„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Pirkti nebūtina: užkietėjusiems smaližiams – naminė tepama karamelė

Trys ingredientai: vanduo, cukrus ir grietinėlė. Tiek turėdami, jūs galite sukurti karamelę – džiaugsmą akims ir skonio receptoriams.
Obuoliai ir karamelė
Obuoliai ir karamelė / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Desertai Maistas

Kaip paprastai nutinka su tokiais populiariais produktais, kiekvienas virtuvės virtuozas gamina jį savais metodais. Dalis virėjų deda sviesto, bet tikrai galima išsiversti be jo. Kai kas pataria naudoti rudąjį cukrų, bet patyrę specialistai į tai žiūri skeptiškai. Esą čia jis visiškai netinka jau vien dėl to, kad šiame cukruje esanti fruktozė ir organiniai junginiai kaitinami ims degti pirmiau, nei pradės formuotis karamelė.

Jeigu norite skystesnės, lengvai tekančios karamelės, kaitinkite ją keliomis minutėmis mažiau. Ir atvirkščiai – jei pirmenybę teikiate tąsiam, klampiam, irisus primenančiam produktui, masės temperatūra turėtų būti apie 112 laipsnių. Reikia pridurti ir tai, kad vėsiai pastovėjusi masė dar labiau sutirštės.

Vida Press nuotr./Karamelė
Vida Press nuotr./Karamelė

Verdant sūdyti karamelės nebūtina. O jei norėsis išbandyti saldu-sūru derinį, galėsite keletą kristalų druskos užberti patiekdami karamelę.

Kaip valgyti

Be paprasčiausio kabinimo šaukšteliu, tokią karamelę galima dėti ant ledų, keptų obuolių ar kriaušių deserto, naudoti kaip kepinių įdarą ar užpilą, pilti ant blynelių ar vaflių, taip pat maišyti į kokteilius.

Vida Press nuotr./Spraginti kukurūzai su karamele
Vida Press nuotr./Spraginti kukurūzai su karamele

Ingredientai:

  • 60 ml vandens;
  • 110 g grietinėlės;
  • 120 g cukraus;
  • žiupsnis kokybiškos druskos;
  • pusė ankšties vanilės (nebūtinai).

Gaminimas:

1. Prikaistuvyje sumaišykite vandenį, cukrų ir druską. Jei naudojate, įmeskite vanilės ankštį.

2. Kartais pamaišydami šakute kaitinkite ant vidutinės kaitros (6–7 viryklės padalos), kol sirupas virdamas taps aukso spalvos (apie 10 min.) Būkite atidūs, riba tarp gražios auksinės spalvos ir degimo labai plona!

3. Greitai supilkite grietinėlę ir sumažinkite ugnį (iki 4–5 padalos).

Autorės nuotr. /Karamelės gaminimas
Autorės nuotr. /Karamelės gaminimas

4. Nuolat maišydami mentele, viską kaitinkite iki 107 laipsnių. Karamelė turi būti gražios rudos spalvos ir klampi. Tai užtruks vos kelias minutes.

5. Nuimkite puodą nuo ugnies ir iš karto perpilkite masę į karščiui atsparų indą. Sandariame indelyje šaldytuve karamelė gali stovėti mėnesį.

Vida Press nuotr./Ką tik išvirta karamelė
Vida Press nuotr./Ką tik išvirta karamelė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs