Prancūziški patiekalai – paprastai: 3 tinklaraštininkės receptai sužavės visus

Manote, kad prancūziški patiekalai sunkiai paruošiami, o jiems reikalingų ingredientų Lietuvoje rasti sunku? Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad yra prancūziškų patiekalų, kurie įveikiami net pradedančiajam. Ji dalijasi visiems prancūziškos virtuvės gerbėjams įveikiamų patiekalų receptais. Išbandykite artėjančio savaitgalio proga!
Prancūsiškų patiekalų trejetukas
Prancūziškų patiekalų trejetukas / Tinklaraštininkės nuotr.

Prancūzija visame pasaulyje garsėja savo maistu bei patiekalų įvairove – kiekvienas šios šalies regionas puoselėja savo maisto gaminimo tradicijas. Pavyzdžiui, Normandijos virtuvėje patiekalai dažnai gaminami iš sviesto ar grietinėlės, o Viduržemio jūros stiliaus regione gausiai naudojamas aliejus ir česnakas.

Nemažai žmonių kiek privengia gaminti prancūziškus patiekalus, manydami, kad paruošti juos namuose reikia ypatingų kulinarinių žinių ar ingredientų. Tačiau K.Pišniukaitė-Šimkienė paneigia šį mitą „Prancūzijos virtuvė yra be galo įvairi, todėl ir jos patiekalų ruošimas nemenkai skiriasi. Pavyzdžiui, čia galima rasti paprastų prancūziško batono sumuštinių su kumpiu ir sūriu, taip pat – pačių sudėtingiausių desertų ir įmantrių jūros gėrybių patiekalų. Tad kiekvienas gali pasirinkti, kokie patiekalai jam įveikiami ir nebijoti išbandyti jų namuose“, – sako prekybos tinklo „IKI“ pranešime žiniasklaidai cituojama tinklaraštininkė. Ji dalijasi savo mėgstamiausių prancūziškų patiekalų receptais.

Keptas kamambero sūris

Ingredientai:

  • 1 Kamambero sūris medinėje pakuotėje;
  • 1 prancūziškas batonas;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 2 valg. šaukšt. baltojo sauso vyno;
  • skysto medaus;
  • šviežių rozmarinų;
  • šviežių čiobrelių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Išimkite sūrį iš medinės dėžutės, išpakuokite iš plastikinės pakuotės ir grąžinkite į medinę dėžutę. Sūrio viršų įpjaukite įstrižai. Ant viršaus užpilkite vyno, užberkite tarkuoto česnako, čiobrelių, rozmarinų ir lengvai įtrinkite.

2. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.

3. Patiekdami pagardinkite druska, pipirais ir apšlakstykite medumi. Karštą sūrį tepkite ant prancūziško batono riekelių.

Tinklaraštininkės nuotr. /Keptas sūris
Tinklaraštininkės nuotr. /Keptas sūris

Vištienos ir daržovių troškinys baltojo vyno padaže

Ingredientai:

  • 4 vištienos šlaunelės;
  • 4 vištienos blauzdelės;
  • 100 g šaltai rūkytos šoninės kubelių;
  • 10–15 mažų bulvyčių;
  • 10–15 mažų morkyčių;
  • 1 svogūnas;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 250 g rudųjų pievagrybių;
  • 250 ml vištienos sultinio;
  • 500 ml baltojo sauso vyno;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto arba alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. miltų;
  • 2 valg. šaukšt. Dižono garstyčių;
  • 2 valg. šaukšt. medaus;
  • 2 lauro lapai;
  • kelios šakelės šviežio čiobrelio;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Į keptuvę berkite šoninę, apskrudinkite ir atidėkite.

2. Druska ir pipirais pagardintas vištienos šlauneles ir blauzdeles dėkite į gerai įkaitintą keptuvę, su nuo šoninės likusiais riebalais, odele žemyn ir paskrudinkite 5 minutes.

3. Keptuvėje ar puode įkaitinkite sviestą, dėkite kubeliais supjaustytą svogūną ir apkepkite kelias minutes. Vėliau sudėkite perpus perpjautus ruduosius pievagrybius, morkas ir maišydami kepkite apie 5 minutes. Įtarkuokite česnaką ir kepkite dar minutę. Apkeptas daržoves atidėkite.

4. Puode įkaitinkite sviestą, suberkite miltus, po truputį pilkite vyną ir lengvai pamaišykite. Supilkite sultinį, dėkite garstyčias ir medų. Viską maišykite, kol padažas užvirs ir bus be gumulėlių. Į puodą taip pat dėkite lauro lapus, čiobrelius ir bulves. Grąžinkite kepintas daržoves, šoninę ir vištieną. Vištieną dėkite ant viršaus odele aukštyn.

5. Puodą uždenkite dangčiu arba folija ir dėkite į iki 180 °C temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite 1,5 valandos.

Tinklaraštininkės nuotr. /Vištienos ir daržovių troškinys baltojo vyno padaže
Tinklaraštininkės nuotr. /Vištienos ir daržovių troškinys baltojo vyno padaže

Klafutis su persikais ir avietėmis

Ingredientai:

  • 3 persikai;
  • 1 citrina;
  • 150 g aviečių;
  • 4 kiaušiniai;
  • 1 stiklinė pieno;
  • 1/2 stiklinės grietinėlės;
  • 1/2 stiklinės cukraus;
  • 3/4 stiklinės kvietinių miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. sviesto;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • žiupsnelis druskos;
  • cukraus pudros.

Gaminimas:

1. Kepimo formą ištepkite sviestu.

2. Persikus supjaustykite skiltelėmis ir suberkite į dubenį kartu su avietėmis, išspaustomis citrinos sultimis ir įtarkuokite šiek tiek jos žievelių. Viską gerai išmaišykite.

3. Į elektrinį trintuvą sudėkite kiaušinius, pieną, grietinėlę, cukrų, miltus, vanilę, druską ir viską išplakite iki vientisos masės.

4. Į kepimo formą sudėkite vaisius, užpilkite tešla. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.

5. Patiekdami pabarstykite cukraus pudra.

Tinklaraštininkės nuotr. /Klafutis su persikais ir avietėmis
Tinklaraštininkės nuotr. /Klafutis su persikais ir avietėmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų