Įdomu, kad rinkdamiesi pagrindinį Kalėdų stalo patiekalą lietuviai gana vieningi. Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, prekybos tinklo IKI užsakymu atlikta visuomenės nuomonės apklausa atskleidžia, kad net 55 proc. apklaustųjų kaip pagrindinį Kalėdų stalo patiekalą nurodė keptą paukštieną. Antroje vietoje liko kepta arba įdaryta žuvis, kurią per šventes gamina kiek daugiau nei 22 proc. gyventojų. Trečioje vietoje 19 proc. tyrimo dalyvių įvardijo keptos mėsos (kiaulienos, avienos, žvėrienos) patiekalus, kurie būna ant jų švenčių stalo.
IKI maisto ekspertės Aistės Rassmusen teigimu, ant lietuvių šventinio stalo neretai karaliauja ir kepta antis, žmonės gana noriai išbando naujus receptus. Vienas jų – karamelizuotas keptas kumpis, kurio gamyba užtrunka, tačiau rezultatas nudžiugina visus.
Karamelizuotas keptas kumpis
Ingredientai:
- 2 kg kiaulienos kumpio;
- 300 ml abrikosų džemo;
- 400 ml konservuotų persikų;
- 2 valg. šaukšt. garstyčių;
- 2 valg. šaukšt. smulkinto imbiero;
- 2 skiltelės česnako;
- 3 valg. šaukšt. skysto medaus;
- 2 arbat. šaukšt. džiovinto rozmarino;
- 4 lauro lapai;
- 1 citrina;
- sauja gvazdikėlių;
- druskos;
- pipirų;
- cukraus.
Gaminimas:
1. Kiaulienos kumpį ištrinkite druska, maltais pipirais, susmulkinto česnako granulėmis, rozmarinu ir lauro lapais. Kumpį suriškite, kad jis išeitų apvalus ir gerai susispaustų. Dėkite jį į kepimo plėvelę ir virkite pasūdytame vandenyje apie valandą.
2. Paruošto kumpio viršutinę dalį įpjaukite ir prismaigstykite gvazdikėlių.
3. Paruoškite karamelinį glaistą. Į puodą sudėkite abrikosų džemą ir supilkite skystį iš konservuotų persikų skardinės. Susmulkintus persikus sudėkite į garstyčias kartu su imbieru ir cukrumi bei išspauskite citrinos sultis. Viską sumaišykite su puode esančiu abrikosų džemų ir persikų sulčių mišiniu. Gautą masę palengva maišydami virkite apie 20 minučių, kol glaistas sutirštės.
3. Paruoštu karameliniu glaistu aptekite kumpį, tačiau naudokite tik pusę viso paruošto kiekio. Tuomet kumpį dėkite į orkaitę ir kepkite apie valandą 200 laipsnių temperatūroje.
4. Paruoštą kumpį aptepkite likusia glazūra ir tuomet kepkite dar apie valandą.
5. Prie paruošto kiaulienos kumpio tinka apkepti saldūs vaisiai – figos, kriaušės, mangai.
Ruošiant žuvį pasiteisins paprastumas
Paprastai žuvies patiekalai šventiniu laikotarpiu daugeliui nėra naujiena, tačiau gaminti tik tradiciniais, daug kartų išbandytais būdais kartais būna nuobodu. Maisto ekspertės A.Rasmussen teigimu, puikus pasirinkimas šventiniam stalui – patiekalai su upėtakiu, nes ši žuvis nereikalauja daug vargo, o rezultatas puikus.
„Jei norite paruošti upėtakį sveikai, rekomenduoju gaminti garuose arba kepti orkaitėje. Patartina vengti aliejuje kepto upėtakio. Šios žuvies paruošimas – vienas malonumas, nes nuo jos nereikia skusti žvynų, jie padeda išlaikyti natūralią upėtakio drėgmę jį gaminant“, – pastebi specialistė.
Upėtakis špinatų padaže
Ingredientai:
- 2 upėtakiai (maždaug po 500 g);
- druskos;
- pipirų.
padažui:
- 50 g sviesto;
- 100 ml žuvies sultinio;
- 100 ml grietinėlės;
- sauja smulkintų špinatų lapelių.
Gaminimas:
1. Upėtakius išvalykite, tačiau palikite odą ir galvą. Ištrinkite žuvį druska ir maltais pipirais, suvyniokite į foliją ir dėkite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę.
2. Žuvį orkaitėje kepkite apie 30 minučių.
3. Per tą laiką nuplaukite ir susmulkinkite špinatus, o keptuvėje ištirpinkite sviestą. Supilkite sultinį, sudėkite špinatus ir kelias minutes patroškinkite. Tuomet supilkite grietinėlę ir palengva maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės.
4. Gautą padažą supilkite į lėkštę kartu su nedideliais upėtakio filė gabaliukais. Garnyrui puikiai tiks bulvės arba daržovės.