Tiksliai nežinoma, kur ir kada atsirado humusas. Viena versija tvirtina, jog ankstyviausias humuso paminėjimas siekia XIII a. ir Kairo miestą Egipte. Nors humuso kilmė nėra visiškai aiški, jis laikomas vienu seniausių pasaulio patiekalų. Dabar savo nacionaliniu patiekalu jį laiko Egiptas, Graikija, Izraelis, Jordanija, Libanas, Palestina, Sirija, Turkija.
Negana to, humusas dabar taip išpopuliarėjęs, jog yra itin mėgstamas daugelyje pasaulio šalių, taip pat ir Lietuvoje. Anot prekybininkų, pavyzdžiui, vien 2020 metais humuso pardavimai šoktelėjo 32 proc.
Kuo jis naudingas?
Pagrindinės humuso sudedamosios dalies – avinžirnių – nauda apibūdinama paprastai. Tai ir patiekalas, ir užkandis, dažnai padėsiantis išspręsti galvosūkį, ko skanaus ir maistingo užkąsti.
„Avinžirniai turi kur kas didesnę maistinę naudą nei kiti ankštiniai augalai, jie savo maistinėmis savybėmis aplenkia net ir juodąsias pupeles. Be to, avinžirniuose gausu geležies, padedančios gaminti hemoglobiną, ir kalio – itin svarbaus mineralo auginant raumenis, reguliuojant skysčius kūne, kraujo spaudimą. Avinžirniuose gausu maistinių skaidulų: 100 g virtų avinžirnių yra net 30 proc. rekomenduojamos paros normos“, – pranešime žiniasklaidai cituojama „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.
Skaninamas ir burokėliais, ir kariu
Humusas nenusileidžia ne tik maistine savo nauda, bet ir skonių įvairove. „Nors klasikiniu visame pasaulyje laikomas avinžirnių humusas, tačiau šiandien galima rasti įvairių humuso rūšių ir skonių, pavyzdžiui, saldžiųjų bulvių, burokėlių, Chalapo paprikų, žaliųjų pipirų ir tajų kokosų kario“, – pasakoja B.Baratinskaitė.
Klasikinio humuso recepte beveik visada yra avinžirniai, sezamų pasta (tahini), citrinos sultys ir česnakas.
Humusas gali būti skirtingas savo sudėtimi, priklausomai nuo to, pagal kurios šalies tradicijas yra pagamintas. „Pavyzdžiui, Turkijoje humuse alyvuogių aliejus yra keičiamas sviestu. Į humusą kartais mėgsta įdėti šaukštelį graikiško jogurto ir aitriųjų paprikų. Tačiau klasikinio humuso recepte beveik visada yra avinžirniai, sezamų pasta (tahini), citrinos sultys ir česnakas“, – humuso ruošimo niuansais dalijasi B.Baratinskaitė.
Su kuo valgyti?
Pašnekovė dalinasi keliais būdais, kaip galima mėgautis humusu:
- Sviestą sumuštiniuose pakeiskite humusu. Ant tokio humuso sutepto sumuštinio dėkite įvairiausias daržoves, daigus, žalumynus, sėklas, riešutus. Tiks ir keptas ar virtas kiaušinis, sūriai, vytintas kumpis. Beje, duoną ar batoną prieš ruošdami sumuštinius galite paskrudinti.
- Mėgaukitės humusu tiesiog su šviežiomis daržovėmis (kokiomis tik mėgstate – paprikomis, morkomis, agurkais ir t. t.) ar orkaitėje keptomis daržovėmis.
- Humusas gali būti ir pagrindinis patiekalas kartu su, pavyzdžiui, orkaitėje keptomis bulvytėmis ir šviežiomis salotomis.
- Naudokite kaip padažą savo ruoštoms buritoms ar tortilijoms.
Ko reikia geram humusui paruošti?
Avinžirniai yra klasikinio humuso pagrindas. Galite naudoti konservuotus arba pačių virtus avinžirnius. Tahini pasta iš maltų sezamo sėklų paverčia humuso skonį neįtikėtinu. Jos galite įsigyti, o galite pasigaminti patys. Šviežiai spaustos citrinų sultys padeda sureguliuoti rūgštumą. Skiltelė česnako suteikia humusui aštrumo. Jei nemėgstate šviežių česnakų aštrumo, galite naudoti keptą česnaką ar česnako miltelius. Malto kumino ir šiek tiek druskos bei pipirų, kurie skoniui suteikia daugiau atspalvių ir sodrumo. Dėl humuse naudojamo alyvuogių aliejaus, jo tekstūra tampa kremiška, švelni. Reikės iki pusės stiklinės švelnaus skonio alyvuogių aliejaus. Gali prireikti ir vandens – pagal poreikį.
Jei humusą nuspręstumėte gaminti be tahinio pastos, būkite ramūs, nebūsite pirmieji. Vieni mėgsta šį skonį, kiti tikrai gali ir be jo apsieiti. Tokiu atveju, įpilkite daugiau alyvuogių aliejaus. Arba vietoje tahinio pastos naudokite kreminį žemės riešutų sviestą. Jei norite suteikti kitų atspalvių humuso skoniui, galite naudoti raudonuosius pipirus, alyvuoges ar kedro riešutus – taip pat puikūs variantai.
Kaip pagaminti?
- Jei naudojate konservuotus avinžirnius, viso likusio skysčio neišpilkite – jis puikiai pagerins humuso skonį. Norint pagaminti nuostabios kreminės tekstūros humusą, pirmiausia pašalinkite avinžirnių odeles. Jas galima lengvai nuimti spaudžiant avinžirnius tarp pirštų. Tai labai lengva, bet užtrunka maždaug 10 minučių. Tik naudodami avinžirnius be odelių galėsite išgauti humusą be jokių gumulėlių – itin kreminės tekstūros.
- Į indą, skirtą plakimui, ar virtuvinį kombainą, kuriuo trinsite humusą, įdėkite šaukštą tahinio pastos ir apšlakstykite spaustos citrinos sultimis. Plakite maždaug 1 minutę laiko, kol gausite tirštą pastą.
- Nuo šio žingsnio nėra svarbu, kokia eiga trinsite produktus, bet ruošiant neskubėkite ir įsitikinkite, jog humuso trynimui skyrėte pakankamai laiko. Nestabdant trintuvo, į humuso indą sudėkite susmulkintą šviežią česnaką, kuminą, paskaninkite druska ir pipirais bei supilkite alyvuogių aliejų.
- Pabaigoje į humusą galite įpilti šiek šalto vandens ir darsyk išplakti. Vanduo padės humusą paversti galutinai kreminiu, nors jis nėra būtinas – atsižvelkite į tai, kokia humuso tekstūra – tirštesnė ar skystesnė – jums priimtinesnė.
Jūsų dėmesiui – dar keli įdomūs humuso receptai: