Pusryčiai:
Duoną užtepkite sviestu, uždėkite gabalėlį lašišos. Ant baziliko lapelio uždėkite vandenyje virtą kiaušinio trynį. (Norint jį išvirti, reikia kiaušinio trynį atsargiai atskirti nuo baltymo, įmesti į verdantį vandenį ir virti iki norimo kietumo.)
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Pilkite kokosų aliejų, agavų sirupą ir po truputį pildami vandenį nuolat maišykite, kol gausite norimą konsistenciją.
2. Kepkite įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
Obuolių užpilo gaminimas:
1. Nulupkite ir kubeliais supjaustykite obuolį. Viską berkite į keptuvę, barstykite cukrų, pilkite vandenį ir pasirinkę nedidelę kaitrą troškinkite kol taps minkšti. Jeigu reikės – galite šiek tiek įpilti papildomai vandens.
1. Dideliame dubenyje sumaišykite avižų miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Į sausą mišinį supilkite aliejų ir pieną, vėliau įmaišykite išplaktą kiaušinį.
2. Lengvai patepkite aliejumi vaflinę, pilkite šiek tiek tešlos ir kepkite tol, kol gražiai apskrus. Jei norite, kad vafliai būtų labiau apskrudę, įkaitinkite orkaitę iki 180°C ir pakepkite vaflius dar kelias minutes.
Iškeptus vaflius galite patiekti su riešutais, įvairiomis uogomis bei sirupais.
Sudėkite visus ingredientus į elektrinį plaktuvą (blenderį) ir išplakite.
1. Atsargiai atskirkite kiaušinio trynius nuo baltymų. Į baltymus įberkite žiupsnelį druskos ir išplakite mikseriu atskirai iki standžių putų.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 200C laipsnių temperatūros.
3. Ant skardos su kepimo popieriumi patepkite aliejaus ir atsargiai dėkite kiaušinio baltymus. Per vidurį įspauskite duobutę, pakepkite orkaitėje 6-8 minutes, kol baltymas apskrus. Tuomet ištraukite, įleiskite į duobutę kiaušinio trynį ir dar pakepkite 2-3 minutes iki norimos trynio konsistencijos.
4. Duoną paskrudinkite, ant jos tepkite mėgstamą užtepėlę, dėliokite avokado griežinėlius ir galiausiai iškepusį kiaušinį. Dekoruokite rūkytos paprikos prieskoniais, pabarstykite šviežiai maltais pipirais, mėgstamais žalumynais.
Kiaušinius „debesyje“ galite naudoti kaip pagrindą tokiems priedams kaip parmezano sūris ar šoninė (prieš kepdami įmaišykite juos į baltymus).
1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą.
2. Į puodą sudėkite kiaušinių trynius, citrinų sultis, actą, žiupsnelį druskos bei pipirų. Trinkite smulkintuvu, kol masė pašviesės. Supilkite sviestą ir dar patrinkite keletą sekundžių, kol masė taps vientisa. Jeigu padažas per tirštas – įpilkite vandens.
3. Išvirkite kiaušinius. Užvirkite didelį puodą vandens ir į jį įpilkite du valgomuosius šaukštus acto. Sumažinkite kaitrą, kad vanduo vos burbuliuotų. Tuomet su šaukštu vandenį maišykite taip, kad viduryje susiformuotų nedidelis sūkurys. Kiaušinį įmuškite į puodelį ir atsargiai „įleiskite“ į sūkurį. Virkite apie 3 minutes. Išimkite ir nusausinkite padėdami ant popierinio rankšluosčio. Tą patį pakartokite ir su antruoju kiaušiniu.
4. Serviruokite: ant paskrudintos duonos riekelės tepkite mėgstamos užtepėlės, dėliokite sūdytą lašišą, o ant viršaus – virtą kiaušinį. Apliekite jį padažu ir papuoškite pipirais, žalumynais ar kaparėliais.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 210 C°.
2. Sviestą ištirpinkite ant lengvos ugnies. Leiskite atvėsti.
3. Virtuvine šluotele paplakite kiaušinius. Supilkite į juos tirpintą sviestą.
4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Maišydami, po truputį suberkite į kiaušinių mišinį. Įmaišykite ir grietinę.
5. Lašišą supjaustykite labai smulkiais kubeliais, įmaišykite į tešlą drauge su citrinos žievele ir kapotais krapais. Pagardinkite druska, pipirais.
6. Į sviestu pateptas madlenų formeles, dėkite po šaukštą tešlos, bet tik tiek, kad prisipildytu 3/4 formelės. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 min.
7. Mėgaukitės dar šiltais arba atvėsusiais pyragėliais.
Užkandžiai:
1. Mėsą supjaustykite ir paruoškite sūrymą vandenyje ištirpindami druską. Į sūrymą sudėkite pjaustytą mėsą ir statykite bent kelioms valandoms, o geriausiai per naktį, į šaldytuvą.
2. Kai mėsa įsisūrės, nusausinkite jos gabaliukus ir sudėkite į kepimo indą. Mėsą apibarstykite prieskoniais ir apliekite aliejumi. Išspauskite apelsino ir žaliosios citrinos sultis, užpilkite ant mėsos. Šalia mėsos dėkite ketvirčiais supjaustytą nuluptą svogūną, pusiau perpjautą papriką ir česnakų skilteles. Viską gerai išmaišyte, kad mėsa vienodai pasidengtų prieskoniais, indą uždenkite folija ir statykite kepti į įkaitintą 150 laipsnių orkaitę 3 valandoms.
3. Per tą laiką pasiruoškite salsos padažą, supjaustykite sūrį ir kalendras.
4. Kai mėsa iškeps, nuimkite foliją. Kiaulienos gabaliukus plonai suplėšykite ir statykite dar 10 minučių apskrusti į 250 laipsnių orkaitę.
5. Per tą laiką ant sausos keptuvės iš abiejų pusių pašildykite tortilijų paplotėlius. Kad jie neatšaltų, uždenkite folija ir kartu su visais takų priedais neškite į stalą.
6. Ištraukite iš orkaitės mėsą ir, kol karšta, statykite ant stalo. Takas kiekvienas galės pasiruošti pagal savo skonį ir poreikius.
1. Gilesniame dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, actą, pjaustytus svogūnus, smulkintą česnaką, druską, pipirus, aitriosios paprikos miltelius, cukrų ir raudonėlį.
2. Šiame marinate apie 15 min. marinuokite vištienos krūtinėlę (pageidaujantieji gali ir ilgiau).
3. Į gilesnę keptuvę įpilkite aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies, o tada dėkite kepti vištos krūtinėlę. Kepkite po 4 min. iš abiejų pusių, kad mėsa vos apskrustų ir liktų sultinga. Prieš pat išimdami krūtinėlę, įdėkite šaukštelį marinato ir palikite kepti dar apie 1 min. Išimkite, o kai atvės, supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais.
4. Pakepkite šoninę ir supjaustykite mažais gabaliukais.
5. Sumaišykite sūrius ir padalinkite gautą mišinį į 3 dalis.
6. Į švarią keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies, į keptuvę dėkite tortilijos lakštą. Padenkite lakštą sūriu (šiek tiek jo pasilikite), tuomet dėkite vištieną, šoninę, užberkite likusį sūrį ir uždenkite viską kitu tortilijos lakštu. Kepkite, kol ims lydytis sūris ir tortilija apskrus.
7. Norėdami apversti kesadiliją, paimkite didelę lėkštę, uždėkite ją ant kesadilijos, apverskite keptuvę ir apverstą kesadiliją grąžinkite į keptuvę. Pakepkite dar maždaug 3 min., kad sūris visiškai išsilydytų. Atkreipkite dėmesį – tortilijų lenkti nereikia!
8. Pakartokite visą procedūrą su likusiomis tortilijomis.
9. Iškepusias kesadilijas supjaustykite ir skanaukite su grietine bei mėgstamu padažu. Papuoškite smulkintais svogūnų laiškais.
Iš recepte nurodyto ingredientų kiekio pasigaminsite 16–20 kibinukų (priklausomai nuo blynelio dydžio). Šiuos kibinus galima daryti ir su mėsos įdaru (labai mėgstame su kalakutienos faršu, o su riebia kapota mėsa – ne), tačiau šįkart pasidalysime kibinų su labai skaniu varškės ir saulėje džiovintų pomidorų įdaru receptu, jie akimirksniu dingsta nuo pietų stalo.
1. Į dubenį suberkite miltus su žiupsniu druskos ir sudėkite minkštą, gabaliukais sugnaibytą sviestą. Viską kartu gerai išmaigykite trupindami tarp rankų pirštų, kol miltai ir sviestas taps smulkiai birūs, be didesnių sviesto gabalėlių.
2. Viduryje mišinio padarykite duobutę, į ją sudėkite grietinę ir įmuškite kiaušinius. Viską sumaišykite ir minkykite tešlą tol, kol visiškai neliks miltų. Padėkite tešlą 30 min. į šaldiklį arba valandai į šaldytuvą.
3. Per tą laiką pasidarykite įdarą: varškę sumaišykite su grietine ir smulkiai pjaustytais saulėje džiovintais pomidorais ir viską išmaišykite su žiupsniu druskos.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 190C laipsnių temperatūros.
5. Išimkite tešlą iš šaldiklio ar šaldytuvo, gnybkite po gabalėlį ir rankomis suformuokite blynelį, į jo vidurį dėkite po gerą šaukštą įdaro (priklausomai nuo kibinų blynelio dydžio), perlenkite pusiau ir išorinį kraštą pradžiai suspauskite ir paskui gražiai užraitykite.
6. Kibinus dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepkite kiaušinio plakiniu ir dėkite į orkaitę 20–30 min., kol gražiai paruduos.
- Ragelį perpjaukite išilgai, dėkite kelias gerai prinokusio avokado riekeles ir šiek tiek jas šakute patrinkite, ant avokado klokite salotos lapą, tada keptos paukštienos gabaliukus ir galiausiai – gerai prinokusio pomidoro riekeles. Jei švieži pomidorai žiemą jus liūdina, puikiai tiks ir džiovinti saulėje bei konservuoti aliejuje (tokie bus minkšti).
- Gražgarstes nuplaukite, gerai nuvarvinkite, palikite apdžiūti. Alyvuoges perpjaukite pusiau arba supjaustykite griežinėliais. Nuluptus svogūnus supjaustykite žiedais, pomidorus – stambiais griežiniais.
- Dubenėlyje kruopščiai išsukite chereso actą su alyvuogių aliejumi. Sudėkite trintus česnakus, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite. Ant kiekvienos lėkštės dugno tolygiai paskleiskite smulkintų svogūnų. Ant viršaus dėkite šviežių gražgarsčių, pomidorų, suberkite alyvuoges.
- Karštoje sausoje keptuvėje iš abiejų pusių paskrudinkite saliamio griežinėlius, po kelis įdėkite į kiekvieną salotų lėkštę. Apšlakstykite padažu.
- Salotas nuplaukite, nusausinkite salotų džiovykloje ar kiaurasamtyje, sudėkite į sandarų indą ir palaikykite šaldytuve, kad būtų traškesnės.
- Burokėlius supjaustykite plonesniais griežinėliais arba šiaudeliais, apšlakstykite aliejaus ir apelsinų sulčių mišiniu ir labai trumpai pakepkite karštoje orkaitėje, kad suminkštėtų.
- Salotas suplėšykite, išdėliokite lėkštelėse. Ant viršaus dėkite atvėsintų burokėlių, išdėliokite ožkų sūrio kubelius, berkite sausoje keptuvėje skrudintų kedrinių pinijų.
- Nedideliame indelyje iš aliejaus, balzaminio acto, tirpinto medaus, grūdėtųjų garstyčių užmaišykite padažą, jį pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir prieš pat valgant, kad salotos nepavandenytų, užpilkite ant salotų. Jeigu norite, į užpilą dar galite įpjaustyti šviežių čiobrelių.
Kulinaro patarimas. Ožkų pieno sūrį skanu tiekti ir karštą: gabalėlius apvoliokite kukurūzų kruopose ir iškepkite karštame svieste.
1. Šviežius šparagus išvirkite (apie 15 min.), ataušinkite ir supjaustykite gabaliukais.
2. Ridikėlius supjaustykite skiltelėmis, agurkus – kubeliais. Gražgarstes kruopščiai nuplaukite ir nuvarvinkite. Viską, išskyrus kiaušinius, sudėkite į salotinę, pasūdykite, įberkite pipirų, žiupsnelį cukraus, išmaišykite.
3. Iš aliejaus, garstyčių, su druska sutrinto česnako ir citrinų sulčių paruošti padažą, supilkite ant salotų ir išmaišykite. Ant viršaus išdėliokite kiaušinių puseles.
1. Nuplautas ir gerai nuvarvintas gražgarstes ir sudėkite į salotinę. Minkštesnį sūrį sutrupinkite, kietesnį supjaustykite kubeliais.
2. Riešutus sukapokite, vynuoges kruopščiai nuplaukite, didesnes perpjaukite pusiau. Persiką arba nektariną supjaustykite skiltelėmis, sudėkite ant gražgarsčių.
3. Aliejų ir citrinų sultis sumaišykite su cukrumi, pipirais, pasūdykite. Padažą užpilkite ant salotų ir apibarstykite sūriu bei riešutais.
1. Rankomis suplėšykite icebergo salotas. Supjaustykite agurkus. Sudėkite į gilų indą.
2. Pasiruoškite padažą. Aliejų, balzamiką išmaišykite kartu su druska ir pipirais. Išspauskite citrinos sultis ir pilkite į padažą. Galiausiai dėkite kelis šaukštus medaus (priklauso kokio saldumo norisi) ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Pilkite padažą ant salotų ir agurkų.
3. Salotas dėkite į lėkštes. Ant viršaus ar lėkštės kraštuose dėkite avokado gabalėlius.
4. Ant viršaus užberkite labai plonai pjaustyto permezano.
5. Tinka valgyti kartu su tamsiu prancūzišku batonu.
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
1. Pagal pakuotės instrukciją paruoškite kuskusą. Pomidorą ir agurką supjaustykite nedideliais kubeliais.
2. Dubenyje sumaišykite kruopas su daržovėmis, užbarstykite pipirų ir pasūdykite. Išdėliokite į salotines, pabarstykite petražolėmis, papuoškite pjaustytais vyšniniais pomidoriukais.
3. Prieš valgant apšlakstykite alyvų aliejumi.
Petražolės dera su visomis prieskoninėmis žolelėmis, tinka į beveik visus mėsos ir žuvų patiekalus, sriubas, padažus, salotas, daržovių, bulvių patiekalus, tešlos gaminius ir apkepus.
1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite nedideliais gabaliukais, apibarstykite takų prieskoniais.
2. Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite, sukapokite, vieną svogūną su česnakais pakepinkite keptuvėje, tada suberkite vištieną ir kepkite, kol ji apskrus.
3. Pomidorus ir paprikas susmulkinkite, sumaišykite su plėšytais salotų lapeliais, citrinos sultimis ir sūriu.
4. Ant kiekvieno paplotėlio tepkite po šaukštą padažo su aitriosiomis paprikomis, tada dėkite vištienos gabalėlių ir kelias minutes pakepinkite orkaitėje, kol sušils.
5. Tiekite su salotomis.
Sriubos:
1. Porą nuplaukite, supjaustykite griežinėliais. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite.
2. Pievagrybius nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite.
3. Keptuvėje karštame svieste pakepinkite svogūnus ir česnakus. Kai šie suminkštės, suberkite porus, pievagrybius ir apie 10 min. patroškinkite ant silpnos ugnies.
4. Į gilesnį puodą supilkite sultinį, suberkite kubeliais pjaustytas bulves ir virkite 15–20 minučių, tada sukrėskite svogūnų, porų ir pievagrybių troškinį, sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais bei kapotais žalumynais (truputį jų palikite papuošti) ir iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.
5. Į sriubą įmaišykite grietinėlę, išpilstykite ją į lėkštes, berkite po truputį parmezano ir žalumynų.
6. Tiekite su mėgstamos baltos duonos riekele.
1. Žirnelius atšildykite ir nuvarvinkite.
2. Bulves ir morkas nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite. Porą supjaustykite griežinėliais.
3. Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite ir, iki pagels, pakepinkite šaukšte sviesto. Tada suberkite juostelėmis pjaustytą rūkytą vištieną, verskite smulkintas daržoves, žirnelius ir troškinkite, kol daržovės suminkštės. Supilkite grietinėlę, dar kiek pakaitinkite, tada sriubą supilkite į puodą ir iki vientisos masės sutrinkite elektriniu plakikliu.
4. Duoną supjaustykite kubeliais ir paskrudinkite sausoje keptuvėje.
5. Sriubą išpilstykite į lėkštes, berkite duonos skrebučių ir kapotų žalumynų.
1. Paruoškite daržoves: kopūstus supjaustykite juostelėmis, svogūnus – plonais žiedeliais. Ryžius nuplaukite.
2. Į storasienį puodą supilkite aliejų, pavartykite puodą, kad aliejus padengtų visą dugną, ir gerai įkaitinkite ant nelabai stiprios ugnies.
3. Sudėkite svogūnus, kopūstus ir retkarčiais pamaišydami kepkite, kol daržovės suminkštės.
4. Supilkite sultinį, suberkite ryžius, pagardinkite pipirais, muskatų riešutais, uždenkite ir ant mažos ugnies virkite maždaug 20 min.
1. Nulupkite avokadus, perpjaukite pusiau, išimkite kaulą, sutrinkite minkštimą šakute arba elektriniu grūstuvu. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.
2. Virtuviniu kombainu sumaišykite avokadų tyrę su grietinėle ir atvėsintu sultiniu. Jei neturite kombaino, suplakite sriubą šluotele ir pertrinkite per sietelį, kad susidarytų vienodo tirštumo masė. Pasūdykite pagal skonį, pagardinkite pipirais.
3. Prieš tiekdama atšaldykite sriubą. Išpilstykite į lėkštes, ant viršaus uždėkite po šaukštą kubeliais pjaustytų pomidorų arba saldžiųjų paprikų, apšlakstykite aliejumi, papuoškite kapotomis šviežiomis petražolėmis.
1. Kopūstą nuplaukite, išpjaukite kietą kotą, lapus supjaustykite juostelėmis. Imbierus ir svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
2. Puode įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir jame apkepinkite imbierus ir svogūnus. Sudėkite kopūstų juosteles, atskieskite sultiniu, supilkite kokosų pieną. Pasūdykite, pagardinkite pipirais, paprikų dribsniais ir 15–20 min. pavirkite.
3. Tuo metu nuplaukite ir nusausinkite mėsą, supjaustykite plonomis juostelėmis. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir jame iki rusvumo apkepinkite mėsą. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir nukelkite nuo ugnies. Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite kotelius ir supjaustykite mažais kubeliais.
4. Išimkite iš puodo kelis šaukštus kopūstų, sutrinkite ir vėl sukrėskite į sriubą. Sudėkite vištieną ir pomidorus, sriubą dar kartą užvirinkite, paskui išpilstykite į pakaitintas lėkštes.
Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...
Žuvies ir mėsos patiekalai:
1. Lašišą nuplaukite, nusausinkite ir iš abiejų pusių apibarstykite citrinpipiriais. Palikite lašišą marinuotis apie 15 minučių ir per tą laiką pradėkite gaminti glazūrą.
2. Dubenėlyje sumaišykite soją, medų, citrinos sultis, aliejų, pomidorų padažą ir viską gerai išmaišykite.
3. Paruošta glazūra aptepkite abi lašišos puses, palaukite keletą minučių ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepdami lašišą kartkartėmis apliekite ją likusia glazūra. Iš abiejų pusių lašišą kepkite apie 5 minutes.
4. Iškepusią žuvį pagardinkite sezamo sėklomis bei papuoškite citrina.
1. Į folijos lapą užlenktais kraštais dėkite saujelę špinatų, žiedais pjaustytą mėlynąjį svogūną, juostelėmis pjaustytas morkas, apelsino riekeles ir ant viršaus – lašišos filė gabalėlį oda į apačią.
2. Pagardinkite kepimui paruoštą patiekalą druska, pipirais, citrina, uždėkite čiobrelio šakelę.
3. Iš šonų dar sudėliokite po eilutę pjaustytų cukinijų, uždėkite kekę pomidoriukų. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, dėkite į iki 180C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 min.
Vieno bakso recepto nėra, tai patiekalas su daugybe skonių. Pavyzdžiui, Indonezijos religinė dauguma musulmonai nevalgo kiaulienos, tad jie bakso gamina iš jautienos, vištienos arba žuvies. Garnyru šalia kukulių gali tapti lakštiniai, ryžiai, salotos, daigai, virti kiaušiniai, padažai – aiškių ribų nėra. Bet privalomi dalykai – kukuliai ir sultinys.
1. Visus kukulių ingredientus gerai išminkome su malta mėsa ir dar kartą permalame – iki vientisos masės. Jei yra galimybė, dėkite viską į elektrinę trintuvę. Mėsą sudedame į dubenėlį, uždengiame ir 2-3 valandoms pastatome į šaldytuvą – masė turi sustingti.
2. Sultinį užviriname, sudedame visus ingredientus ir paverdame ant mažo karščio apie pusvalandį, kol sultinys prisisotins skonių. Nukošiame.
3. Gaminame kukulius. Šlapiomis rankomis imame masės ir spaudžiame kumštyje, kad pro jo viršų išlįstų teniso kamuoliuko dydžio apvalus gabaliukas.
4. Su šaukštu jį nugnybame ir dedame į lėkštę. Stenkitės kukulius daryti kuo mažesnius, nes virdami jie išsipučia. Sudėję kukulius į verdantį vandenį, keletą minučių paverdame. Paragaujame vieno, ar jau išvirę, tada išgriebiame visus. Jeigu atrodo, kad per daug jų prisigaminote, dalį galima užšaldyti kitam kartui.
5. Dedame į lėkštę kukulius, garnyrą ir užpilame karštu sultiniu. Indonezijoje prie bakso pasiūlomas ir aštrus padažas, dažniausiai sambal. Išbandykite savąjį mėgstamą, o sambal kada nors patys pasigaminsime.
Garnyras: daigai, virtų ryžių lakštiniai, kalendros. Bet galite išbandyti vaizduotę – nuo salotų lapų iki virto kiaušinio.
Vištiena:
- Vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėmis. Sudėkite į dubenį, supilkite aliejų ir citrinos sultis, suberkite pipirus ir įdėkite druskos pagal skonį. Viską gerai išmaišykite. Vištienos juosteles sumaukite ant medinių iešmelių.
- Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus, sudėkite vištienos iešmelius ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus, o įpjovus vištieną – viduje ji bus pilnai iškepusi (patikrinkite maždaug po 10–15 min.). Kepimo laikas priklausys nuo to, kaip storai/plonai supjaustysite mėsą.
- Kai vištienai bus likę kepti vos pora minučių, į keptuvę sudėkite sviestą ir rozmarino šakeles. Sviestui išsilydžius – pavartykite iešmelius. Paruošus – dėkite į lėkštę.
Salotos:
- Į lėkštę sudėkite suplėšytus salotų lapus, sultenes, smulkiai supjaustytus agurkus ir skiltelėmis supjaustytas slyvas.
- Keptuvėje pakepinkite lukštentas saulėgrąžas, kol ims švelniai ruduoti. Išimkite iš keptuvės ir palikite atvėsti (nedėkite karštų ant salotų).
- Nupjaukite baltos sumuštinių duonos plutelę. Supjaustykite minkštąją dalį kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite duonos kubelius ir apkepkite iš abiejų pusių, atsakingai kiekvieną vartant, kadangi tuomet viskas super gražiai ir tolygiai apskrunda.
- Ant salotų suberkite atvėsusias saulėgrąžas ir duonos skrebučius.
Salotų užpilas:
- Visus ingredientus sudėkite į stiklainėlį, uždenkite ir stipriai pakratykite. Tuomet visi ingredientai puikiai susiplaks tarpusavyje, o aliejus neatsiskirs nuo kitų skysčių. Užpilą pilkite ant salotų arba patiekite šalia.
Receptas iš tinklaraščio SKANIOS DIENOS
- Avinžirnius užmerkite ir palikite per naktį, kad išmirktų.
- Nuvarvinkite, perplaukite po tekančiu vandeniu ir išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės.
- Nukoškite ir suberkite į virtuvinį kombainą. Svogūną ir česnako skilteles sukapokite, paskrudinkite šaukšte aliejaus ir taip pat sumeskite į kombainą.
- Suberkite visus prieskonius, nutarkuotas citrinos žieveles ir viską sumalkite, kad gautumėte vientisą košę.
- Iš avinžirnių masės drėgnomis rankomis formuokite rutuliukus. Juos sudėkite ant plastikinės lentelės ir palaikykite šaldytuve, kad sukietėtų.
- Atvėsintus avinžirnių rutuliukus kepkite karštame aliejuje, kol iš visų pusių dailiai apskrus. Išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai.
- Tiekite su sezamų pasta arba kitokiu mėgstamu padažu.
Žuvis ir daržovės (garnyras) turi būti kepamos atskirai.
- Paruoškite žuvį – išdarinėkite, nupjaukite galvas (rekomenduojama kepti su jomis, tačiau atrodo neestetiškai, be to, valgyti patogiau be jų), labai gerai išplaukite šaltu vandeniu. Užbarstykite vos vos druskos ir padėkite15 min. pabrandinti (dingsta nereikalingi kvapai, nubėga vanduo ir t.t.).
- Bolivinių balandų sėklas kruopščiai nuplaukite ir pamerkiite šaltame vandenyje (1: 2), kuriame jas virsite, kai į orkaitę pašausiu žuvį. Virkite 15-20 min.
- Morkas nulupkite ir perpjaukite išilgai į dvi arba tris dalis. Salierą nulupkite ir pusę jo supjaustykite pusės degtukų dėžutės dydžio kubeliais. Sudėkite į atvirą indą ir apšlakstykite aliejumi, užpilkitei šiek tiek druskos, užbarstykite sezamų sėklų, džiovintų rozmarinų bei maltų kelnendrų. Daržoves pašaukite į 185 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min.
- Žuvies šonus negiliai įpjaukite, įtrinkite pasiruoštu mišiniu (aliejus, druska, kapoti čiobreliai, laimo sultys) ir suguldykite folija išklotoje skardoje. Ant viršaus uždėkite slyvinių pomidoriukų ir užbarstykite čiobrelių.
- Žuvį pašaukite į tą pačią orkaitę su daržovėmis, įkaitusią iki 185 laipsnių tada, kai daržovėms bus likę kepti 18 min. Jei žuvį perkepsite, ji bus sausa ir neskani, jei neiškepsite, valgysite sašimi.
- Išvikrite bolivines balanadas.
- Į lėkštę dėkite vieną žuvį, šiek tiek keptų daržovių, pomidoriukų ir du šaukštai bolivinės balandos. Atskirai padėkite pjaustyto laimo ir druskos, kad norintys daugiau skonių galėtų jų įsispausti arba užsibarstyti papildomai.
ČESNAKINIO ALIEJAUS PARUOŠIMAS
- Česnako skilteles nulupkite ir sudėkite į nedidelį prikaistuvį. Užpilkite puse puodelio aliejaus. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies apie 3 minutes, kol aplink česnako skilteles aliejus ims burbuliuoti. Sumažinkite ugnį ir leiskite virti apie 10 minučių, kol česnakai paruduos. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite kambario temperatūroje apie 45 minutes.
SKREBUČIŲ PARUOŠIMAS
1. Prancūzišką batoną supjaustykite nestoromis, apie 0,6 cm storio, riekelėmis. Suguldykite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir aptepkite jų paviršių atvėsusiu česnakiniu aliejumi.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 120 ˚C temperatūros. Kepkite apteptas batono riekeles apie 10-15 minučių, kol jos visiškai išdžius, taps sausos.
3. Keptuvėje įkaitinkite česnakinį aliejų. Sudėkite orkaitėje išdžiovintas batono riekeles ir apkepkite iš abiejų pusių, kol riekelės sugers aliejų ir taps gražiai auksinės spalvos. Sudėkite paruoštas riekeles į dubenį ir atidėkite į šalį.
SALOTŲ PADAŽO PARUOŠIMAS
1. Iš pradžių nedideliame prikaistuvyje užvirkite vandenį. Panardinkite kiaušinius ir virkite vieną minutę. Iš karto išjunkite ugnį.
2. Į dubenėlį išspauskite dviejų laimų (arba citrinų) sultis.
3. Į kitą dubenėlį sutarkuokite parmezano sūrį.
SALOTŲ PARUOŠIMAS
1. Pašalinkite nuo romėninių salotų tamsius lapus, o nuo likusių nupjaukite apie 5 cm nuo šerdies. Nuplaukite ir gerai nusausinkite – salotos turi būti visiškai sausos ir traškios. Sudėkite salotas į dubenį. Apšlakstykite jas keliais lašeliais alyvuogių aliejaus. Berkite į dubenį šaukštelį druskos ir šaukštelį maltų juodųjų pipirų. Išmaišykite, kad visi salotos lapai tolygiai pasidengtų aliejumi ir prieskoniais.
2. Apšlakstykite salotas laimo sultimis ir vorčesterio padažu. Įmuškite kiaušinius ir vėl išmaišykite salotas, stengsamiesi, kad jos visos tolygiai pasidengtų kreminės tekstūros padažu.
3. Suberkite tarkuotą sūrį ir skrebučius. Ir vėl viską gerai išmaišykite, kad produktai tolygiai pasiskirstytų ir gerai susimaišytų. Visi salotų lapai turi būti pasidengę kreminiu padažu su sūrio drožlėmis.
4. Sudėkite salotų lapus ir skrebučius į lėkštę taip, kad būtų patogu valgyti ir rankomis.
Tekstas Astos Černės
Plačiau skaitykite: Cezario salotos. Nuo A iki...
- Vištos krūtinėlę supjaustykite nedideliais gabalėliais. Dubenyje sumaišykite saldų aitriųjų paprikų padažą, citrinų sultis, sojų padažą ir įspauskite česnaką. Viską gerai išmaišykite, sudėkite vištieną, nuplautas ir nusausintas krevetes ir pamarinuokite 10 minučių.
- Suverkite vištieną su krevetėmis ant iešmelių ir kepkite 4–5 minutes iš abiejų pusių. Tiekite su mangų salsa.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Lašišų filė supjaustykite nedideliais gabalėliais. Citrinų ir apelsinų sultis sumaišykite su medumi, pagardinkite druska, pipirais, trintu česnaku ir gautu marinatu apliekite lašišos kubelius. Palikite pusvalandžiui pastovėti.
2. Ananasus supjaustykite kubeliais ir verkite ant iešmelių pakaitomis su lašiša. Kepkite ant įkaitintų grotelių, kol dailiai apskrus.
3. Patiekite su mėgstamais žalumynais ir ryžių makaronais, apibarstykite sezamų sėklomis.
Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai
1. Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite juostomis. Sudėkite į dubenį, apibarstykite maltais juodaisiais pipirais, Provanso žolelėmis, druska.
2. Ant viršaus sukrėskite natūralų jogurtą. Pamaišykite šaukštu. Valandą marinuokite. Žuvų juosteles susukite į ritinėlius, suverkite juos ant šaltame vandenyje išmirkytų konditerinių iešmelių.
3. Iš abiejų pusių apšlakstykite alyvuogių aliejumi, dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir 15 minučių pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
4. Ištraukusi vėrinukus apibarstykite sezamų bei ispaninių šalavijų mišiniu ir dar 5 minutėms pašaukite į karštą orkaitę. Tiekite su saldžiarūgštėmis daržovėmis.
1. Lęšius nuplaukite ir užmerkite vandenyje apie 1-2 val.
2. Į puodą su vandeniu pilkite lęšius, apvirkite, kol jie suminkštės, bet dar bus standūs, nesutęžę.
3. Atvėsintus lęšius padalinkite į dvi lygias dalis.
4. Vieną dalį susmulkinti elektriniame smulkintuve, naudodami S formos peilį. Taip pat susmulkinkite ir brokolį.
5. Nesmulkintus lęšius sumaišykite su smulkintais, taip pat brokoliais, duonos trupiniais, druska, viską gerai išmaišykite. Palikti pastovėti kelias minutes.
6. Įkaitinkite keptuvę su nedideliu kiekiu aliejaus.
7. Į keptuvę dėkite rankomis suformuotus rutuliukus, kepkite iš visų pusių ant nedidelės ugnies.
8. Iškepus kukuliams, į tuščią keptuvę pilkite pomidorų tyrę, dėkite kukulaičius ant viršaus, uždenkite dangti ir šildykite dar apie 10-15 min. ant nedidelės ugnies.
Patiekite su daržovėmis, makaronais ar kitais mėgstamais produktais.
1. Vištos krūtinėlę supjaustykite pailgais griežinėliais;
2. Dideliame dubenyje sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus;
3. Vištienos gabaliukus verkite ant medinių iešmelių ir įdėkite į indą (galima marinuoti ir maišeliuose, tada marinatas geriau laikosi);
4. Į indą su vištiena įpilkite paruoštą marinatą, uždenkite indą dangčiu ir suplakite, kad vištiena gerai apliptų marinatu. Įdėkite į šaldytuvą ir marinuokite mažiausiai 15 min.
5. Išėmus vėrinukus iš marinato supilkite likusį marinatą į mažą puodą, kadangi jį dar naudosite padažo paruošimui – žemės riešutų sviesto glazūrai.
6. Į puodą su marinatu, dėkite žemės riešutų sviestą ir virkite maišydami maždaug 10 minučių arba kol sutirštės. Į atvėsusią glazūra įlašinkite porą lašų natūralaus terapinės klasės mandarinų eterinio aliejaus, ištirpinto meduje;
7. Ant grilio iškepkite paruoštus vėrinukus, iškepus dėkite į foliją ir užpilkite paruoštą glazūrą palaikykite apie 10 minučių. Vėrinukus galite patiekti su ryžiais ar daržovėmis.
Desertai:
Beje, ne sezono metu gardėsį galite ruošti su konservuotais persikais, o jei norite nustebinti save ir svečius, į sausainių pagrindą įdėkite smulkintų riešutų, o dalį kreminio sūrio pakeiskite vaisiniu jogurtu.
Kad sutaupytumėte laiko, galite grietinėlės neplakti, o supilti ją tokią, kokia yra. Prarasite šiek tiek purumo, bet nieko baisaus. O jei esate dideli tinginiai, recepte siūlomą ruošti glaistą keiskite vandeniu, praskiestu persikų marmeladu.
Dar viena pastaba naujokams: želatinos lapeliai veikia taip pat, kaip želatinos milteliai, tačiau skirtingų gamintojų lapeliai įvairuoja. Tad jei kyla abejonių, pažiūrėkite į rekomendaciją ant pakelio – kiek lapelių reikia pusei litro vandens, ir dėkite truputį daugiau.
1. Iki trupinių sutrinkite sausainius. Išlydykite sviestą ir sumaišykite su sausainiais, kol visi trupiniai sudrėks. Kepimo popieriumi išklokite torto formą, sukrėskite masę ir spausdami išlyginkite.
2. Formą su pagrindu uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol atliksite kitus darbus.
3. Į stiklinę su šaltu vandeniu įdėkite 5 lapelius želatinos, kad išbrinktų.
4. Elektriniu plaktuvu ar plakimo šluotele išplakite sūrį. Jei norite, pusę jo kiekio galite pakeisti jogurtu.
5. Ant ugnies dėkite vidutinio dydžio puodą, berkite cukrų, dėkite išbrinkusią ir nuvarvintą želatiną su 5 valgomaisiais šaukštais skystos grietinėlės. Vos tik viskas ištirps, nukelkite nuo ugnies ir sudėkite išplaktą sūrį.
6. Likusią grietinėlę išplakite ir lėtais sukamaisiais judesiais įmaišykite į pagrindinę masę.
7. Pusę gautos masės užpilkite ant sausainių, ant viršaus paskirstykite persikų gabalėlius. Pilkite antrąją sūrio masės dalį, išsklaidykite ir, uždengę formą, kelias valandas palaikykite šaldytuve.
1. Į dubenėlį pilame kokosų pieną, klevų sirupą ir dedame chia sėklas. Viską gerai išmaišome, kad nebūtų gumulėlių. Paskirstome į keturias stiklines ir dedame nakčiai į šaldytuvą.
2. Ryte nulupame mangus, dedame į trintuvą ir sukame iki vientisos masės. Mangų piurė pilame ant sutingusių chia sėklų ir dedame avietes. Skanaus!
Uogos:
- Nedideliame prikaistuvyje sumaišykite uogas, cukrų ir sirupą. Virkite 1 minutę. Uogienę išpilstykite į 4 stiklines. Palikite atvėsti.
1 sluoksnis:
- Grietinėlę, želės cukrų ir vanilinį cukrų sumaišykite prikaistuvyje ir pavirkite 30 sekundžių, tada sudėkite kapotą šokoladą ir palikite atvėsti. Atsargiai užpilkite ant uogienės ir palaikykite šaldytuve, kol sustings.
2 sluoksnis:
- Grietinėlę ir želės cukrų sumaišykite prikaistuvyje ir pavirkite 30 sekundžių, tada sudėkite smulkintą šokoladą ir pusę šaukštelio žaliosios japoniškos arbatos miltelių. Palikite atvėsti. Atsargiai išpilstykite į visas keturias stiklines. Padėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.
- Papuoškite kapotu baltuoju šokoladu.
Receptas DANSUKKER
Vanilinis ryžių pudingas su obuoliais |
- Iš pradžių paruoškite obuolius. Nulupkite juos, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Obuolių kubelius sumaišykite su ruduoju cukrumi, cinamonu, citrinos sultimis ir šaukštu medaus.
- Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto. Suberkite obuolius ir kaitinkite, retkarčiais pamaišydami, apie 3-5 minutes, kol suminkštės, tačiau kubeliai vis dar išlaikys savo formą.
- Paruoštus obuolius atidėkite į šalį, kol išvirs ryžiai.
- Į didelį prikaistuvį supilkite pieną, suberkite cukrų, druską, nutarkuotas citrinos žieveles ir apvaliagrūdžius ryžius.
- Nuolat maišydami mediniu šaukštu, užvirinkite masę.
- Sumažinkite ugnį iki mažos. Kaitinkite, dažnai pamaišydami mediniu šaukštu, apie 30-40 minučių, kol ryžiai taps visiškai minkšti, o konsistencija taps kreminė, bet ne per tiršta.
- Ryžiams išvirus, nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
- Paskirstykite pudingą į indelius ar stiklines, kuriose norėsite patiekti. Ant viršaus paskirstykite paruoštus obuolius.
- Patiekite pudingą dar šiltą arba, jei norite, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Taip pat indelius galite uždengti maistine plėvele ir pudingą laikyti šaldytuve iki kitos dienos. Tokiu atveju, prieš patiekdami, palaikykite pudingą kambario temperatūroje 5-10 minučių. Skanaus!
- Citrusus gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nusausinkite, nutarkuokite žieveles.
- Į prikaistuvį supilkite apelsinų sultis. Įberkite 5 šaukštus rudojo cukraus, tarkuotas citrusų žieveles. Statykite ant ugnies ir kaitinkite, kol užvirs.
- Krakmolą gerai sumaišykite su grietinėle. Plona srovele pilkite į karštas apelsinų sultis, maišydama kaitinkite, kol užvirs. Nukelkite nuo ugnies.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius suplakite konditerine šluotele. Kitame dubenyje su žiupsneliu druskos ir trimis šaukštais cukraus suplakite kiaušinių baltymus.
- Plaktus trynius supilkite į karštą apelsinų kremą. Palikite atvėsti. Atsargiai įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus.
- Sukrėskite į indelius ir tiekite ant stalo.
Dažniausiai jį iškepu ir sulieju dar iš vakaro, per naktį jis subręsta ir pilnai įsiskonėja. Tik nepamiškite, kad medus irgi įtakoja kepinio skonį, todėl keksui rinkitės švelnaus skonio natūralų ir kuo šviesesnį medų.
Paruoškite tešlą
Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, iš lėto į juos supilkite alyvuogių aliejų ir jogurtą.
Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į skystąją tešlos dalį, užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą. Į ją smulkiai įtarkuokite citrinos žievelę ir įlašinkite vanilės ekstrakto.
Iškepkite keksą
Pailgą kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite į ją paruoštą tešlą.
Keksą pašaukite kepti į įkaitintą 180 °C laipsnių orkaitę 40 minučių. Per tą laiką keksas gerai iškeps ir išsipūs.
Kol keksas kepa pasiruoškite sirupą suliejimui. Išspauskite citrinos sultis ir jose ištirpinkite medų, gerai išmaišykite. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės, bet iš kepimo formos neišimkite, palikite trumpam kiek praaušti ir kol dar šiltas suliekite citrinų ir medaus sirupu.
Sirupą liekite ant kekso viršaus ir leiskite jam laisvai nuvarvėti šonais, kad sudrėktų visas keksas. Kai sirupas pilnai susigers, keksą galėsite išimti iš kepimo formos ir pakiti pilnai ataušti bei subręsti ant grotelių.
Jis skaniausias, kai nors kelias valandas po kepimo paliekamas pailsėti, o geriausiai per naktį.