Pirmas dalykas, be kurio nepagaminsite žuvies pirštelių – žuvis. Yra bandymų pirštelius kepti ir iš lašišos, bet patyrę virėjai šiuo klausimu griežti: tikriems piršteliams reikia baltos švelnaus skonio žuvies. Galima rinktis menkę ar jūros lydeką. Puikiausiai tiks ir šaldyta žuvies filė.
Traškiam apvalkalui sukurti tinka sužiedėjusios baltos duonos trupiniai, o ryškesnės spalvos paslaptis – ciberžolė ir paprikos milteliai.
Šaldyti žuvies piršteliai paprastai kepami aliejuje. Taip jie gražiai apskrunda, be to, įgauna taip geidžiamo traškumo. Tačiau toks čirškinimas aliejuje turi ir tamsiąją pusę: nori nenori džiūvėsėliams teks pamirkti riebaluose. Variantas – pirštelius kepti orkaitėje. Jis tikrai laimi, jei norite liesesnio produkto, o išvaizda ir skonis nenukenčia.
Ingredientai:
- 400–500 g baltos žuvies filė.
džiūvėsių mišiniui:
- 130 g sužiedėjusios baltos duonos;
- 30 g parmezano;
- 1 skiltelė česnako;
- 2 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
- 1 citrinos žievelė;
- druskos.
apvoliojimui:
- 1 kiaušinis;
- 4 valg. šaukšt. miltų;
- 2 valg. šaukšt. pieno;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Virtuvės kombaine pasmulkinkite duoną ir sūrį. Įspauskite česnako, įberkite prieskonių. Mišinį suberkite ant popieriumi išklotos skardos ir kiškite į 180 laipsnių orkaitę. Maždaug po 10 min. mišinį pamaišykite ir kepkite, kol trupiniai įgaus gražią auksinę spalvą.
2. Trupinius atvėsinkite ir dar kartą permalkite virtuvės kombainu.
3. Viename inde paplakite kiaušinį su pienu, įberkite druskos ir šiek tiek pipirų. Į kitą įpilkite miltų.
4. Jei naudojate šaldytą žuvį, palikite ją per naktį atšilti šaldytuve. Tuomet nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite maždaug 3 cm pločio juostelėmis.
6. Žuvies gabaliuką viena ranka pirmiausia apvoliokite miltuose, tuomet perimkite į kitą ir pavoliokite kiaušinio plakinyje bei džiūvėsėliuose (taip išvengsite šlapių duonos bumbulų ant rankų).
7. Dėkite į aliejumi išteptą skardą ir kiškite į 180 laipsnių kaitrumo orkaitę. Po 10 min. mentele pirštelius apverskite ir kepkite dar apie 5–7 min.