Šviesiai rožinė, nebyranti, minkšta afrikinio šamo mėsa neturi žuvies kvapo ir tai dažniausiai labai patinka vaikams. Štai, pavyzdžiui, netoli Kauno įsikūrę šių žuvų augintojai yra sukūrę ir savo restorane tiekia pačius įvairiausius patiekalus su šia žuvimi: nuo žuvienės, salotų, gurmaniškų karštųjų patiekalų iki lietuviškų cepelinų bei Kijevo kotletų, rašoma pranešime spaudai.
„Šios žuvies mėsa yra turtinga baltymų, omega rūgščių bei vitaminų, ją tinka kepti, troškinti, virti. Užtenka subtiliai pagardinti kiekvienam patiekalui tinkančiais prieskoniais“, – pasakojo Lada Kalinina, bendrovės „jFish“, užsiimančios afrikinių šamų auginimu, atstovė. Pirkėjai gali rasti ir įsigyti ne tik šviežios, karšto ir šalto rūkymo žuvies, bet ir gurmaniškų užtepėlių ar net koldūnų su šamo mėsos įdaru.
„Žuvis auginame be antibiotikų, augimo hormonų, naudojame tik labai aukštos kokybės pašarus ir modernią įrangą. Produkciją ruošiame be skonių stipriklių ir dažiklių, nešaldome jos ir nenaudojame konservantų“, – pasakoja pašnekovė.
Jei susidomėjote, ką gi paruošti iš šamo, štai porą įdomių receptų:
Šamo maltinukai
Maltinukai – lengvai virškinamas maistas. Pietų metu tai idealus patiekalas, kuris neapsunkina organizmo, bet suteikia energijos. Patiekalui paruošti rinkitės šviežią, skrostą šamą arba jau paruoštą šamo filė.
Ingredientai (6 asm.):
- 1 šviežias šamas arba 500–600 g šamo filė;
- 1 morka;
- 1 svogūnas;
- 2 riekelės batono;
- 70 ml pieno;
- 30 g tirpinto sviesto;
- 1 kiaušinis;
- 1 valg. šaukšt. krakmolo;
- 1 valg. šaukšt. citrininių žuvies prieskonių;
- po žiupsnelį maltų juodųjų pipirų, maltų lauro lapelių, džiovintų čiobrelių, smulkintų žalių rozmarinų, smulkintų žalių bazilikų;
- 1 valg. šaukšt. jūros druskos;
- aliejaus (kepti);
- 100 g maltų džiūvėsių.
Gaminimas:
1. Žuvies mėsą be didesnių kaulų sumalkite kartu su morka, svogūnu bei piene mirkytu ir nusunktu batonu. Įmuškite kiaušinį, supilkite tirpintą sviestą, suberkite šaukštą krakmolo, jūros druską ir prieskonius, išmaišykite.
2. Paruoštai masei leiskite pusvalandį pastovėti.
3. Formuokite maltinukus, apvoliokite džiūvėsėliuose. Pirmiausia apkepkite juos keptuvėje su įkaitintu aliejumi, o tada įpilkite stiklinę vandens, uždenkite keptuvę dangčiu ir patroškinkite apie 15 min.
Šamo filė suktinukai, įdaryti sūriu ir prieskoniais
Ingredientai (6 asm.):
- 6 gabaliukai šamo filė;
- 6 gabaliukai rūkytos šoninės;
- jūros druskos;
- 2 valg. šaukšt. džiovintos paprikos;
- 150 g džiūvėsėlių;
- 200 g tepamo varškės sūrio;
- 2 valg. šaukšt. smulkintų, konservuotų Jelapeno pipirų;
- 2 valg. šaukšt. šviežių citrinos sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. salierų druskos arba džiovintų salierų lapelių;
- 2 valg. šaukšt. smulkintų svogūnų;
- 1 arbat. šaukšt. džiovintų čiobrelių;
- 2 arbat. šaukšt. džiovintų petražolių (įdarui);
- šakelė šviežių petražolių (serviruoti).
Gaminimas:
1. Šoninę 10 min. pakepinkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, kol lengvai apskrus.
2. Dubenėlyje sumaišykite džiūvėsėlius, sūrį, smulkintus Jelapeno pipirus, citrinų sultis, salierų druską, svogūnus, džiovintas petražoles ir čiobrelius.
3. Šamo filė pabarstykite druska. Ant filė gabalėlio krėskite paruošto įdaro. Suvyniokite ir kiekvieną suktinuką apvyniokite pakepinta šonine, persmeigdami mediniu smeigtuku. Suktinukus pabarstykite džiovinta paprika. Dėkite į kepimo skardą ir kepkite apie 30 minučių.
4. Patiekite su citrinos griežinėliais ir petražolėmis.