„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Pradedame kalėdinių meduolių sezoną: naudingi patarimai ir 9 patikrinti receptai

Kalėdų skubinti neverta, tačiau pamažu įsileisti jas į savo namus smagu! Likus mėnesiui iki švenčių pats metas atidaryti naminių meduolių sezoną – suburti šeimą juos kepant bei puošiant, pakvėpinti namus stebuklingais aromatais, pagaliau, pasidalinti jau iškeptais su draugais ar kolegomis. Kepkime meduolius ir džiaugsmingai laukime švenčių!
Kalėdiniai meduoliai
Kalėdiniai meduoliai / Vida Press nuotr.

Naudingi patarimai:

  • Medus. Geriausiai meduolius kepti su natūraliu medumi, bus sveikesni, aromatingesni, stovėdami po truputį suminkštės. Kuo ryškesnis medaus skonis, tuo labiau jis jausis ir meduoliuose. Jei medus sukietėjęs, reikės jį pakaitinti, kad suskystėtų, tačiau užvirinti nereikia. Natūralaus medaus pakaitalai – dirbtinis medus, geltonasis sirupas, melasa.
  • Prieskoniai. Ruošdami meduolių tešlą naudokite kuo šviežesnius prieskonius, tada ir kepiniai bus kvapnesni;
  • Spalva. Jei mėgstate tamsesnius meduolius, galite juos paspalvinti įdėję į tešlą 1–2 valgomuosius šaukštus kepiniams skirtos kakavos arba dalį medaus pakeitę tamsia melasa;
Vida Press nuotr./Kalėdiniai meduoliai
Vida Press nuotr./Kalėdiniai meduoliai
  • Lengviau formuoti. Kad kočiojant ir formuojant meduolius tešla ne taip plyšinėtų, būtinai palaikykite ją šaldytuve. Jei ji vis tiek trūkinėja, kočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lapų, miltų verčiau itin storai nebarstyti, kad tešla neišsausėtų;
  • Ne per ploni. Jei norite iškepti minkštų meduolių, nekočiokite tešlos labai plonai, o iškepusiems meduoliams leiskite kelias dienas pastovėti, kepti su natūraliu medumi jie po kurio laiko ims minkštėti;
  • Skylutės. Jei meduolius ketinate kabinti ant eglutės, gaminti iš jų girliandą ar pan., nepamirškite skylučių pradurti prieš šaunant į orkaitę, kitaip šaukštai bus po pietų;
Vida Press nuotr./Kalėdiniai meduoliai
Vida Press nuotr./Kalėdiniai meduoliai
  • Puošyba. Meduolius glajumi ir įvairiomis puošmenomis dekoruokite tik visai atvėsusius.

O dabar metas žvelgti į receptus ir rinktis, kviečiame išbandyti ne vieną, nes ir meduoliai pagal kiekvieną jų – skirtingi:

Kalėdiniai meduoliai
Receptas: Klasikiniai meduoliai, tinkantys eglutei puošti
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 26
Receptas
Ingredientai
Medus: 200.00 g
Sviestas: 70.00 g
Rudasis cukrus: 70.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Kakava: 1.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Miltai: 400.00 g (gali prireikti kiek daugiau)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kardamonas: 0.50 arbat. š.
Gvazdikėliai: 0.30 arbat. š. (maltų)
Imbieras: 0.50 arbat. š. (malto)
Kaip gaminti

1. Nedideliame prikaistyvyje pakaitinkite medų, sviestą ir cukrų, kol cukrus ištirps. Pamaišykite, tačiau neleiskite užvirti. Suberkite kakavą, prieskonius, darsyk išmaišykite ir nukaiskite. Supilkite į erdvų dubenį ir leiskite atvėsti.

2. Į medaus-sviesto masę įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, maišykite, o tada imkite minkyti. Tešla bus vidutiniškai kieta, gana lipni.

3. Leiskite tešlai bent 30 min. pastovėti šaldytuve.

4. Išėmę iš šaldytuvo kočiokite 7–10 mm storio lakštą ir išspauskite norimos formos meduolius.

 

Suskleisti
Meduoliai
Receptas: Trapūs imbieriniai meduoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.9 / 21
Receptas
Ingredientai
Medus: 90.00 g
Cukrus: 100.00 g
Rudasis cukrus: 90.00 g
Vanduo: 50.00 ml
Sviestas: 140.00 g
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Miltai: 500.00 g
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Kardamonas: 1.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (smulkiai maltų)
Kaip gaminti

1. Į nedidelį puodą storu dugnu dėkite medų, berkite cukrų, supilkite vandenį ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Pakaitinkite, kol cukrus ištirps, pamaišykite šluotele, o tada sudėkite sviestą ir vėl palaukite, kol jis ištirps. Suberkite prieskonius, nukaiskite, perpilkite į dubenį, kuriame patogu minkyti, ir palaukite, kol pravės.

2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į dubenį su medaus-sviesto mišiniu. Išminkykite vientisą, gana kietą tešlą. Suvoliokite ją į rutulį, apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šakdytuvą bent 3 val., bet galima ir pernakt.

3. Išimtą tešlą plonai iškočiokite ant miltais pabarstytos plokštumos, išspauskite norimos formos meduolius ir dėkite juos į miltais pabarstytas skardas.

4. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 10 min. – stebėkite, kas vyksta orkaitėje, jei meduoliai yra plonesni, smulkesni ir dėl to greitai runda, gali užtekti ir 7–8 min., o dideniems prireiks ir 11–12 min.

Suskleisti
Minkšti meduoliai
Receptas: Minkšti meduoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (tešlai (ir dar 1 valg. šaukšt. tirpinto viršui))
Medus: 180.00 ml (tešlai)
Miltai: 250.00 g (tešlai)
Migdolų miltai: 100.00 g (tešlai)
Cukraus pudra: 2.00 valg. š. (viršui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Juodasis šokoladas: 150.00 g (glajui)
Kokosų aliejus: 2.00 valg. š. (glajui)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė (tinka ir apelsinas); tešlai)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Imbieras: 0.50 arbat. š. (malto; tešlai)
Kardamonas: 0.50 arbat. š. (malto; tešlai)
Muskatas: 0.30 arbat. š. (malto; tešlai)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (smulkiai maltų; tešlai)
Kaip gaminti

1. Nedideliame inde pakaitinkite medų ir sviestą, kol ištirps, pamaišykite, neleiskite užvirti.

2. Atskirame dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, prieskonius, kepimo miltelius ir nutarkuotą citrinos (ar apelsino) žievelę.

3. Supilkite skystąją masę į sausus ingredientus ir sumaišykite tešlą, ji bus gana minkšta. Apdenkite maistine plėvele ir dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.

4. Iš atšalusios tešlos formuokite maždaug 2,5–3 cm skersmens rutuliukus, kiek paspausdami dėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

5. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 12–15 min. Iškepusiems leiskite visiškai atvėsti (geriausiai – ant grotelių).

 

6. Pasigaminkite glajų: į nedidelį metalinį puodelį ar dubenėlį sulaužykite šokoladą, pakaitinkite virš garų ar įstatę į puodą su karštu vandeniu. Kai ištirps, supilkite aliejų, išmaišykite.

7. Dekoruokite meduolius: kiekvieną jų plokščiąja puse pamerkite į šokolado glajų, tuomet leiskite glajui sustingti paguldę sausainį dugnu į viršų. Viršaus papuošimui tiesiog aptepkite viršutinę meduolių pusę plonyčiu tirpinto sviesto sluoksneliu ir gausiai pabarstykite cukraus pudra.

Suskleisti
Kalėdiniai imbieriniai meduoliai
Receptas: Kalėdiniai imbieriniai meduoliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 48
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g (tinka ir margarinas)
Cukrus: 225.00 g („Panevėžio Plius“)
Sirupas: 280.00 ml („Dansukker“ auksaspalvio)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - didelis - tešlai ir 1 - baltymas - glajui)
Gvazdikėliai: 2.00 arbat. š. (maltų)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltų)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Soda: 1.00 arbat. š. (1,5 - valgomosios)
Miltai: 480.00 g (kvietinių)
Miltelinis cukrus: 240.00 g („Dansukker“ cukraus miltelių - glajui)
Kaip gaminti
  1. Praleiskite puikų laiką su vaikais kepdami žavius meduolius, kuriais galėsite papuošti ir savo kalėdinę eglutę! Naudokite įvairias formas, kurių galite parsisiųsti čia, ar pasiruoškite savo formas.  Iškepę meduolius, kvieskite vaikus glajumi dekoruoti meduolių!
  2. Ištirpinkite sviestą, cukrų ir sirupą. Palikite mišinį atvėsti. Į atvėsusį mišinį įmaišykite plaktą kiaušinį,  prieskonius ir sodą. Suberkite miltus ir palikite per naktį. Iškočiokite tešlą ir formelėmis išspauskite meduolius. Kepkite apie 8 minutes 200 °C temperatūroje.
  3. Sudėkite visas glajaus sudedamąsias galis į dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol mase taps vientisa ir standi. Glajumi dekoruokite meduolius.
  4. Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant tešlos gaminimo laiko.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Kalėdiniai meduoliai
Receptas: Kalėdiniai meduoliai
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 143
Receptas
Ingredientai
Medus: 200.00 g
Sviestas: 150.00 g
Rudasis cukrus: 150.00 g
Miltai: 490.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Kaip gaminti
  1. Į nedidelį prikaistuvį sudėkite medų, sviestą ir rudąjį cukrų. Maišydamos kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol masė užvirs ir visi cukraus kristalai ištirps. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol masė atvės ir taps tąsios lyg karamelė konsistencijos.
  2. Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius, druską ir sumaišykite. Miltų viduryje suformuokite duobutę. Įmuškite į ją didelį kiaušinį, supilkite atvėsusį medaus, sviesto ir cukraus sirupą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla per lipni, įberkite dar saujelę miltų. Išminkyta tešla turi būti minkšta, glotni. Suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve per naktį.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
  4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalykite į kelias mažesnes dalis. Miltais pabarstykite lygų ir švarų paviršių – ant jo iškočiokite tešlos gabalėlius. Tešlą kočiokite gana plonai, nes kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesni bus meduoliai.
  5. Sausainių formelėmis (skirtingo dydžio žvaigždės formos formelėmis) išspauskite meduolius. Jei tokių neturite, iš tvirtesnio popieriaus išsikirpkite trafaretus ir apipjaukite juos aštriu peiliu.
  6. Paruoštus meduolius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol gražiai parus. Stebėkite kepančius meduolius, nes jie kepa labai greitai. Kaitresnėje orkaitėje gali iškepti ir greičiau nei per 10 minučių. Neperkepkite meduolių!
  7. Iškepusius meduolius atvėsinkite, o tuomet statykite eglutes ir dekoruokite.

Iš nurodyto produktų kiekio iškepsite apie 100 meduolių, iš kurių galėsite pastatyti apie 12 mažų meduolinių eglučių.

Suskleisti
Meduoliai
Receptas: Meduoliai
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 9
Receptas
Ingredientai
Medus: 2.00 st.
Cukrus: 2.00 st.
Sviestas: 200.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Prieskoniai: 4.00 arbat. š. (meduolių (cinamonas, gvazdikėliai, kardamonas))
Kepimo milteliai: 3.00 arbat. š.
Miltai: 1.00 kg
Kaip gaminti
Meduoliukai
Meduoliukai
  1. Medų, cukrų ir sviestą ištirpinkite ant ugnies puode, kol ištirps. Atvėsinkite.
  2. Į atvėsusią masę įmuškite kiaušinius, suberkite prieskonius, lėtai maišydami suberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus.
  3. Tešlą gerai išminkykite, padaryt rutulį, įdėkite į molinį dubenį ir uždengus ranšluoščiu palaikykite šaltai ( recepto autorė laikomes šaldytuve apie 4-5 dienas).
  4. Išėmus tešlą pasidalinkite kamuoliukais, ir kiekvieną kamuoliuką iškočiokite kočėlu ir spauskite formeles.
  5. Kepkite apie 160 laipsniu orkaitėje apie 12-15 min (priklauso nuo storio) kol paruduos.
  6. Iškepusius dėkite ant lygaus paviršiaus, nes jie būna minkšti tik vėliau sukietėja.
  7. O tuomet kiek tik turite namuose fantazijos, visą ją sudėkite puošiant meduoliukus.
Meduoliukai
Meduoliukai

Receptą atsiuntė Skaistė Vonzodaitė

Suskleisti
Kalėdiniai meduoliai
Receptas: Kalėdiniai meduoliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 37
Receptas
Ingredientai
Miltelinis cukrus: 150.00 g (glajui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (tinka ir kiti prieskoniai meduoliams)
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (malto)
Medus: 100.00 g (100 - 150)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (2 - meduoliams ir 1 trynys - glajui)
Sviestas: 100.00 g
Miltai: 450.00 g
Cukrus: 125.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. - sulčių - glajui)
Kaip gaminti
  1. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite cukrų, tirpintą sviestą ir medų, viską gerai išmaišykite.
  2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais (iš karto visų miltų siūlau nenaudoti, galbūt reikės kiek mažiau) ir prieskoniais, į mišinį suberkite į kiaušinių masę ir užminkykite tešlą.
  3. Tešla neturi būti kieta, jos atšaldyti nereikia.
  4. Iškočiokite tešlą iki 0,5-1 cm storio ir formuojame meduolius.
  5. Kepkite iki 250 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 6-7 min, kol iškyla ir šiek tiek paruduoja. (Dujinėje orkaitėje kepa iki 15 min)
  6. Glajui kiaušinio baltymą mikseriu išsukite su milteliniu cukrumi, masė neturėtų būti per skysta, jei skysta reikia įdėti daugiau miltelinio cukraus.
  7. Aptepkite atvėsusius meduoliukus ir pabarstyti pabarstukais.

Labai skanu ir galima dovanoti švenčių proga!

Receptą atsiuntė Paulina G.

Suskleisti
Meduoliai
Receptas: Meduoliai
15 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 43
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 150.00 g („Dansukker“ PANEVĖŽIO PLIUS)
Sirupas:(„Dansukker“ auksaspalvio) 75.00 ml
Sviestas: 150.00 g (tinka ir margarinas)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 - nedidelių ir 1 - baltymo - glajui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (0,5 valg. š. - tarkuotos žievės)
Imbieras: 1.00 valg. š. (0,5 - tarkuoto)
Gvazdikėliai: 1.00 valg. š. (0,5 - maltų)
Soda: 1.00 valg. š. (0,5)
Actas: 1.00 valg. š. (1 valg. š - meduoliams ir 2 - 3 lašeliai - glajui)
Miltai: 400.00 g
Miltelinis cukrus: 400.00 g („Dansukker“ - glajui)
Kaip gaminti
  1. Užvirkite cukrų ir auksaspalvį sirupą. Į gautą masę įdėkite sviestą arba margariną, leiskite jam ištirpti, išmaišykite. Palikite mišinį atvėsti.
  2. Į atvėsusį mišinį įmaišykite plaktus kiaušinius, prieskonius, actu gesintą sodą ir miltus. Apibarstykite tešlą trupučiu miltų ir palikite šaltoje vietoje kelias valandas arba per naktį.
  3. Išminkykite tešlą ir padalinkite ją dalimis. Iškočiokite 2-3 mm lakštais, formelėmis išspauskite sausainius. Kepkite iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 6-9 minutes. Palikite meduolius atvėsti ant kepimo skardos.
  4. Sudėkite visas glajaus sudedamąsias dalis į dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol masė taps vientisa ir standi. Glajumi dekoruokite meduolius.

*Jei norite glajui suteikti spalvą, vietoj kiaušinio baltymo naudokite sultis, sirupus.

*Likusią meduolių tešlą galite šaldyti šaldiklyje kitam kepimui.

Receptas „DANSUKKER“

Suskleisti
Kalėdiniai meduoliai
Receptas: Kalėdiniai meduoliai
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Miltai: 400.00 g (300 g kvietinių ir 100 g rupių ruginių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltelinis cukrus: 130.00 g
Margarinas: 100.00 g (tirpintas margarinas arba sviestas)
Medus: 100.00 g
Kakava: 1.00 valg. š.
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (malti)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Medų, sviestą ir miltelinį cukrų ištirpinkite garų vonelėje.
  2. Atvėsinkite ir sumaišykite su išplaktais kiaušiniais, suberkite sodą ir persijotus sausus produktus.
  3. Užminkykite tešlą, iškočiokite 0,5 cm storio lakštą, spauskite formele meduolius ir kepkite 180 °C orkaitėje 8–10 min. Skanaus!

Receptą atsiuntė Rita Matulkaitė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs