„Jei reikėtų išrinkti šventę, kur susirenka didžiausias būrys draugų, turbūt tai būtų vestuvės. Todėl ši mano projekto fotosesija skirta vestuvių vakaro įkvėpimui. Nuo vietos iki dekoro, nuo gėlių iki stalo įrankių ir indų, nuo koncepcijos iki maisto patiekalų – idėjų čia galima rasti viskam“, – sako fotografas ir kviečia paganyti akis po itin romantišką nuotraukų galeriją.
Šio karto patiekalai – šefo Jevgenijaus Volkovo iš restorano „Apvalaus stalo klubas“ kūrinys. Kadangi fotosesijai pasirinkta erdvė miške, tad ir patiekaluose rasite miško skonių.
Be to, visi patiekalai skirti tiems, kas dievina grilį – jame ruošta viskas nuo užkandžio iki deserto. Virtuvės šefas siūlo grilyje rūkytą upėtakio užkandį su kiškio kopūstais, grilyje keptus ėriuko šonkaulius ir kumpį, o desertui – taip pat grilyje keptą bananą su lazdyno riešutais, šokoladu ir karamele.
Upėtakis su ožkos sūriu
Ingredientai (4 asm.):
upėtakiui:
- 320 g upėtakio filė;
- 40 g druskos;
- 400 ml vandens;
- kiškio kopūstų.
ožkos sūriui:
- 80 g ožkos sūrio;
- 10 ml citrinos sulčių.
kiaušinio kremui:
- 6 kiaušinio tryniai;
- žiupsnelis druskos.
žolelių padažui:
- 50 g petražolių;
- 50 g krapų;
- 100 ml aliejaus;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Paruoškite upėtakį. Filė nuvalykite, sudėkite į vandenį, sumaišytą su druska, ir sūdykite 20 minučių. Pasūdytą upėtakį susukite į maistinę plėvelę ir 5 minutes palaikykite 42°C vandens vonelėje. Upėtakį rūkykite keraminėje kepsninėje „Big Green Egg“ ant medinės lentelės 75°C temperatūroje 5–6 minutes.
2. Paruoškite ožkos sūrio rutuliukus. Minkštą sūrį sumaišykite su citrinų sultimis ir rankomis suformuokite nedidelius kamuoliukus.
3. Kiaušinio trynius sudėkite į indą ant garų vonelės, įberkite druskos ir maišykite, kol tryniai taps gelinės vientisos tirštos konsistencijos. Neperkaitinkite, kad neišvirtų!
4. Į trintuvą sudėkite nuplautas petražoles ir krapus ir sutrinkite su aliejumi ir druska – gausite žolelių padažą.
5. Į lėkštę pilkite žolelių padažo, dėkite kiaušinio trynio kremo, ožkos sūrio rutuliukų ir upėtakio. Papuoškite kiškio kopūstais.
Ėriena su bulvių kroketais
Ingredientai (4 asm.):
- 320 g ėrienos šonkaulių;
- 280 g ėriuko kumpio;
- panko džiūvėsėlių;
- petražolių;
- 100 g šparagų.
padažui:
- 1 kg jautienos kaulų;
- 1–2 dideli svogūnai;
- 1–2 morkos;
- saliero gumbas
- pomidorų pastos;
- sviesto.
bulvių kroketams:
- 200 g bulvių košės;
- 25 g panko džiūvesėlių;
- 20 g petražolių;
- 20 g parmezano sūrio;
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- 1 kiaušinis;
- žiupsnelis druskos.
topinambų tyrei:
- 200 g topinambų;
- 200 ml pieno;
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Iš anksto paruoškite padažą. Apkepkite jautienos kaulus iki 180°C įkaitintoje orkaitėje beveik iki juodumo. Tada kaulus užpilkite vandeniu, supjaustykite morkas, salierą ir svogūną ir lėtai virkite apie 5 valandas. Viską nukoškite, įdėkite pomidorų pastos, sviesto ir lėtai virkite, kol padažas sutirštės.
2. Ėriuko šonkaulius ir kumpį kepkite ant grotelių iki norimo kepimo lygio, pabarstykite druska ir pipirais. Iškepusį ėriuko kumpį aptepkite paruoštu padažu ir išvoliokite džiūvėsiuose su kapotomis petražolėmis.
3. Šparagus nuvalykite, apkepkite ant grotelių kepsninėje ir pasūdykite.
4. Paruoškite bulvių kroketus. Bulvių košę pertrinkite su druska, sudėkite sukapotas petražoles, parmezaną, sviestą ir viską gerai sumaišykite. Iš gautos masės suformuokite nedidelius rutuliukus. Juos apvoliokite kiaušinio ir panko džiūvėsėlių mišinyje ir kepkite aliejuje 180°C temperatūroje.
5. Paruoškite topinambų tyrę. Topinambus nuvalykite ir išvirkite piene. Nukoškite, bet pieno neišpilkite, įdėkite sviesto, druskos ir sutrinkite į tyrę. Jei bus per tiršta, įpilkite nuo virimo likusio pieno.
6. Į lėkštę dėkite keptų šonkaulių, kumpio, po keletą bulvių kroketų ir šparagų, topinambų tyrės, pagardinkite padažu. Bulvių kroketus, padažą ir tyrę, kad neatauštų, galite šildyti puode kepsninėje.
Šaltalankių gėrimas
Ingredientai (4 asm.):
- 100 g šaltalankių;
- 200 g cukraus;
- karšto arba gazuoto vandens.
Gaminimas:
1. Cukrų virkite su šaltalankiais, kol visiškai suvirs, tada nukoškite, kad liktų vientisa sirupo konsistencija.
2. Šį gėrimą galite gerti karštą – tuomet į norimą kiekį sirupo pilkite karšto vandens. Jei norite šalto gėrimo – sirupą atskieskite paprastu gazuotu vandeniu.
Keptas bananas su šokoladu ir karamele
Ingredientai:
- 4 bananai;
- 80 g šokolado;
- 60 g lazdyno riešutų.
karamelei:
- 100 g cukraus;
- 50 ml vandens;
- 20 g sviesto;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Bananą su žieve kepkite kepsninėje, kol visiškai suminkštėja.
2. Pagaminkite karamelę. Cukrų išlydykite puode, supilkite vandenį. Išmaišykite, dėkite sviestą ir druską ir dar pakaitinkite, kol gausite karamelę.
3. Keptą bananą patiekite su karamele, kepintais lazdynų riešutais, patrupintu šokoladu.
Fotografas R.Daskevičius nuo metų pradžios kas savaitę surengia vis naują netikėtą maisto fotosesiją ir iliustruoja vis kito žymaus virtuvės šefo patiekalus, skirtus vakarienei su draugais. Iki metų galo prie projekto prisijungs 52 žymūs ir aktyviai prie kulinarinio šalies gyvenimo prisidedantys virtuvės meistrai.
Projektą „52 kartai“ galima sekti R.Daskevičiaus asmeniniame tinklaraštyje www.52kartai.lt, socialiniuose tinkluose „Facebook“ (@52kartai) ir „Instagram“ (@52times).