Išvertus iš abchazų kalbos, adžika reiškia „raudonoji druska“. Tai aštrus daržovių padažas, populiarus Kaukazo regione, ypač Gruzijoje.
Tradicinė gruziniška adžika gaminama tik iš saldžiųjų bei aitriųjų paprikų, česnako, graikinių riešutų ir gausaus prieskonių mišinio. Tačiau kiekviena tauta, be to, ir kiekviena šeimininkė, turi savitą šio pagardo variantą. Paprikos dažnai papildomos kitomis sezoninėmis daržovėmis: pomidorais, morkomis, svogūnais ar obuoliais. Galimas ir žaliosios adžikos variantas, gaminamas iš sunokti nespėjusių paprikų.
Tai puiki proga sunaudoti aitriųjų paprikų perteklių, bet, norint visai šeimai tinkančio pagardo, su aštrumu geriau nepersistengti. Pagardo turėsite iki kito sezono, jei išpilstytą į sterilius stiklainiukus laikysite jį vėsiai.
Ingredientai:
- 1 kg pomidorų;
- 0,5 kg saldžiųjų pipirų;
- 300 g morkų;
- 2–3 rūgštūs obuoliai (pvz., lietuviški antaniniai);
- 1–3 aitriosios paprikos;
- pusė didelės česnako galvutės;
- apie 120 ml obuolių acto;
- 4 valg. šaukšt. aliejaus;
- 4 valg. šaukšt. cukraus;
- 1 valg. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. maltos ožragės;
- 2 arbat. šaukšt. maltų kalendros sėklų;
- sauja petražolių lapelių (nebūtinai).
Gaminimas:
1. Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir išimkite sėklas. Išvalykite paprikas, nuskuskite morkas, obuolius nulupkite.
2. Viskas vyks greičiau, jei visas šias daržoves susmulkinsite virtuvės kombainu ar sumalsite mėsmale, bet jei norite, kad išvirusiame padaže išsiskirtų daržovių gabaliukai, darbuokitės peiliu.
3. Smulkintas daržoves (išskyrus česnaką) suberkite į didelį puodą, uždenkite ir apie valandą virkite ant vidutinės ugnies. Kartkartėmis pamaišykite ir saugokite, kad daržovės neprikibtų prie dugno.
4. Suberkite cukrų, druską, prieskonius, supilkite actą ir įspauskite česnaką. Išmaišykite ir pavirkite dar 10–15 min.
5. Išpilstykite į sterilius indus ir sandariai užsukite.
Su kuo valgyti
Aštrų paprikų padažą galima patiekti prie švelnių mėsos patiekalų, pavyzdžiui, vištienos ar dešrelių, tepti ant duonos gaminant sumuštinius. Šaukštelis adžikos suteikia pikantiškumo grietinės, jogurto padažui, daržovių troškiniui, sriubai ar plaktai kiaušinienei.