Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmosios įvairiausiais riešutais stebinančios parduotuvės įkūrėja: „Esame dėl jų pakvaišę“

„Tai ilga istorija...“ – šypsosi riešutinės „Nuts About“ įkūrėja Inga Paulauskienė. Kiek daugiau nei prieš dešimt metų pradėjusi eksperimentus su skrudintais riešutais, šiandien ji savo pasirinkimu neabejoja. Vilniuje Inga su vyru Mariumi atidarė pirmąją mieste, o ir visoje Lietuvoje riešutinę.
Inga Paulauskienė
Inga Paulauskienė / Vyginto Skaraičio nuotr.

„Recepto neturėjome, taigi su migdolais eksperimentavome gal dvejus metus – kepėme, plovėme, vėl kepėme, – prisimena ji. – Iškepėme. Tradiciniai migdolai su cinamonu buvo skanūs ir traškūs. Tik žmonės apie tokius dar mažai anuomet žinojo, klausdavo į juos žiūrėdami: ar turite riešutų? Dar ir dabar pasitikrina, ar su svogūnų laiškais skrudinti migdolai tikrai nėra pupelės“.

Vyginto Skaraičio nuotr. /Riešutinės „Nuts About“ asortimentas
Vyginto Skaraičio nuotr. /Riešutinės „Nuts About“ asortimentas

Šiandien Inga su vyru Mariumi savo riešutinėje, duris atvėrusioje „Benedikto turguje“, turi apie 40 skirtingo skonio skrudintų riešutų. Jie čia pat maišo keletą skirtingų riešutų kremų ir spaudžia šviežią, nerafinuotą, nefiltruotą riešutų aliejų. „Man pasisekė, kad atsidūriau tinkamu laiku, tinkamoje vietoje. Esu visiškai tikra, kad mano kelias – teisingas“, – sako Inga ir juokais priduria, kad pagal druidų horoskopą ji ir pati yra riešutas.

Riešutai yra puikus užkandis, visavertės mitybos ingredientas ir tobulas desertas.

Nuo vaikystės Inga augo tikėdama, kad riešutai yra valgomi dėl sveikatos, o žiemai visada gaudavo maišą naminių graikinių riešutų. „Esu pasisodinusi nuosavą graikinių riešutų medį, tačiau riešutų sulauksiu dar už trejų metų. Riešutai yra puikus užkandis, visavertės mitybos ingredientas ir tobulas desertas“, – įsitikinusi moteris.

Vyginto Skaraičio nuotr. /Inga ir Marius Paulauskai
Vyginto Skaraičio nuotr. /Inga ir Marius Paulauskai

Inga kiek pagalvoja, paprašyta apibūdinti lietuvių skonį. Sako, kad iš natūralių riešutų žmonės labiausiai mėgsta graikinius, nors pastaruoju metu dažnai renkasi ir bretolijų. Jei norisi sūraus, jie skanauja migdolų su svogūnais, jei saldaus – migdolų su sūria karamele.

Riešutai į „Nuts About“ riešutinę atkeliauja iš įvairiausių šalių – Brazilijos, Turkijos, Ispanijos, Amerikos, Moldovos ir žinoma, iš Lietuvos. Lietuviai ūkininkai augina lazdynus ir graikinius riešutmedžius.

Vyginto Skaraičio nuotr. /Riešutinė „Nuts About“
Vyginto Skaraičio nuotr. /Riešutinė „Nuts About“

„Pakvaišę dėl riešutų esame ir mes, ir mūsų riešutų ragautojai, – juokiasi Inga. – Anksčiau vadinomės „Riešutėliai“, tačiau angliškas posakis „Nuts about“ – pakvaišę dėl to, kas mums svarbu – tiko labiau. Taigi, vieni verčia mūsų pavadinimą apie riešutus, o kiti turi omeny visai ką kita. Bet, turbūt, riešutus – irgi“.

Riešutinės atidaryme Inga vaišino riešutų ir morkų pyragu, kurio receptą 1937-aisiais užrašė jos močiutė. Su atidarymo svečiais ji pasidalino ir dar vienu, močiutės užrašytu meduolių riešutėlių receptu.

Meduoliai „Riešutėliai“

Ingredientai:

  • 250 g cukraus;
  • 350-400 g miltų;
  • ½ stiklinės medaus;
  • 3 kiaušiniai;
  • prieskonių: cinamono arba gvazdikėlių.

Gaminimas:

Išsukti cukrų su kiaušiniais, į masę supilti ištirpintą ir jau pravėsusį medų. Sudėti miltus, prieskonius ir ilgai minkyti. Daryti mažus apvalius riešutėlius ir kepti įkaitintoje formelėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais