„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Pomidorų uogienė – skamba neįprastai? 3 puikūs receptai

Ar žinojote, jog pomidorai iš tiesų yra uogos? Tačiau kulinarijoje jie laikomi daržovėmis dėl savo skonio, panaudojimo ir maistingųjų medžiagų. Tad jei jau pomidorai botaniniu požiūriu laikomi uogomis, gal verta iš jų išsivirti uogienės? Jei nesate ragavę tokios uogienės, pats metas išbandyti. Juk dabar pats gardžių, sultingų ir kvapnių pomidorų metas. Išnaudokite sodo gėrybes ir pasiruoškite žiemai. Pomidorų uogienė puikiai tiks tiek su saldžiais patiekalais, tiek su pikantiškais sūriais ar tiekti prie mėsos.
Pomidorų uogienė
Pomidorų uogienė / Shutterstock nuotr.

Tiršta pomidorų uogienė su vanile

Shutterstock nuotr./Pomidorų uogienė
Shutterstock nuotr./Pomidorų uogienė

Skanaudami šios uogienės tikriausiai neįtartumėte, kad ji pagaminta iš pomidorų. Jos spalva – sodriai raudona, o skonis primena uogas ir yra saldus. Uogienė kvepia taip pat ne pomidorais, o vanile. Tikrai verta išmėginti.

Ingredientai:

  • 1 kg pomidorų (gerai prinokusių, mėsingų)
  • 800 g cukraus
  • 1 vnt. citrinos (reikės sulčių ir žievelės)
  • 2 a. š. vanilinio cukraus

Gaminimas:

  1. Pomidorų viršuje padarykite kryžiaus formos įpjovas, sudėkite pomidorus į didelį dubenį. Užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 3 minutes. Verdantį vandenį nupilkite ir iš karto pomidorus užpilkite kuo šaltesniu vandeniu. Leiskite pomidorams atvėsti, tuomet nulupkite odeles.

  2. Pomidorus perpjaukite į keturias dalis. Išimkite sėklas – uogienei reikės tik tvirtosios pomidoro dalies.

  3. Supjaustykite pomidorus mažais kubeliais. Suberkite juos į puodą, supilkite citrinų sultis ir nutarkuotą citrinos žievelę (tik geltonąją jų dalį). Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol pomidorai pradės virti.

  4. Suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir pakaitinkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite apie 20-30 minučių, vis pamaišydami mediniu šaukštu ir nugriebdami paviršiuje susidarančius putas, kol uogienė šiek tiek sutirštės.

  5. Išvirtą uogienę supilkite į švarius iškaitintus, dar šiltus stiklainius. Iš karto sandariai užsukite steriliais dangtelius. Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti.

  6. Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

Pomidorų uogienė su rozmarinu

Shutterstock nuotr./Pomidorų uogienė
Shutterstock nuotr./Pomidorų uogienė

Tai ryškiai sodraus skonio, nuostabaus aromato ir greitai pagaminama pomidorų uogienė, kuri puikiai tiks prie pikantiškų patiekalų.

Ingredientai:

  • 1 kg pomidorų
  • 500 g cukraus uogienėms
  • 2 vnt. citrinų
  • 2 vnt. rozmarino šakelių

Gaminimas:

  1. Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu ir nulupkite. Juos perpjaukite, išpjaukite kotelius ir pašalinkite sėklas. Susmulkinkite pomidorų kietą dalį.

  2. Į puodą sudėkite pomidorus, suberkite cukrų, dėkite rozmarinų šakeles, nutarkuokite citrinų žieveles ir išspauskite jų sultis.

  3. Viską virkite apie 10 minučių, vis pamaišydami. Nukelkite nuo viryklės ir nugriebkite putas.

  4. Paruoštą uogienę supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite steriliais dangteliais.

  5. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite visiškai atvėsti.

  6. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Pikantiško skonio pomidorų džemas

Shutterstock nuotr./Pomidorų uogienė
Shutterstock nuotr./Pomidorų uogienė

Nuostabaus skonio gurmaniškas pomidorų džemas puikiai tiks tiekti su sūriais ar kaip padažas prie paukštienos bei mėsos patiekalų. Jei turite pomidorų, verta išmėginti šį originalaus skonio pomidorų džemą.

Ingredientai:

  • 1,5 kg pomidorų
  • 500 g cukraus
  • 6 v.š. citrinų sulčių
  • 1 a.š. cinamono
  • 1 a.š. džiovintų bazilikų (arba 1 saujos šviežių, pasmulkintų)
  • 1 a.š. imbiero (šviežiai tarkuoto arba 0.5 a.š. džiovinto)
  • 0.5 a.š. maltų gvazdikėlių
  • 0.5 a.š. juodųjų pipirų
  • druskos pagal skonį

Gaminimas:

  1. Pomidorus nuplaukite, nuplikykite karštu vandeniu ir nulupkite odelę.

  2. Pomidorus perpjaukite ir išimkite kietąsias vidurio dalis.

  3. Pomidorus susmulkinkite ir su likusiais ingredientais sudėkite į puodą.

  4. Viską užkaiskite ir virkite ant didesnės ugnies iki pradės burbuliuoti. Tuomet sumažinkite ugnį ir vis pamaišant virkite apie 1-1.5 val. iki sutirštės.

  5. Paruoštą džemą supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite karštu vandeniu nuplikytais dangteliais.

  6. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn, šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti.

  7. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Daugiau receptų ir sodo naujienų rasite derlingas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs