Prasidedantį grilio sezoną iš karto jaučia „Norfos“ parduotuvių mėsos skyrius. Atšilus orams pirkėjai šluote iššluoja kiaulienos sprandinę, nes būtent iš šios mėsos kepame tobulus šašlykus ir marinuojame grilio kepsnius.
Šašlykų karalienė – sprandinė
„Norfos“ vyriausiasis mėsininkas D.Bartošius patvirtina, kad pirkėjai labai mėgsta ir vertina vieną minkščiausių kiaulienos dalių – sprandinę, iš kurios lengva iškepti sultingą kepsnį ar šašlykus. Sprandinė turi daug skiriamojo audinio, kuris neleidžia kepimo metu išbėgti sultims.
Lietuvišką sprandinę galima pakeisti kiaulienos išpjova ar nugarine, nors tai liesesnės kiaulienos dalys, pasižyminčios sluoksniuota struktūra. Daug sluoksniuoto raumens turi ir mentė, kumpis.
Vertinantiems profesionalų paruoštus ir marinuotus šašlykus, gera naujiena – šį sezoną „Norfos“ asortimentą papildo naujas gaminys – „Kaimiški“ šašlykai, gaminami su tradicine acto rūgštele ir žolelėmis.
„Iš ankstesnio sezono lieka pirkėjų pamėgti sprandinės šašlykai su česnakiniu ir pipiriniu marinatu“, – sako vyr. mėsininkas. Taip pat asortimente lieka šašlykai su tradiciniu vasaros skoniu, marinuoti žolelėmis, majonezu ir lauko žolelėmis, česnakais ir pipirais. Mėgstantiems valgyti riebiau siūlomi šonkaulių šašlykai.
Brandinta mėsa – kepti galima iš karto
Ant grilio čirškinti galima ne tik marinuotą kiaulieną, bet verta išbandyti ir kepsnius iš sausai brandintos jautienos. Tokios mėsos prieš kepant nereikia nei nuplauti vandeniu, nei marinuoti ar kitaip paruošti. „Prieš kepimą rekomenduojama mėsą tik nusausinti popieriniu rankšluosčiu“, – pataria D.Bartošius.
Taip pat būtina laikytis kelių taisyklių: prieš kepant mėsą išimkite iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje apie pusvalandį. Prieš kepdami nesūdykite.
„Brandinta mėsa būna supjaustyta kepsnio forma, tereikia dėti ant įkaitinto grilio“, – akcentuoja mėsininkas.
Mėsos kepimo laikas priklauso nuo pageidaujamo rezultato ar valgytojų skonio: žalias („rare“) kepamas 2,5 min., vidutinis („medium“) 4–5 min., iškepęs („well done“) 6 min. iš abiejų pusių.
Iškeptą mėsą dėkite ant pašildytos lėkštės, pabarstykite druska, pipirais ir leiskite „pailsėti“, kad tolygiai pasiskirstytų drėgmė.
Pasak mėsininko, kepsnys iš brandintos mėsos yra vienas iš lengviausiai paruošiamų patiekalų, pavyksta net ir nepatyrusiam kulinarui.
Mėsainių restoranas namuose
Jei mėgstate gamtoje ar savo sode „grilinti“ mėsą, nebūtina visą laiką kepti tik „grynuolius“. Ypač vaikams lengviau įsiūlyti ne kepsnį, o gardžiai kvepiantį maltinuką su minkšta bandele ir keliais griežinėliais daržovių.
D.Bartošius siūlo pasigaminti gardžiais grilio dūmais kvepiančių smulkintos kiaulienos mėsainių. Receptas greitas, paprastas ir gardus. Puikus užkandis visai šeimai poilsiaujant gamtoje ar smagus užsiėmimas savo sode sulaukus svečių.
Reikės:
- 500 g smulkintos kiaulienos arba faršo,
- 1 nedidelės morkos,
- 1 mažo svogūno,
- 1 kiaušinio,
- 1 pomidoro žiupsnelio raudonėlių druskos ir pipirų,
- Mėsainių bandelių su sezamo sėklomis,
- kečupo ar garstyčių.
Kaip gaminti:
Per smulkią burokinę tarką sutarkuokite morką ir svogūnus, sudėkite į maltą mėsą ir sumaišykite su prieskoniais ir daržovėmis. Maltinukus galima kepti ir be kiaušinio, bet, jei nedrąsu, vieną kiaušinį įmaišykite. Suformuokite vienodus plokščius mėsos paplotėlius, šiek tiek didesnius už mėsainių bandeles: kepdama mėsa kiek susitrauks. Paplotėlius dėkite ant įkaitinto grilio ir kepkite iš abiejų pusių atsargiai apversdami, kol gražiai apskrus ir iškeps vidus – maždaug 15 minučių.
Likus 5 min. iki mėsos kepimo pabaigos, ant grotelių paskrudinkite mėsainių bandeles. Ant paskrudintos bandelės tepkite majonezinio padažo su agurkėliais, dėkite salotos lapą, pomidoro riekelę, mėsos paplotėlį. Jei norisi, pagardinkite mėgstamu kečupu ar garstyčiomis. Uždenkite mėsainį bandelės pusele ir mėgaukitės maloniu dūmo skoniu.
„Kaimiškai“ marinuoti viščiuko ketvirčiai su keptomis bulvėmis ir garstyčių padažu
Ne mažiau vertinga nei kiauliena ar jautiena yra vištiena, ypač mėgstama dėl skoninių savybių ir greito apruošimo.
Reikės:
- 4 „Rivonos“ „Kaimiškai“ marinuotų viščiuko ketvirčių,
- 0,5 kg šviežių bulvių,
- ryšulėlio šparagų.
Padažui:
- 50 ml alyvuogių aliejaus,
- 50 ml citrinos sulčių,
- 2 česnako skiltelių,
- 1 žalio svogūno su laiškais,
- 2 arb. š. Dižono garstyčių,
- žiupsnelio raudonėlių arba čiobrelių,
- žiupsnelio druskos.
Gaminimas:
Vištienos ketvirčius dedame į įkaitintą grilį ir kepame maždaug 30 minučių pavartydami. Bulves nuskutame, perpjauname pusiau ir verdame maždaug 15 minučių. Nukošiame, leidžiame nusivarvėti.
Šparagus nuplauname ir nuskutame kotelių apatinę dalį. Surišame ir statome į puodą su verdančiu vandeniu, kad apsemtų tik pusę stiebų. Bulves ir šparagus apšlakstome aliejumi, pabarstome druska ir dedame ant grilio. Kepame maždaug 5-8 minutes, pavartydami iš visų pusių. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus ir patiekiame su ką tik iškeptais vištienos ketvirčiais ir bulvėmis bei šparagais.