Plečiasi Kauno gastronominis žemėlapis – svečius kvies aukštos klasės šiaurietiškas restoranas

Optimizmo restoranų rinkoje netrūksta – tokia išvada peršasi žvelgiant, kiek naujų restoranų ir kavinių atvėrė duris per pastarąjį pusmetį. Nuo antradienio, kovo 7-osios, kauniečiai ir netikėtų skonio bei estetikos patirčių ieškantys svečiai iš kitų miestų turės galimybę aplankyti naują restoraną „Nüman“, atstovausiantį šiaurietišką virtuvę.
Restorano „Nüman“ atidarymo vakaro akimirka
Restorano „Nüman“ atidarymo vakaro akimirka / Organizatorių nuotr.

Pirmieji jį įvertinti galėjo atidarymo vakaro svečiai, kuriems prisistatė ne tik naujosios vietos savininkai, bet ir virtuvės orkestrui diriguosiantis šefas.

„Daugeliui savininkų naujas restoranas yra tarsi kūdikis, tačiau mums tai brandus jaunuolis, kuriam pavyko baigti prestižinį universitetą“, – atidarymo vakare juokavo „Nüman“ šeimininkai Tadas ir Gitana Survilai, restoranų versle besisukantys beveik 10 metų. Jie teigė svajoję apie restoraną, kuris žadintų pojūčius, keltų emocijas, kur vakarienės įspūdžiai išliktų ilgam.

Organizatorių nuotr./Restorano „Nüman“ atidarymo vakaro akimirka
Organizatorių nuotr./Restorano „Nüman“ atidarymo vakaro akimirka

Kviestiniai vakaro svečiai buvo pasitikti išskirtiniais patiekalais, kuriuos pristatė „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtų garsiausių pasaulio virtuvių „absolventas“ Matas Paulinas. Tiesą, tą vakarą pristatyta tik dalis degustacinio valgiaraščio užkandžių, pavyzdžiui, bulvių traškučiai ir krapų majonezas, rūkytas ir džiovintas burokas su eglės spyglių aliejumi ir čiobreliu, austrė su raugintų kriaušių „ponzu“ bei topinambų ledai, obuolių sniegas, rožių želė ir graikiniai riešutai.

Organizatorių nuotr./Restorano „Nüman“ atidarymo vakaro akimirka
Organizatorių nuotr./Restorano „Nüman“ atidarymo vakaro akimirka

Pasak savininkų ir šefo, „Nüman“ valgiaraštis bus harmoningas, skandinaviškai estetiškas ir sveikas – jame atsispindės ne tik sezoniškumas, bet ir viso pasaulio skoniai. „Mūsų restorane nėra jokios butaforijos: nėra neprofesionalių darbuotojų, nenaudojamos sintetinės medžiagos ar pigūs maisto produktai“, – tikino G.Survilienė.

Organizatorių nuotr./Restorano „Nüman“ atidarymo vakaro akimirka
Organizatorių nuotr./Restorano „Nüman“ atidarymo vakaro akimirka

Restorano, kuriam artimos fine cuisine vertybės, virtuvei vadovausiantis M.Paulinas gali išvardyti ne vieną prestižinį restoraną, kuriame darbavosi, tačiau vienas jų vis tik yra svarbiausias: „Turėjau daug mokytojų, tačiau skandinaviškasis etalonas – restoranas „Noma“ Kopenhagoje – tapo mano meilės šiaurietiškai virtuvei priežastimi. Ironiška, tačiau prireikė apkeliauti visą pasaulį, kad pagaliau atsidurčiau Kaune.“

Organizatorių nuotr./Restorano „Nüman“ atidarymo vakaro akimirka
Organizatorių nuotr./Restorano „Nüman“ atidarymo vakaro akimirka

Šefas prisipažino, jog svarbiausia taisyklė, kuria jis vadovaujasi virtuvėje – geras maistas neįmanomas be gerų produktų. „Meilė maistui ir matematiškas tikslumas – tai sinergija, kurią pasitelkiu ruošdamas kiekvieną patiekalą. Aš noriu pakeisti vartojimo kultūrą,“ – plačių užmojų neslepia „Nüman“ kūrybos virtuvėje variklis.

Organizatorių nuotr./Restorano „Nüman“ atidarymo vakaro akimirka
Organizatorių nuotr./Restorano „Nüman“ atidarymo vakaro akimirka

Pasakodamas apie savo ankstesnes patirtis M.Paulinas neslėpė, kad darbas „Michelin“ žvaigždutėmis pasipuošusiuose restoranuose reikalauja visiško atsidavimo: „Monake daugiausia „Michelin“ žvaigždučių turintis virėjas Joelis Robuchonas išmokė, kad kultūrų sandūris yra privalomas siekiant išskirtinių rezultatų, Danijoje prisidėjau prie knygos išleidimo, Osle toliau tyrinėjau japonišką virtuvę, Kopenhagoje, prie „Noma“ restorano, kuriame tuo metu dirbau, miegojau automobiliuose, dirbdavau su sulaužyta ranka ir miegodavau po 4–5 valandas per parą. Ir tai buvo puiku!“

Organizatorių nuotr./Restorano „Nüman“ atidarymo vakaro akimirka
Organizatorių nuotr./Restorano „Nüman“ atidarymo vakaro akimirka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų