Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirkti nebūtina: kaip namuose pasigaminti pikantiškosios adžikos

Jeigu žinotume, kaip kai kuriuos dalykus paprasta pasigaminti, vargu ar ieškotume jų parduotuvėje. Tarkime, dabar, kai sodo ir daržo gėrybės pačios geriausios ir pigiausios, pats metas gaminti apetitą žadinančių naminių pagardų. Šį sykį – adžika.
Adžika
Adžika / Vida Press nuotr.

Išvertus iš abchazų kalbos, adžika reiškia „raudonoji druska“. Tai aštrus daržovių padažas, populiarus Kaukazo regione, ypač Gruzijoje.

Tradicinė gruziniška adžika gaminama tik iš saldžiųjų bei aitriųjų paprikų, česnako, graikinių riešutų ir gausaus prieskonių mišinio. Tačiau kiekviena tauta, be to, ir kiekviena šeimininkė, turi savitą šio pagardo variantą. Paprikos dažnai papildomos kitomis sezoninėmis daržovėmis: pomidorais, morkomis, svogūnais ar obuoliais. Galimas ir žaliosios adžikos variantas, gaminamas iš sunokti nespėjusių paprikų.

Tai puiki proga sunaudoti aitriųjų paprikų perteklių, bet, norint visai šeimai tinkančio pagardo, su aštrumu geriau nepersistengti. Pagardo turėsite iki kito sezono, jei išpilstytą į sterilius stiklainiukus laikysite jį vėsiai.

Vida Press nuotr./Adžika
Vida Press nuotr./Adžika

Ingredientai:

  • 1 kg pomidorų;
  • 0,5 kg saldžiųjų pipirų;
  • 300 g morkų;
  • 2–3 rūgštūs obuoliai (pvz., lietuviški antaniniai);
  • 1–3 aitriosios paprikos;
  • pusė didelės česnako galvutės;
  • apie 120 ml obuolių acto;
  • 4 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 4 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. maltos ožragės;
  • 2 arbat. šaukšt. maltų kalendros sėklų;
  • sauja petražolių lapelių (nebūtinai).

Gaminimas:

1. Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir išimkite sėklas. Išvalykite paprikas, nuskuskite morkas, obuolius nulupkite.

2. Viskas vyks greičiau, jei visas šias daržoves susmulkinsite virtuvės kombainu ar sumalsite mėsmale, bet jei norite, kad išvirusiame padaže išsiskirtų daržovių gabaliukai, darbuokitės peiliu.

Autorės nuotr. /Adžikos ingredientai
Autorės nuotr. /Adžikos ingredientai

3. Smulkintas daržoves (išskyrus česnaką) suberkite į didelį puodą, uždenkite ir apie valandą virkite ant vidutinės ugnies. Kartkartėmis pamaišykite ir saugokite, kad daržovės neprikibtų prie dugno.

4. Suberkite cukrų, druską, prieskonius, supilkite actą ir įspauskite česnaką. Išmaišykite ir pavirkite dar 10–15 min.

5. Išpilstykite į sterilius indus ir sandariai užsukite.

Su kuo valgyti

Aštrų paprikų padažą galima patiekti prie švelnių mėsos patiekalų, pavyzdžiui, vištienos ar dešrelių, tepti ant duonos gaminant sumuštinius. Šaukštelis adžikos suteikia pikantiškumo grietinės, jogurto padažui, daržovių troškiniui, sriubai ar plaktai kiaušinienei.

Vida Press nuotr./Su adžika marinuota ir iškepta vištiena
Vida Press nuotr./Su adžika marinuota ir iškepta vištiena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais