį kepa ant grotelių“, – pasakoja I.Trakimaitė-Šeškuvienė.

Labai greitas, pigus ir paprastas būdas skaniai iškepti varškės sūrį – jį ištrinti medumi ir dosniai apibarstyti mėgstamais prieskoniais. Galima rinktis kuo paprastesnius ir natūralesnius: juoduosius pipirus, raudonąją aitriąją papriką, šviežius rozmarinus bei druską. Paruoštą kepimui sūrį tereikia suvynioti į kepimo popierių ar foliją ir kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 15-20 minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas