Naudingi patarimai:
- Medus. Geriausiai meduolius kepti su natūraliu medumi, bus sveikesni, aromatingesni, stovėdami po truputį suminkštės. Kuo ryškesnis medaus skonis, tuo labiau jis jausis ir meduoliuose. Jei medus sukietėjęs, reikės jį pakaitinti, kad suskystėtų, tačiau užvirinti nereikia. Natūralaus medaus pakaitalai – dirbtinis medus, geltonasis sirupas, melasa.
- Prieskoniai. Ruošdami meduolių tešlą naudokite kuo šviežesnius prieskonius, tada ir kepiniai bus kvapnesni;
- Spalva. Jei mėgstate tamsesnius meduolius, galite juos paspalvinti įdėję į tešlą 1–2 valgomuosius šaukštus kepiniams skirtos kakavos arba dalį medaus pakeitę tamsia melasa;
- Lengviau formuoti. Kad kočiojant ir formuojant meduolius tešla ne taip plyšinėtų, būtinai palaikykite ją šaldytuve. Jei ji vis tiek trūkinėja, kočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lapų, miltų verčiau itin storai nebarstyti, kad tešla neišsausėtų;
- Ne per ploni. Jei norite iškepti minkštų meduolių, nekočiokite tešlos labai plonai, o iškepusiems meduoliams leiskite kelias dienas pastovėti, kepti su natūraliu medumi jie po kurio laiko ims minkštėti;
- Skylutės. Jei meduolius ketinate kabinti ant eglutės, gaminti iš jų girliandą ar pan., nepamirškite skylučių pradurti prieš šaunant į orkaitę, kitaip šaukštai bus po pietų;
- Puošyba. Meduolius glajumi ir įvairiomis puošmenomis dekoruokite tik visai atvėsusius.
O dabar metas žvelgti į receptus ir rinktis, kviečiame išbandyti ne vieną, nes ir meduoliai pagal kiekvieną jų – skirtingi:
1. Nedideliame prikaistyvyje pakaitinkite medų, sviestą ir cukrų, kol cukrus ištirps. Pamaišykite, tačiau neleiskite užvirti. Suberkite kakavą, prieskonius, darsyk išmaišykite ir nukaiskite. Supilkite į erdvų dubenį ir leiskite atvėsti.
2. Į medaus-sviesto masę įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, maišykite, o tada imkite minkyti. Tešla bus vidutiniškai kieta, gana lipni.
3. Leiskite tešlai bent 30 min. pastovėti šaldytuve.
4. Išėmę iš šaldytuvo kočiokite 7–10 mm storio lakštą ir išspauskite norimos formos meduolius.
1. Į nedidelį puodą storu dugnu dėkite medų, berkite cukrų, supilkite vandenį ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Pakaitinkite, kol cukrus ištirps, pamaišykite šluotele, o tada sudėkite sviestą ir vėl palaukite, kol jis ištirps. Suberkite prieskonius, nukaiskite, perpilkite į dubenį, kuriame patogu minkyti, ir palaukite, kol pravės.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į dubenį su medaus-sviesto mišiniu. Išminkykite vientisą, gana kietą tešlą. Suvoliokite ją į rutulį, apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šakdytuvą bent 3 val., bet galima ir pernakt.
3. Išimtą tešlą plonai iškočiokite ant miltais pabarstytos plokštumos, išspauskite norimos formos meduolius ir dėkite juos į miltais pabarstytas skardas.
4. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 10 min. – stebėkite, kas vyksta orkaitėje, jei meduoliai yra plonesni, smulkesni ir dėl to greitai runda, gali užtekti ir 7–8 min., o dideniems prireiks ir 11–12 min.
1. Nedideliame inde pakaitinkite medų ir sviestą, kol ištirps, pamaišykite, neleiskite užvirti.
2. Atskirame dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, prieskonius, kepimo miltelius ir nutarkuotą citrinos (ar apelsino) žievelę.
3. Supilkite skystąją masę į sausus ingredientus ir sumaišykite tešlą, ji bus gana minkšta. Apdenkite maistine plėvele ir dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.
4. Iš atšalusios tešlos formuokite maždaug 2,5–3 cm skersmens rutuliukus, kiek paspausdami dėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
5. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 12–15 min. Iškepusiems leiskite visiškai atvėsti (geriausiai – ant grotelių).
6. Pasigaminkite glajų: į nedidelį metalinį puodelį ar dubenėlį sulaužykite šokoladą, pakaitinkite virš garų ar įstatę į puodą su karštu vandeniu. Kai ištirps, supilkite aliejų, išmaišykite.
7. Dekoruokite meduolius: kiekvieną jų plokščiąja puse pamerkite į šokolado glajų, tuomet leiskite glajui sustingti paguldę sausainį dugnu į viršų. Viršaus papuošimui tiesiog aptepkite viršutinę meduolių pusę plonyčiu tirpinto sviesto sluoksneliu ir gausiai pabarstykite cukraus pudra.
- Praleiskite puikų laiką su vaikais kepdami žavius meduolius, kuriais galėsite papuošti ir savo kalėdinę eglutę! Naudokite įvairias formas, kurių galite parsisiųsti čia, ar pasiruoškite savo formas. Iškepę meduolius, kvieskite vaikus glajumi dekoruoti meduolių!
- Ištirpinkite sviestą, cukrų ir sirupą. Palikite mišinį atvėsti. Į atvėsusį mišinį įmaišykite plaktą kiaušinį, prieskonius ir sodą. Suberkite miltus ir palikite per naktį. Iškočiokite tešlą ir formelėmis išspauskite meduolius. Kepkite apie 8 minutes 200 °C temperatūroje.
- Sudėkite visas glajaus sudedamąsias galis į dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol mase taps vientisa ir standi. Glajumi dekoruokite meduolius.
- Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant tešlos gaminimo laiko.
Receptas DANSUKKER
- Į nedidelį prikaistuvį sudėkite medų, sviestą ir rudąjį cukrų. Maišydamos kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol masė užvirs ir visi cukraus kristalai ištirps. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol masė atvės ir taps tąsios lyg karamelė konsistencijos.
- Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius, druską ir sumaišykite. Miltų viduryje suformuokite duobutę. Įmuškite į ją didelį kiaušinį, supilkite atvėsusį medaus, sviesto ir cukraus sirupą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla per lipni, įberkite dar saujelę miltų. Išminkyta tešla turi būti minkšta, glotni. Suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve per naktį.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalykite į kelias mažesnes dalis. Miltais pabarstykite lygų ir švarų paviršių – ant jo iškočiokite tešlos gabalėlius. Tešlą kočiokite gana plonai, nes kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesni bus meduoliai.
- Sausainių formelėmis (skirtingo dydžio žvaigždės formos formelėmis) išspauskite meduolius. Jei tokių neturite, iš tvirtesnio popieriaus išsikirpkite trafaretus ir apipjaukite juos aštriu peiliu.
- Paruoštus meduolius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol gražiai parus. Stebėkite kepančius meduolius, nes jie kepa labai greitai. Kaitresnėje orkaitėje gali iškepti ir greičiau nei per 10 minučių. Neperkepkite meduolių!
- Iškepusius meduolius atvėsinkite, o tuomet statykite eglutes ir dekoruokite.
Iš nurodyto produktų kiekio iškepsite apie 100 meduolių, iš kurių galėsite pastatyti apie 12 mažų meduolinių eglučių.
Meduoliukai |
- Medų, cukrų ir sviestą ištirpinkite ant ugnies puode, kol ištirps. Atvėsinkite.
- Į atvėsusią masę įmuškite kiaušinius, suberkite prieskonius, lėtai maišydami suberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus.
- Tešlą gerai išminkykite, padaryt rutulį, įdėkite į molinį dubenį ir uždengus ranšluoščiu palaikykite šaltai ( recepto autorė laikomes šaldytuve apie 4-5 dienas).
- Išėmus tešlą pasidalinkite kamuoliukais, ir kiekvieną kamuoliuką iškočiokite kočėlu ir spauskite formeles.
- Kepkite apie 160 laipsniu orkaitėje apie 12-15 min (priklauso nuo storio) kol paruduos.
- Iškepusius dėkite ant lygaus paviršiaus, nes jie būna minkšti tik vėliau sukietėja.
- O tuomet kiek tik turite namuose fantazijos, visą ją sudėkite puošiant meduoliukus.
Meduoliukai |
Receptą atsiuntė Skaistė Vonzodaitė
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite cukrų, tirpintą sviestą ir medų, viską gerai išmaišykite.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais (iš karto visų miltų siūlau nenaudoti, galbūt reikės kiek mažiau) ir prieskoniais, į mišinį suberkite į kiaušinių masę ir užminkykite tešlą.
- Tešla neturi būti kieta, jos atšaldyti nereikia.
- Iškočiokite tešlą iki 0,5-1 cm storio ir formuojame meduolius.
- Kepkite iki 250 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 6-7 min, kol iškyla ir šiek tiek paruduoja. (Dujinėje orkaitėje kepa iki 15 min)
- Glajui kiaušinio baltymą mikseriu išsukite su milteliniu cukrumi, masė neturėtų būti per skysta, jei skysta reikia įdėti daugiau miltelinio cukraus.
- Aptepkite atvėsusius meduoliukus ir pabarstyti pabarstukais.
Labai skanu ir galima dovanoti švenčių proga!
Receptą atsiuntė Paulina G.
- Užvirkite cukrų ir auksaspalvį sirupą. Į gautą masę įdėkite sviestą arba margariną, leiskite jam ištirpti, išmaišykite. Palikite mišinį atvėsti.
- Į atvėsusį mišinį įmaišykite plaktus kiaušinius, prieskonius, actu gesintą sodą ir miltus. Apibarstykite tešlą trupučiu miltų ir palikite šaltoje vietoje kelias valandas arba per naktį.
- Išminkykite tešlą ir padalinkite ją dalimis. Iškočiokite 2-3 mm lakštais, formelėmis išspauskite sausainius. Kepkite iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 6-9 minutes. Palikite meduolius atvėsti ant kepimo skardos.
- Sudėkite visas glajaus sudedamąsias dalis į dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol masė taps vientisa ir standi. Glajumi dekoruokite meduolius.
*Jei norite glajui suteikti spalvą, vietoj kiaušinio baltymo naudokite sultis, sirupus.
*Likusią meduolių tešlą galite šaldyti šaldiklyje kitam kepimui.
Receptas „DANSUKKER“
- Medų, sviestą ir miltelinį cukrų ištirpinkite garų vonelėje.
- Atvėsinkite ir sumaišykite su išplaktais kiaušiniais, suberkite sodą ir persijotus sausus produktus.
- Užminkykite tešlą, iškočiokite 0,5 cm storio lakštą, spauskite formele meduolius ir kepkite 180 °C orkaitėje 8–10 min. Skanaus!
Receptą atsiuntė Rita Matulkaitė