Prisijunkite prie daugiau kaip 71 tūkst. „Ji“ gerbėjų – tapkite grupės nariu „Facebook“ tinkle, paspaudę „Patinka“.
Kiekvienai virtuvėje šeimininkaujančiai kulinarei, patyrusiai ar pradedančiajai, pasitaiko nelaimingų nutikimų, prašovimų pro šalį. Dėl persūdyto patiekalo galima pažerti daug pateisinimų – juk druska skiriasi ir rupumu, ir kilme. Tarkime, jūros druska švelnesnė nei ežero, o su akmens druska reikia būti ypač atsargioms, nes papildomas jos žiupsnelis gali rimtai sugadinti maistą. Jei visgi persūdėte patiekalą, nepulkite į paniką. Pateikiame jums keletą virtuvės gudrybių, kurios padėtų ištaisyti klaidą.
Jei persūdėte SRIUBĄ
Pats paprasčiausias būdas sumažinti sriubos sūrumą – įdėti pakelį ryžių. Parduotuvėse galima įsigyti ryžių pakeliuose arba, jei neturite tokių namie, įberkite palaidų ryžių į marlę, užriškite siūlu ir dėkite į sriubą. Ryžiai sugers druskos perteklių.
Kitas iš bėdos traukiantis variantas – bulvės. Kelias nuskustas, nepjaustytas žalias bulves dėkite į sriubą, pavirkite maždaug 5 min. ir ištraukite iš puodo.
Jeigu namuose neturite nei ryžių, nei bulvių, pagelbės miltai. Kaip ir ryžius, įberkite jų į marlę, užriškite siūlu ir dėkite į vandenį. Tačiau šis nuo druskos pertekliaus gelbėjantis būdas turi vieną trūkumą – nuo miltų sriuba būna lyg sudrumsta. Jei sūrumui sumažinti visgi nusprendėte naudoti miltus, sriuba kiek praskaidrės, jeigu įdėsite į ją mėsos faršo kukulių arba suplakto kiaušinio baltymo, kurį vėliau nepamirškite išgriebti.
Jei į stalą ruošiatės patiekti skaidrų sultinį, bet jį, deja, persūdėte, galite įdėti makaronų, kurie sutrauks į save druskos perteklių. Tik nepervirkite makaronų, nes tuomet sultinys atrodys kaip drumzlėtas.
Beje, ne pats geriausias sprendimas – skiesti sultinį vandeniu. Kodėl? Sultinys taps pernelyg vandeningas, praras savo skonį, aromatą ir naudingąsias savybes. Arba, jei turite šiek tiek laiko, galite skiesti jį kitu, švelnesniu, sultiniu.
Sumažinti druskos perteklių antrajame patiekale – kiek sunkesnė misija. Tam praverstų kulinarinės gudrybės su prieskoniais. Kad patiekale nebesijaustų per daug druskos, pagardinkite jį kuo nors rūgščiu, saldžiu arba aštriu – rūgštumas ir saldumas „sureguliuoja“ sūrumą.
Jei persūdėte MĖSĄ
Pašalinti druskos perteklių iš mėsos galite pagardindamos ją padažu, kurio pagrindą sudarytų miltai arba sviestas. Taip prislopinsite mėsos sūrumą. Beje, darykite tai tik tuomet, kai mėsa bus troškinama arba prieš jos patiekimą į stalą, bet ne tada, kai gaminama. Kiek pakoreguoti situaciją galite prie persūdytos mėsos pasiūlę niekuo nepagardinto garnyro.
Na, o jei per daug druskos įbėrėte į mėsos faršą, pagelbėtų šviežiai išvirti atvėsinti ryžiai.
Jei nė vienas iš išvardytų būdų nepadėjo, mėsos patiekalui teks ištarti „sudie“. Kad taip nenutiktų, geriau į mėsą berkite mažiau druskos, ypač jeigu ruošiate pyragėliams, kotletams skirtą faršą arba gabalėliais pjaustytą mėsą.
Jei persūdėte PAUKŠTIENĄ (vištieną, kalakutieną)
Padauginote druskos ruošdamos patiekalą iš paukštienos? Nepulkite panikuoti, nes druskos perteklių pašalinsite labai paprastai: tiesiog pašalinkite nuo kaulo mėsą, paruoškite padažą be druskos ir 5–10 min. troškinkite jame.
Paukštieną galite išgelbėti, jei darsyk patroškintumėte ją su bet kokiomis daržovėmis. Jeigu perlenkėte lazdą sūdydamos žalią vištieną ar kalakutieną, sūrumą lengvai pašalintumėte pienu arba vandeniu. Tad užmerkite mėsą viename iš pasirinktų skysčių 15–20 min., ir sūrumo problema kaipmat išnyks.
Ką daryti, jei persūdėte GRIKIUS, RYŽIUS, PLOVĄ
Persūdytus grikius ar bet kokias kitas kruopas sukrėskite į sietelį ir praplaukite šaltu vandeniu. Leiskite šiam gerai nubėgti, perdėkite grikius į nedidelį puodą, įpilkite truputį šilto vandens, įdėkite šiek tiek sviesto ir pakaitinkite ant silpnos ugnies, kol skystis išgaruos ir maistas sušils.
Persūdėte ryžius? Nieko baisaus – tiesiog perplaukite juos keletą kartų šaltu vandeniu. Jei padauginote druskos gamindamos plovą, patiekalą irgi galite prikelti antram gyvenimui. Įdėkite į plovą nesūdytų šviežiai virtų ryžių ir daržovių ir sumaišykite su sūriąja patiekalo dalimi.
Jei persūdėte DARŽOVES
Sūrų daržovių troškinį, košę ar tyrę išgelbėsite, jei įdėsite sviesto, kiaušinių baltymo, miltų arba grietinės. Jei šis būdas neveiksmingas, situacija nepagerėjo, į persūdytą daržovių troškinį, košę ar tyrę įdėkite tų pačių daržovių ir gerai viską sumaišykite.
Jei persūdėte BULVES
Jei bulvių košė per sūri, įdėkite į ją nesūdytos košės ir gerai sumaišykite. O štai keptas bulves galite „reanimuoti“ dviem būdais: įkrėskite į jas truputį grietinės ir žalumynų arba iškepkite šviežių bulvių ir sumaišykite jas su persūdytomis.
Jei persūdėte ŽUVĮ
Pašalinti druskos perteklių iš žuvies – sunkesnis darbas, mat druska giliau įsiskverbia į žuvį nei į mėsą. Laimė, yra kelios išeitys iš šių keblių situacijų. Pagardinkite patiekalą iš miltų paruoštu padažu, nesūdytu garnyru (tinkamiausia būtų bulvių tyrė) arba grietine su daug žalumynų, tarkime, petražolėmis, krapais, salierais, svogūnais, ir šiek tiek patroškinkite su sūria žuvimi.
Jei silkė itin sūri, palaikykite ją 2–3 val. vandenyje.
Ką daryti, jei persūdėte...
Jei padauginote druskos virdamos makaronus – nenusiminkite. Yra trys būdai sūrumui pašalinti:
- Pagardinkite patiekalą šviežių pomidorų padažu.
- Išvirkite kitą porciją makaronų ir sumaišykite su persūdytaisiais.
- Į paruoštą patiekalą įmuškite kiaušinį ir pakepkite keptuvėje – kiaušinis susidoros su druska.
Troškintus sūrius raugintus kopūstus sukrėskite į sietelį ir perliekite šaltu vandeniu. O štai marinuotus sūrius agurkus pamirkykite 15–20 min. šaltame vandenyje.
Kad nenutiktų panašių nemalonių situacijų, tiesiog atminkite, kad kai kuriuose ingredientuose jau yra druskos, tarkime, sūdytoje žuvyje, majoneze, kumpyje arba sūryje. Įsidėmėkite – geriau į patiekalą įberti mažiau nei daugiau druskos.