Pirkti nebūtina: kaip namuose pasigaminti ugningosios harisos

Aštraus ir egzotiško maisto mėgėjai šį padažą tikrai žino. Jo galima rasti turkiškų maisto produktų parduotuvėse ar dideliuose prekybos centruose. Jei nutiko taip, kad prikaupėte per daug aitriųjų paprikų, siūlome užsimauti gumines pirštines ir pamėginti susikurti savo harisą.
Harisa
Harisa / Vida Press nuotr.

Harisa – aštrus prieskoningas padažas. Šio ugnimi alsuojančio padažo tėvyne laikomas Tunisas, bet jis plačiai paplitęs ir kitose Šiaurės Afrikos šalyse bei Pietvakarių Azijoje.

Harisa parduodama nedideliuose stiklainiukuose, tūbelėse ar kaip sausas prieskonių mišinys. Padažo šerdis – aitriosios paprikos. Standartiniame harisos recepte naudojamos tik jos bei įvairių prieskonių mišinys, bet yra variantų ir su pomidorais, saldžiąja paprika ar netgi rožių žiedlapiais.

Ruošdami harisą vieni paprikas parūko, kiti kepa, bet dažniausiai naudojami džiovinti pipiriukai. Pageidautina – kelių aštrumo lygių rinkinys.

Autorės nuotr. /Aitriosios paprikos
Autorės nuotr. /Aitriosios paprikos

Ingredientai:

  • 30–40 g džiovintų aitriųjų paprikų;
  • 3 saulėje džiovinti pomidorai;
  • 2–3 česnako skiltelės;
  • 1–2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • ½ arbat. šaukšt. kalendros sėklų;
  • ½ arbat. šaukšt. kumino sėklų;
  • ½ arbat. šaukšt. kmynų;
  • ½ arbat. šaukšt. rūkytos paprikos miltelių;
  • ½ arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių (nebūtinai);
  • žiupsnis džiovintų mėtų (nebūtinai).

Gaminimas:

1. Sudėkite aitriąsias paprikas ir džiovintus pomidorus į atskirus dubenėlius ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite pamirkti bent pusvalandį.

Autorės nuotr. /Harisos gaminimas
Autorės nuotr. /Harisos gaminimas

2. Tuo metu visas sėklas suberkite į keptuvę ir švelniai paskrudinkite. Sugrūskite jas piestoje ar susmulkinkite virtuvės kombainu.

3. Pasilikite keletą šaukštų vandens, kuriame mirko paprikos ir pomidorai. Viską nusausinkite. Išimkite pipiriukų sėklas. (Būtinai mūvėkite gumines pirštines!)

4. Į virtuvės kombainą sudėkite paprikas, pomidorus, česnaką, grūstus prieskonius, mėtas bei druską. Viską gerai susmulkinkite.

Autorės nuotr. /Harisos gaminimas
Autorės nuotr. /Harisos gaminimas

5. Įpilkite aliejaus, citrinos sulčių ir keletą šaukštų vandens, kuriame mirko daržovės ir dar pasmulkinkite kombainu. Padažo tirštumą reguliuokite pagal savo skonį.

6. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Sudėkite padažą į indelį ir ant viršaus užpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Laikykite sausoje vėsioje vietoje ar šaldytuve. Atidarius indelį, harisą tinka naudoti apie du mėnesius.

Vida Press nuotr./Harisa
Vida Press nuotr./Harisa

Su kuo valgyti

Harisa – labai universalus pagardas. Gardinkite juo marinatus, troškinius, sriubas ir kiaušinienę. Patiekite prie ėrienos kepsnio, kuskuso, makaronų ar keptų šakninių daržovių. Kad sušvelnintumėte padažo aštrumą, šaukštelį harisos įmaišykite į natūralų jogurtą ar aliejų. Jei norite harisą valgyti kaip tunisiečiai, įmaišykite jos į alyvuogių aliejų – bus pikantiškas padažas duonai pavilgyti.

Patarimas: pagaminę palikite bent 12 valandų pastovėti, kad atsiskleistų visi prieskoniai.

Vida Press nuotr./Harisa pagardintos krevetės su bulgur kruopomis
Vida Press nuotr./Harisa pagardintos krevetės su bulgur kruopomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis