Užkandžiai:
1. Migdolus suberkite ant popieriumi išklotos skardos ir apie 10 min. paskrudinkite karštoje orkaitėje, pašalinkite luobeles.
2. Nuvarvinkite saulėje džiovintus pomidorus, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
3. Į virtuvės kombaino indą sudėkite bazilikus, skrudintus migdolus, česnaką, citrinos žieveles, įberkite žiupsnelį druskos, susmulkinkite. Sudėkite saulėje džiovintus pomidorus ir tarkuotą sūrį, sutrinkite iki vientisos masės, toliau maišydama plona srovele supilkite alyvuogių aliejų.
4. Sukrėskite padažą į stiklainius, uždenkite dangteliu ir laikykite šaldytuve iki 6 savaičių.
Kulinaro patarimas. Itališkos duonos riekelę patepkite tepamuoju varškės sūreliu, ant viršaus užtepkite saulėje džiovintų pomidorų užtepo. Gardinkite užtepu makaronų patiekalus, tiekite kaip padažą prie mėsos patiekalų.
1. Užminkykite tešlą. Mieles ištirpinkite vandenyje, suberkite druską, cukrų ir gerai sumaišykite. Sukratykite miltus ir minkykite tešlą, paskui supilkite aliejų. Tešla turėtų būti minkšta. Padauginus miltų, ji gali tapti kieta, tarsi guminė. Kad tešla iškiltų, palaikykite ją šiltoje vietoje.
2. Paruoškite tešlai įdarą: susmulkinkite džiovintus pomidorus (jeigu naudojate sausus, tuomet palaikykite juos karštame vandenyje, kad šiek tiek suminkštėtų), sutarkuokite fermentinį sūrį, įberkite Provanso žolelių, susmulkinkite česnaką ir viską sumaišykite su alyvuogių aliejumi.
3. Iškilusią tešlą iškočiokite. Ant norimos formos papločio užtepkite paruošto įdaro ir supjaustykite (geriausia tai daryti ovaliu peiliu-ratuku) juostelėmis.
4. Vieną juostelę susukite į ritinėlį ir jį pastatykite. Paimkite kitą juostelę ir apsukite aplink jau suformuotą tešlos ritinuką.
5. Bandeles galite daryti tiek iš dviejų, tiek iš daugiau tešlos juostelių.
6. Paruoštus kepti skanėstus dėkite į alyvuogių aliejumi išteptą skardą ir apie 30–40 min. kepkite 180–200 °C orkaitėje.
7. Skanaukite su raudonuoju arba žaliuoju pesto padažu, gražgarstėmis, alyvuogėmis.
Kulinaro patarimas. Jeigu neturite daug laiko, bandelėms galite naudoti jau paruoštą šaldytą tešlą – tinka tiek sluoksniuota bemielė, tiek mielinė.
P. S. Įdarui itin tinka ir raudonasis bei žaliasis pestas; juodosios ir žaliosios alyvuogės, susmulkintos su kaparėliais, česnaku ir parmezanu; šviežios petražolės, bazilikai ir mėtų lapeliai; trinta varškė su jogurtu ir cinamonu ir pan.
Skanaus!
Plačiau skaitykite: „Kulinarinė pamokėlė: kepame bandeles“
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Į gilų dubenį gabalėliais supjaustykite sviestą.
- Muškite kiaušinį.
- Suberkite smulkiais kubeliais supjaustytus džiovintus pomidorus.
- Berkite druską.
- Masę minkykite tarp pirštų, kol sviestas išsilydys nuo kūno temperatūros ir sviestas, kiaušinis, džiovintų pomidorų kubeliai ir druska pasidarys vientisa mase.
- Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
- Išminkykite prie rankų nelimpančią, bet vis dar minkštą ir slidžią tešlą.
- Formuokite plokščius sausainiukus, kuriuos dėliojame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Sumaišykite maltą aitriąją papriką ir maltą rozmariną.
- Mišiniu apybarstykite sausainių viršų, pabarstę dar šiek tiek paspauskite.
- Kepkite 10 minučių.
Receptą atsiuntė Gintarė
1. Morką sutarkuokite burokine tarka, svogūną supjaustykite smulkiai ir pakepinkite ant aliejaus kelias minutes. Įpilkite 1 valg. šaukšt. vandens ir patroškinkite kelias minutes uždengę keptuvę dangčiu.
2. Pasmulkinkite pomidorus ir visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą bei sutrinkite iki vientisos masės.
3. Užtepėlę skanu valgyti su duona ir daržovėmis.
Pagrindiniai patiekalai:
1. Į šiltą vandenį pamerkite saulėje džiovintus pomidorus, laikykite 20 minučių.
2. Išvirkite trumpą pastą „pennoni imperiali“ kietai „al dente“.
3. Alyvuogių aliejuje pakepinkite česnako skilteles, o kai pagels, pašalinkite. Lengvai aliejuje patroškinkite supjaustytus juostelėmis saulėje džiovintus pomidorus.
4. Smulkiai sukapokite sūdytus ančiuvius ir suberkite į padažą.
5. Nukelkite nuo ugnies ir nusunkite puodą su pasta keliomis minutes anksčiau, nei parašyta ant pakuotės.
6. Supilkite pastą į keptuvę su padažu, pabarstykite aštraus pipiro „peperoncino“ sėklytėmis ir petražolėmis, dar kartą pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.
7. Patiekdami apibarstykite šviežiu raudonėliu ir brandintu „pecorino“ sūriu.
- Mielės sumaišykite su cukrumi ir pienu, paliekite porai minučių suaktyvėti.
- Miltus sumaišykite su druska, į gautą mišinį supilkite mielės.
- Tešlą gerai išminkykite ir palikite ~1 valandai augti.
- Pomidorus su česnakais susmulkinkite.
- Varškę sumaišykite su feta, įmaišykite česnakus, pomidorus, pomidorų pastą, provanso žoleles.
- Tešlą iškočiokite, klokite į formą, sudėkite įdarą ir viską užklokite tešla.
- Pyragą aptepkite kiaušinio plakiniu ir jame padarykite keletą skylučių šakute.
- Pyragą kepkite ~20 minučių 200 laipsnių orkaitėje.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Porą supjaustykite žiedeliais, suberkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir kepinkite 2 minutes.
- Sultinį supilkite į puodą ir pašildykite. Į keptuvę suberkite ryžius ir gerai išmaišykite. Įpilkite samtį karšto sultinio, išmaišykite ir kaitinkite, kol sultinys susigers į ryžius. Kartokite, kol taip supilsite visą sultinį (apie 20 minučių).
- Tuo metu supjaustykite džiovintus pomidorus ir sutarkuokite sūrį. Ryžiams išvirus pomidorus ir pusę sūrio suberkite į keptuvę, pagardinkite druska, mėgstamais prieskoniais ir išmaišykite. Dėkite į lėkštę ir pabarstykite likusiu sūriu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Kiaušinius išplakite su pienu, žiupsneliu druskos, miltais ir aliejumi. Tešlą palikite 30 minučių brinkti. Iškepkite nedidelius lietinius.
2. Džiovintus pomidorus aliejuje nuvarvinkite ir smulkiai supjaustykite. Alyvuoges supjaustykite žiedais, fetą susmulkinkite. Gražgarstes nuplaukite ir nusausinkite.
3. Viską sudėkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite bazilikais ir atsargiai išmaišykite. Po šaukštą įdaro uždėkite ant lietinių, suformuokite ryšulėlius ir suriškite svogūnų laiškais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1.Bulves nulupkite, nuplaukite, supjaustykite kubeliais, dėkite į verdantį daržovių sultinį ir virkite 15 minučių. Saulėje džiovintus pomidorus supjaustykite nedideliais gabalėliais, pupeles nuvarvinkite sietelyje. Viską sudėkite į puodą ir virkite dar 15 minučių.
2.Svogūnų laiškus nuplaukite, smulkiai supjaustykite ir iki virimo pabaigos likus 5 minutėms suberkite į puodą. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kariu.
3.Virtą kalakutieną supjaustykite juostelėmis, apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje ir išimkite į dubenį. Visus padažui skirtus produktus sudėkite į virtuvės kombainą ir išsukite iki vientisos masės.
4.Bulvienę išpilstykite į dubenėlius, įdėkite po šaukštą apkepintos kalakutienos, padažo ir papuoškite bazilikų lapeliais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Kiaušinius išplakite su pienu, žiupsneliu druskos ir miltais. Lietinių tešlą palikti 30 minučių pastovėti.
2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, pilkite pussamtį tešlos ir vienodai paskirstykite keptuvėje. Kai lietinis sutvirtės, apverskite ir apkepkite kitą pusę.
3. Pomidorus smulkiai supjaustykite. Česnako skilteles nulupkite ir išspauskite.
4. Sūrį pabarstykite druska, pipirais, ir tarkuotomis citrinų žievelėmis. Įmaišykite pomidorus ir česnakus. Gerai išsukta mase plonai aptepkite lietinius ir susukite. Tiekite papuoštus šviežiais žalumynais.
Knyga „Geri receptai 2“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai 2“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Juodaisiais pipirais bei druska pagardintą maltą mėsą maišydama 15 minučių pakepinkite karštuose riebaluose.
- Paruoškite tešlą papločiui: į dubenį suberkite miltus, viduryje padarykite duobutę. Suberkite cukrų, druska, mieles, supilkite aliejų, vandenį ir suminkykite tešlą. Valandai padėkite į šaldytuvą. Ištraukusi iš jo, iškočiokite ploną apskritimą ir įtieskite į riebalais išteptą apvalią kepimo skardą. Subadžiusi šakute, plonai aptepkite pomidorų padažu.
- Ant papločio viršaus tolygiai paskleiskite tarkuotą sūrį ir kepintą faršą. Išdėliokite svogūnų griežinėlius, juostelėmis pjaustytus džiovintus pomidorus, vytintą kumpį, mocarelos griežinėlius ir 15 minučių pašaukite į karštą orkaitę.
- Tiekdama apibarstykite gražgarstėmis.
1. Žuvies filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais pipirais, Provanso žolelių mišiniu, apšlakstykite citrinų sultimis, uždenkite maistine plėvele ir bent valandą palaikykite šaldytuve, kad pasimarinuotų.
2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite karštame svieste. Kai svogūnai suminkštės, sudėkite nesmulkintus saulėje džiovintus pomidorus, padažą pasūdykite, pagardinkite pipirais ir dar apie 5 min. patroškinkite, tada sudėkite gabalėliais pjaustytą marinuotą žuvį, keptuvę uždenkite ir troškinkite apie 10 min., kol žuvis suminkštės. Į padažą sumeskite smulkintą aitriąją papriką, supilkite vyną ir dar šiek tiek pakaitinkite.
3. Žuvį su saulėje džiovintais pomidorais sluoksniuokite į lėkštes, užpilkite padažu ir pagardinkite džiovintais čiobreliais.
- Supjaustykite sprandinę gabaliukais, t. y. kaip kepsnį. Recepto autorei gavosi keturi gabaliukai.
- Plonai juos išmuškite, pabarstykite pipirais, druska, žolelėmis ir palikite pasimarinuoti.
- Imkite mėsą ir dėkite visus keturis gabaliukus vieną prie kito.
- Sudėkite šoninę, pomidorus ir susukite kaip vyniotinį, gerai suspauskite.
- Ištepkite foliją ją aliejumi ir įdėkite į ją vyniotinį. Gerai užsukite, dėkite į kepimo indą ir pašaukite ją maždaug valandai į 220 °C orkaitę (kepimo laikas priklauso nuo vyniotinio dydžio).
Tiekiame su ananasų padažu:
- Ananasus, salotų lapus, svogūnus supjaustykite labai smulkiai. Paskaninkite druska, pipirais.
- Pagal skonį pilkite citrinų sulčių, aliejaus ir sumaišykite.
- Jei norite aštriau, galite supjaustyti aitriosios paprikos gabaliuką.
Receptą atsiuntė Helena Jagello
- Vištieną įpjaukite ir išmuškite, kad išeitų kuo plonesni gabalėliai, iš abiejų pusių pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais pipirais.
- Ruoškite įdarą: pomidorus ir česnakus susmulkinkite, sumaišykite su feta ir susmulkintais riešutais (recepto autorė susmulkina ~2/3 riešutų, o kitus palieka stambesnius, kad jie šiek tiek išsiskirtų).
- Įdarą pagardinkite druska (tik nepersistenkit! feta ir taip gana sūri), pipirais, muskatu ir žolelėmis.
- Jei įdaras sunkiai maišosi, galite įpilti šlakelį aliejaus iš pomidorų.
- Vištieną įdarykite gautu įdaru, susukite ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 15–17 min., kol bus iškepusi.
- Ruoškite padažą: Sviestą išlydykite, sumaišykite su miltais ir šiek tiek pakepinkite. Maišydami supilkite pieną ir sultinį.
- Į padažą įdėkite skiltelę česnako ir po 2 minučių išimkite. Padažą pavirkite dar ~10 min. ant nedidelės ugnies.
- Į padžą sudėkite sūrį, pagardinkite prieskoniais.
- Vištieną tiekite su padažu, keliomis šakelėmis šviežio čiobrelio ir kepintais žemės riešutais.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Vištienos filė faršą arba maltą vištienos filė ir 5 mm dydžio kubeliais supjaustytą vištienos šlaunelių mėsą sumaišykite su kiaušiniais, grietinėlėje išmirkytais dziūvėsėliais, išspaustu česnaku, sutarkuotais svogūnais, pjaustytomis petražolėmis, druska ir juodais maltais pipirais.
- Tada sudėkite saulėje džiovintus pomidorus, supjaustytus apie 1 cm dydžio gabalėliais. Viską gerai išmaišykite.
- Paruoštą masę palikite 10 min. pastovėti. Tuomet kelis kartus išmuškite masę – meskite iš aukštai į indą, kuriame ji buvo maišyta; tai pakartokite 5 kartus, kad išeitų visas oras.
- Paruoštą netikro zuikio masę išklokite į formą, užklokite folija ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 val., priklausomai nuo to, kokio diametro jūsų forma.
- Iškeptą zuikį galite patiekti karštą su garnyru arba šaltą, supjaustytą riekelėmis, kaip užkandį.