Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prieš šias spurgas neatsilaikys niekas: ekspertė įvardijo esmines gudrybes

Parduotuvių ir kepyklėlių vitrinose gundo išsipūtusios spurgos: mielinės, su džemu ar kremu, gardintos įvairiausiais pabarstukais, aplietos šokoladu ar rožiniu glajumi. Retkarčiais visi užsimanom patiekalų, kurie tarsi grąžina į vaikystę. Vis tik palankiausia sveikatai būtų namuose jas gaminti iš varškės, nepadauginti cukraus ir saldžių priedų. Tačiau tokios spurgos bus pasakiškai skanios!
Varškės spurgos
Varškės spurgos / 123RF.com nuotr.

Ko gero, daugelis esame ragavę per kietų araliejaus prisisunkusių spurgų. Prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad daug kas priklauso ir nuo aliejaus, kuriame virs spurgos, temperatūros, ir nuo spurgų glotnumo.

Spurgoms reikėtų rinktis riebesnę varškę be grūdelių, nes jie aliejuje apdegs, tad geriausia būtų ją dar pertrinti per sietelį.

„Formuojant spurgų rutuliukus, reikėtų rankas šiek tiek pasitepti aliejumi – spurgos bus glotnios ir apvalios. Nerekomenduočiau rankų vilgyti vandeniu, nes jis reaguos su įkaitusiu aliejumi: puode čirkš ir taškysis. Kai kas į aliejų spurgas merkia tiesiog pakabinę tešlos šaukštu, bet tada nelygus spurgų paviršius pritraukia daug daugiau aliejaus. Be to, spurgoms reikėtų rinktis riebesnę varškę be grūdelių, nes jie aliejuje apdegs, tad geriausia būtų ją dar pertrinti per sietelį. Tešla spurgoms turėtų būti šiek tiek lipni – jei dėsite daugiau miltų, nei nurodyta recepte, spurgos bus ne tokios minkštos ir purios“, – svarbias gudrybes atskleidžia ekspertė.

Fotolia nuotr./Varškės spurgos
Fotolia nuotr./Varškės spurgos

Be to, specialistės teigimu, aliejų spurgoms kepti reikėtų rinktis neturintį specifinio skonio ir kvapo: tiks nebent kokosų aliejus, kuris spurgytėms suteks kokosinį poskonį.

„Aliejų pilkite į platų puodą, jo turėtų būti tiek, kad spurgos būtų apsemtos ir turėtų vietos iškilti į paviršių. Jei aliejus bus per karštas, spurgos greitai paruduos, bet viduje bus neiškepusios. Tačiau, jei aliejus bus per vėsus, spurgos bus itin riebios. Todėl neskubėkite jų išimti iš aliejaus ir reguliuokite kaitrą per visą virimo procesą, kuris trunka apie 4–5 minutes. Tinkamai aliejaus temperatūrai nustatyti galite įmesti į aliejų duonos riekelę: jei aplink ją susidaro daug mažų burbuliukų, o duona tolygiai skrunda, temperatūra bus tokia, kokios reikia“, – pasakoja kulinarijos technologė.

L.Barčaitė pataria iškepusias spurgas sudėti į dubenį, išklotą popieriniu rankšluosčiu – taip susigers aliejaus perteklius. Jas galite patiekti lėkštėje, apibarstytas cukraus pudra ar su aviečių, persikų džemu. Tai – puikus desertas, kuris pradžiugins šeimą ir draugus.

L.Barčaitė kviečia pasigaminti burnoje tirpstančių spurgų ir pirmąjį birželio penktadienį su draugais paminėti Spurgų dieną.

Purios varškės spurgos

Ingredientai:

  • 300 g riebesnė varškės;
  • 100 g miltų;
  • 100 g cukraus;
  • 0,5 šaukštelio druskos;
  • 0,5 šaukštelio sodos;
  • 0,5 šaukštelio acto;
  • 2 kiaušiniai;
  • aliejaus (kepimui).

Gaminimas:

1. Varškę išplakite su kiaušiniu, tada suberkite miltus, druską ir cukrų. Sodą nugesinkite – apliekite actu.

2. Dėkite į varškės masę gesintą sodą ir viską išmaišykite iki vientisos masės.

3. Iš gautos tešlos aliejuotomis rankomis formuokite vienodo dydžio rutuliukus. Įkaitinkite aliejų puode, formuokite spurgytes ir kepkite, kol gražiai apskrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas