Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Populiarėjantis šamas: kuo vertingas ir ką ruošti? 2 receptai, kurie tiks ir šventėms

Lietuviai po truputį atranda afrikinį šamą – žuvį, kurią galima naudoti beveik visiems patiekalams, kurie įprastai ruošiami su mėsa. Šamą verta rinktis ir tada, kai šauna mintis virtuvėje paeksperimentuoti, ir tada, kai tiesiog norisi tradiciškai paruoštos skanios žuvies.
Keptas šamo gabalėlis
Keptas šamo gabalėlis / Vida Press nuotr.

Šviesiai rožinė, nebyranti, minkšta afrikinio šamo mėsa neturi žuvies kvapo ir tai dažniausiai labai patinka vaikams. Štai, pavyzdžiui, netoli Kauno įsikūrę šių žuvų augintojai yra sukūrę ir savo restorane tiekia pačius įvairiausius patiekalus su šia žuvimi: nuo žuvienės, salotų, gurmaniškų karštųjų patiekalų iki lietuviškų cepelinų bei Kijevo kotletų, rašoma pranešime spaudai.

Rūkytas šamas
Rūkytas šamas

„Šios žuvies mėsa yra turtinga baltymų, omega rūgščių bei vitaminų, ją tinka kepti, troškinti, virti. Užtenka subtiliai pagardinti kiekvienam patiekalui tinkančiais prieskoniais“, – pasakojo Lada Kalinina, bendrovės „jFish“, užsiimančios afrikinių šamų auginimu, atstovė. Pirkėjai gali rasti ir įsigyti ne tik šviežios, karšto ir šalto rūkymo žuvies, bet ir gurmaniškų užtepėlių ar net koldūnų su šamo mėsos įdaru.

„Žuvis auginame be antibiotikų, augimo hormonų, naudojame tik labai aukštos kokybės pašarus ir modernią įrangą. Produkciją ruošiame be skonių stipriklių ir dažiklių, nešaldome jos ir nenaudojame konservantų“, – pasakoja pašnekovė.

Jei susidomėjote, ką gi paruošti iš šamo, štai porą įdomių receptų:

Šamo maltinukai

Maltinukai – lengvai virškinamas maistas. Pietų metu tai idealus patiekalas, kuris neapsunkina organizmo, bet suteikia energijos. Patiekalui paruošti rinkitės šviežią, skrostą šamą arba jau paruoštą šamo filė.

Ingredientai (6 asm.):

  • 1 šviežias šamas arba 500–600 g šamo filė;
  • 1 morka;
  • 1 svogūnas;
  • 2 riekelės batono;
  • 70 ml pieno;
  • 30 g tirpinto sviesto;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 valg. šaukšt. krakmolo;
  • 1 valg. šaukšt. citrininių žuvies prieskonių;
  • po žiupsnelį maltų juodųjų pipirų, maltų lauro lapelių, džiovintų čiobrelių, smulkintų žalių rozmarinų, smulkintų žalių bazilikų;
  • 1 valg. šaukšt. jūros druskos;
  • aliejaus (kepti);
  • 100 g maltų džiūvėsių.

Gaminimas:

1. Žuvies mėsą be didesnių kaulų sumalkite kartu su morka, svogūnu bei piene mirkytu ir nusunktu batonu. Įmuškite kiaušinį, supilkite tirpintą sviestą, suberkite šaukštą krakmolo, jūros druską ir prieskonius, išmaišykite.

2. Paruoštai masei leiskite pusvalandį pastovėti.

3. Formuokite maltinukus, apvoliokite džiūvėsėliuose. Pirmiausia apkepkite juos keptuvėje su įkaitintu aliejumi, o tada įpilkite stiklinę vandens, uždenkite keptuvę dangčiu ir patroškinkite apie 15 min.

Vida Press nuotr./Žuvies maltinukai
Vida Press nuotr./Žuvies maltinukai

Šamo filė suktinukai, įdaryti sūriu ir prieskoniais

Ingredientai (6 asm.):

  • 6 gabaliukai šamo filė;
  • 6 gabaliukai rūkytos šoninės;
  • jūros druskos;
  • 2 valg. šaukšt. džiovintos paprikos;
  • 150 g džiūvėsėlių;
  • 200 g tepamo varškės sūrio;
  • 2 valg. šaukšt. smulkintų, konservuotų Jelapeno pipirų;
  • 2 valg. šaukšt. šviežių citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. salierų druskos arba džiovintų salierų lapelių;
  • 2 valg. šaukšt. smulkintų svogūnų;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovintų čiobrelių;
  • 2 arbat. šaukšt. džiovintų petražolių (įdarui);
  • šakelė šviežių petražolių (serviruoti).
Šamo filė
Šamo filė

Gaminimas:

1. Šoninę 10 min. pakepinkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, kol lengvai apskrus.

2. Dubenėlyje sumaišykite džiūvėsėlius, sūrį, smulkintus Jelapeno pipirus, citrinų sultis, salierų druską, svogūnus, džiovintas petražoles ir čiobrelius.

3. Šamo filė pabarstykite druska. Ant filė gabalėlio krėskite paruošto įdaro. Suvyniokite ir kiekvieną suktinuką apvyniokite pakepinta šonine, persmeigdami mediniu smeigtuku. Suktinukus pabarstykite džiovinta paprika. Dėkite į kepimo skardą ir kepkite apie 30 minučių.

4. Patiekite su citrinos griežinėliais ir petražolėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?