Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pomidoriniai eksperimentai: džemas su rozmarinais ir pikantiški keksiukai

„Daugelis esame įpratę pomidorais gardinti salotas, derinti su mocarelos, fetos ar buratos sūriais, troškinti ar kepti. Mėgstantys šaltą ispanišką gaspačo sriubą, gali pamėginti vietoje įprastų raudonų pomidorų išbandyti geltonuosius arba oranžinius. Šie pomidorai sriubai suteiks išskirtinę spalvą ir švelnesnį skonį. O mėgstantys netradicinius receptus, iš pomidorų gali pasigaminti netgi desertų – pyragų, keksiukų ar tortų“, – pranešime žiniasklaidai teigia „Maxima“ Vaisių ir daržovių pirkimo skyriaus vadovė Julija Butkevič ir kviečia paeksperimentuoti su pora neįprastų receptų.
Pomidoriniai keksiukai ir pomidorų džemas
Pomidoriniai keksiukai ir pomidorų džemas / Shutterstock nuotr.

Pomidorų džemas su rozmarinais

Saldžiarūgštis džemas su šiek tiek aitrumo gali būti naudojamas prie įvairiausių valgių – nuo sviestu pateptos skrudintos duonos ar avižinės košės iki kiaušinienės ar grilio kepsnių. Be to, šis džemas yra puikus pagardas ir prie įvairiausių sūrių.

Shutterstock nuotr./Pomidorų džemas
Shutterstock nuotr./Pomidorų džemas

Jam paruošti reikės:

  • 1 v. š. aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus;
  • 2 skiltelės česnako (sukapotos smulkiai);
  • 1/4 a. š. maltų Kajeno paprikų;
  • 1 kg vyšninių pomidorų (arba kitokių plona odele);
  • 2 v. š. baltojo vyno acto;
  • 2 v. š. medaus;
  • 1 šakelės rozmarino;
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų (pagal skonį).

Gaminimas

Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Įdėkite česnaką ir suberkite maltą Kajeno papriką bei kepkite apie 1 minutę, kol pajusite aromatą.

Į puodą sudėkite vyšninius pomidorus, įpilkite 60 ml (1/4 puodelio) šalto vandens, baltojo vyno acto, medaus ir rozmarino. Pagardinkite druska ir pipirais. Užvirkite.

Sumažinkite ugnį iki vidutinės-žemos kaitros ir virkite apie 25 minutes retkarčiais pamaišydami, kol masė sutirštės ir taps panaši į džemą.

Nukelkite nuo ugnies ir, jei reikia, dar kartą pagardinkite druska ir maltais pipirais. Išimkite rozmariną ir perkelkite džemą į stiklinį indą. Visiškai atvėsinkite ir laikykite šaldytuve.

Saldžiai pikantiški pomidorų keksiukai

Jeigu dar nebandėte naudoti pomidorų desertams – pats laikas paeksperimentuoti bei nustebinti šeimą ir draugus. Pomidorai šiems keksiukams suteikia saldžiarūgščio skonio ir drėgnos tekstūros, o prieskoniai – nepakartojamo pikantiškumo.

„iStock“ nuotr./Pomidorų keksiukai
„iStock“ nuotr./Pomidorų keksiukai

Išskirtiniams keksiukams paruošti prireiks:

  • 4 puodelių (480 g) universalių miltų;
  • 2 ir 1/2 puodelio (500 g) cukraus;
  • 2 a. š. malto cinamono;
  • 1 ir 1/4 a. š. kepimo sodos;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 1 a. š. druskos;
  • 1 a. š. maltų gvazdikėlių;
  • 1 a. š. maltų muskato riešutų;
  • 1/4 a. š. maltų pipirų;
  • 2 kiaušinių;
  • 1/2 puodelio (120 ml) sviesto (išlydyto ir atvėsinto);
  • 2 a. š. vanilės ekstrakto;
  • 5 puodelių (apie 1,2 l) ketvirčiais supjaustytų pomidorų be sėklų (apie 6 vidutinio dydžio pomidorų);
  • 1 puodelio (150 g) razinų.

Gaminimas

Dideliame dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus (pirmus devynis išvardintus) ir atidėkite į šalį. Maisto smulkintuve sumaišykite kiaušinius, sviestą, vanilę ir pomidorus. Supilkite šią masę į sausų ingredientų mišinį, berkite razinas ir viską gerai sumaišykite.

Į paruoštas keksiukų formeles – išklotas kepimo popieriumi arba pateptas riebalais, pilkite paruoštą masę, užpildydami tris ketvirčius formelės.

Kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes arba kol įkištas medinis pagaliukas liks sausas jį ištraukus. Leiskite atvėsti 5 minutes, o tuomet išimkite iš kepimo formelių ir patiekite dar šiltus.

Skanaukite!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais