Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pomidorai atakuoja: 4 paprasti, tačiau verti dėmesio receptai

Paradoksas – su nekantrumu laukiame šviežių lietuviškų pomidorų, o kai jie prisirpsta ir džiugina savo gausa, dažnas jų augintojas skėsčioja rankomis, ką su tokia daugybe daryti? O daryti tikrai yra ką, tereikia ryžtis išbandyti naujoves!
Įdaryti pomidorai
Įdaryti pomidorai / Vida Press nuotr.

IKI maisto ekspertės Aistės Rasmussen teigimu, dažniausiai lietuviai pomidorus valgo kaip garnyrą: sumaišę su grietine, aliejumi ar įpjaustę į įvairias salotas. Tačiau kai pomidorų gausu, jų kokybė puiki, verta jų ne tik ragauti šviežių, bet ir kepti, troškinti ar marinuoti.

Amžina klasika – pomidorų sriuba

Lietuviška vasara – nenuspėjama, nes visuomet pažeria ir saulėtų, ir lietingų dienų. Pastarosios yra ypač tinkamos mėgautis daržovių sriubomis.

Ingredientai:

  • 0,7 l šviežių pomidorų;
  • 1 l daržovių sultinio;
  • 2 virtos bulvės;
  • 1 svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 50 gramų mėgstamo sūrio;
  • alyvuogių aliejaus;
  • šviežio baziliko ar kitų prieskoninių žolelių pagal skonį.

Gaminimas:

1. Įkaitintame aliejuje kelias minutes pakepinkite svogūnus – kol taps minkšti ir permatomi.

2. Virtuviniu trintuvu sutrinkite bulves, pomidorus, česnakus ir pakepintus svogūnus.

3. Užvirinkite daržovių sultinį ir į jį supilkite sutrintą masę. Viską užvirinkite ir vėliau supilstykite į lėkštes.

4. Užtarkuokite sūrį ir pabarstykite baziliku ar kitomis mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.

Vida Press nuotr./Pomidorų sriuba
Vida Press nuotr./Pomidorų sriuba

Pomidorų pyragas su mocarela

Šiltesnio klimato Europos šalyse ypač populiarūs įdaryti pyragai po truputį įsitvirtina ir Lietuvoje. Puiku tai, kad juos galima valgyti ir šiltus, ir šaltus, o šįkart išmėginkite lengvo pomidorų pyrago su mocarela receptą.

Ingredientai:

pagrindui:

  • 80 g sviesto;
  • 250 g miltų;
  • 1 kiaušinis;
  • 2 arbat. šaukšt. džiovinto baziliko;
  • žiupsnelis druskos.

įdarui:

  • 3 mocarelos sūrio rutuliukai;
  • 6 vidutinio dydžio pomidorai;
  • 50 g kietojo sūrio;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • šviežio baziliko lapelių.

Gaminimas:

1. Sviestą išsukite su druska ir šviežiais bazilikais, įmuškite kiaušinį ir dar kartą gerai išsukite. Tuomet suberkite miltus ir išminkykite tešlą. Jei ji išeina kietoka, galite įpilti porą šaukštų šilto vandens.

2. Išminkę tešlą, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi, tada suformuokite tešlos pagrindą su krašteliais ir skardą su tešla dėkite į iki 160°C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių.

3. Kol kepa pagrindas, griežinėliais supjaustykite pomidorus ir mocarelos sūrį.

4. Ištraukite iš orkaitės pyrago pagrindą ir apdėliokite sūrio griežinėliais. Ant sūrio išdėliokite pomidorus ir pyragą vėl įdėkite į orkaitę. Kepkite dar apie 15 minučių.

5. Sutarkuokite kietąjį sūrį, o iškepus pyragui, apibarstykite jį šiuo sūriu ir dar kartą šaukite į orkaitę 5–10 minučių.

6. Prieš patiekdami pyragą pabarstykite jį šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir uždėkite šviežių bazilikų ar kitų prieskoninių žolelių. Šis pyragas gardus tiek šiltas, tiek šaltas.

Vida Press nuotr./Pyragas su pomidorais ir sūriu
Vida Press nuotr./Pyragas su pomidorais ir sūriu

Pikantiška varške įdaryti pomidorai

Pomidorai tinka ne tik sriuboms ar nesaldiems pyragams, ši vasaros daržovė tiesiog prašyte prašosi įdaroma. Pomidorai puikiai dera tiek su mėsa, tiek su daržovėmis, sūriu ar varške, o svarbiausia, kad visus šiuos patiekalus pagaminti itin lengva.

Ingredientai:

  • 4 pomidorai;
  • 350 g varškės;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 50 g petražolių;
  • 3 valg. šaukšt. grietinės;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

1. Nupjaukite pomidorų viršūnėles ir išskobkite jų vidų.

2. Elektriniu trintuvu sumaišykite varškę, grietinę, česnaką, druską ir pipirus iki vientisos masės. Į šią masę sudėkite smulkintas petražoles ir viską gerai išmaišykite.

3. Į išskobtus pomidorus šaukštu pridėkite varškės ir papuoškite petražolių šakele. Pomidorus, įdarytus pikantiška varške, patiekite kaip užkandį.

Vida Press nuotr./Įdaryti pomidorai
Vida Press nuotr./Įdaryti pomidorai

„Bruschetta“ su pomidorais ir mėtomis

„Bruschetta“, gardinta sūriu, mėtos lapeliais ir pomidorais – ypač greitai ir paprastai pagaminamas užkandis. Jis ne tik atskleidžia kitokį pomidorų skonį, tačiau tarsi nukelia į saulėtąją Italiją.

Ingredientai:

  • Itališkos duonelės ciabatta;
  • alyvuogių aliejaus;
  • 45 pomidorai;
  • tarkuoto fermentinio sūrio;
  • šviežios mėtos lapelių;
  • druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

1. Itališką duonelę supjaustome riekelėmis ir apšlakstome aliejumi, smulkintu česnaku bei mėtomis. Šias riekeles keletą minučių apkepame keptuvėje.

2. Pomidorus susmulkiname kubeliais, įmaišome tarkuotą sūrį ir dedame druskos ir pipirų. Viską apšlakstome likusiu aliejumi ir išmaišome.

3. Ant ką tik pakepintos duonos dedame po šaukštą pomidorų masės ir papuošiame mėtos lapeliais.

Vida Press nuotr./Užkandis su pomidorais
Vida Press nuotr./Užkandis su pomidorais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais