Kondensuotas, ar taisyklingai lietuviškai – sutirštintas pienas, – tai paprastas karvės pienas, iš kurio pašalinta didžioji dalis vandens (apie 60 proc.). O saldus jis dėl didžiulio kiekio suberto cukraus. Tiesa, jo galima visiškai nedėti – sutirštėjęs pienas natūraliai bus gana saldus, tik ne toks tirštas kaip virtas su cukrumi.
Kondensuotą pieną žino ir mėgsta ne tik mūsų kaimyninėse šalyse, bet ir Amerikoje, Argentinoje ar Indijoje. Ir tai toli gražu nėra naujas išradimas. Manoma, kad sutirštintą pieną totoriai gamino dar XIII a. Ilgainiui jo gamyba tobulėjo ir jis tapo svarbiu pieno pakaitalu taikos ir karų metu.
Šiuolaikiniai gamintojai siūlo įvairių skonių ir rūšių sutirštinto pieno: šokoladinio, braškinio, tiramisu skonio, o kaimyninėse šalyse – Baltarusijoje, Rusijoje – kur jis ypač populiarus, pieną galima rinktis iš dešimčių rūšių – kaip saldainius.
Kondensuoto pieno gamybos paslaptis – ilgas kaitinimas. Kas neturi kantrybės, nemato prasmės laukti ir nori labai saldaus produkto, pienui užkaitus beria daug cukraus, dar įmaišo gabaliuką sviesto ir sutirštinto pieno turi nepraėjus nė pusvalandžiui – priklauso nuo kiekvieno poreikių.
Nesaldintas tirštintas pienas
Ingredientai:
- 1 l šviežio riebaus pieno (kaimiško ar natūralaus 3,5 proc. riebumo).
Gaminimas:
1. Supilkite pieną į didelį puodą ir pakaitinkite iki pirmųjų virimo burbuliukų. Smarkiai sumažinkite ugnį ir palikite kaitintis. Pieno temperatūra turi būti maždaug 60 laipsnių.
2. Retkarčiais pieną pamaišykite ir nugriebkite susidariusią plutelę.
3. Pieną kaitinkite apie 2.30 val., kol liks maždaug dešimtadalis skysčio, pienas taps gražios dramblio kaulo spalvos ir įgaus karamelės skonį.
4. Užkaitintas nesaldintas pienas vėsiai gali stovėti ir keletą mėnesių.
Saldintas tirštintas pienas
Ingredientai:
- ½ l pieno;
- 150 g cukraus;
- 50 g sviesto.
Gaminimas:
1. Į didelį puodą supilkite pieną ir cukrų. Leiskite lėtai užvirti ir sumažinkite kaitrą.
2. Nuolat pamaišydami kaitinkite pieną, kol jo liks maždaug pusė kiekio, apie 30 min.
3. Puodą nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą ir palikite pieną ataušti bei sutirštėti.
Kaip valgyti
Visi žino, kad skaniausias pienas – kabinamas tiesiai iš skardinės. Jei toks valgymo būdas nusibosta, saldintą sutirštintą pieną galima panaudoti gaminant tokius kultinius vaikystės skanumynus kaip tinginys ar perteptų vaflių tortas. Tirštas pieno kremas tinka pyragų ir pyragaičių įdarams, naudojamas gaminant ledus, saldainius (klasika – „Paukščių pienas“) ar lipinant sėklų ir riešutų batonėlius. Kai kas mėgsta juo baltinti ir saldinti kavą ar arbatą.
Nesaldintas pienas idealiai tiks nemėgstantiems pernelyg saldžiai. Sutirštintas želatina jis gali tapti stangriu pyragaičio sluoksniu. Šaukštas kvapnaus pieno paįvairins įprastą desertą, tarkime, šokoladinį pyragą. Jo pravartu turėti gaminant ledus ir, be abejo, geriant kavą ar pieno kokteilį.