Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieskoniai, tinkamiausi ruošiant žuvį

Patiekalai su žuvimi ir jūros gėrybėmis yra tinkami tiek kasdienai, tiek ypatingai progai. Yra tiek daug pasirinkimo galimybių, nesvarbu, ar tai žuvis, krevetės, kalmarai, šukutės, midijos ar austrės... Geriausia yra tai, kad žuvis ir jūros gerybės pasižymi turtingomis skoninėmis savybėmis, todėl jie yra gaminami paprasčiausiais būdais, jiems nereikalingi išskirtiniai ingredientai. Vis dėlto žuvies patiekalus galima pagardinti žolelėmis ir prieskoniais, suteiksiančiais įdomesnį skonį. Apžvelgsime 10 tinkamiausių žuviai ruošti prieskonių, kurie geriausiai pagardins žuvis ir atskleis jų poskonius.
Prieskoniai
Prieskoniai / Vida Press nuotr.

Krapai

Krapai yra viena iš geriausių žolelių, derančių su jūros gėrybėmis. Ši žolė pasižymi subtiliu skoniu, todėl puikiai tinka žuvies ir jūros gėrybių skoniui pagerinti. Krapus gaminant žuvies patiekalus galima naudoti tiek žalius, tiek džiovintus, vis dėlto geriausias skonis atsiskleidžia naudojant šviežius krapus. Pabarstykite šviežių krapų ant keptos žuvies, suminkykite sviestą kartu su šviežiais krapais ir pagardinkite žuvies patiekalą, arba džiovintais krapais paskaninkite citrinos padažą. Taip pat galite naudoti krapų aliejų, kurio skonis yra sodrus, kiek aštresnis. Pašlakstykite krapų aliejaus ant troškinių ar keptų jūros gėrybių.

Vida Press nuotr./Bulvės ir krapai
Vida Press nuotr./Bulvės ir krapai

Petražolės

Petražolės labai dažnai naudojamos gaminant žuvies patiekalus. Ir ne veltui – ši žolė turi žemišką, sodrų, kiek aštroką skonį, kuris padeda subalansuoti žuvies patiekalus. Petražolėmis gali būti apibarstytas bet koks žuvies ar jūros gėrybių patiekalas. Petražolės ypač gerai tinka naudojamos su citrina ir dažnai yra naudojamos kaip ingredientas sviesto padažui. Tiesa, Ana Sortun, profesionali virtuvės šefė ir knygos apie prieskonius autorė teigia, kad patiekalams, tarp jų ir žuvies patiekalams, naudojant natūralius prieskonius, negalima persistengti su riebiais pagardais – sviestu, grietinėle ar grietine*. ,,Natūralūs prieskoniai patiekalui suteikia išskirtinio skonio, kurio nereikia užgožti dideliu kiekiu sviesto, grietinėlės ar grietine. Leiskite natūraliems prieskoniams atsiskleisti. Be to, tai reiškia kur kas lengvesnį virškinimą, nes riebūs pagardai apkrauna skrandį“, – teigia maisto specialistė. Šviežius petražolių lapus taip pat galima įdėti į jūros gėrybių patiekalus su makaronais ar ryžiais arba pagardinti įvairius troškinius.

Vida Press nuotr./Petražolės
Vida Press nuotr./Petražolės

Laiškiniai česnakai

Laiškinius česnakus galima naudoti žuvies marinatuose ir padažuose, taip pat dėti juos į įvairius sviestus arba kepimo metu pabarstyti ant žuvies viršaus. Laiškinis česnakas puikiai derinamas su kitomis žolelėmis, tokiomis kaip peletrūnas, petražolės ir krapai. Laiškinis česnakas jūros gėrybių patiekalams jis suteikia aštraus skonio užuominą ir pagyvina patiekalų spalvą.

Imbieras

Imbieras – aromatingas ir šiek tiek aštrus prieskonis yra puikus priedas prie daugybės skirtingų jūros gėrybių patiekalų. Jis puikiai tinka tiek saldesniems, tiek pikantiškiems skoniams.

Danas Zuccarello, maisto kritikas ir „America's Test Kitchen“ leidinio vykdomasis redaktorius teigia, jog norint gauti daugiau imbiero (kaip ir bet kokio kito prieskonio) skonio, verta nusipirkti nesmulkintus prieskonius ir juos sutrinti prieš pat maisto gaminimą*. ,,Malant prieskonius, iš jų išsiskiria lakieji junginiai, kurie suteikia prieskoniui ypatingą, ryškų skonį ir aromatą", – teigia maisto ekspertas. Žinoma, tam reikėtų investuoti į prieskonių trintuvą, tačiau, laimei, jis nėra ypač brangus.

Fotolia nuotr./Imbieras
Fotolia nuotr./Imbieras

Ciberžolė

Artima imbiero pusseserė ciberžolė yra turtingo, šilto, aromatingo skonio. Ciberžolė taip pat žuvies patiekalams suteikia egzotišką gelsvą – oranžinę spalvą. Nors kepant maistą dažniausiai naudojama malta ciberžolė, galima naudoti šviežią ciberžolės šaknį, tiesa, prieš tai ją reikėtų sumalti trintuvu. Ciberžolė tobulai tinkama norint paskatinti jūros gėrybių troškinius, įvairius padažus, taip pat suteikti baltai žuviai netikėto skonio ir atspalvio. Be to, ciberžolė be galo turtinga savo sudėtimi. Joje gausu lipidų, sočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, mononesočiųjų riebalų, natrio, kalio, angliavandenių, skaidulų, baltymų, vitaminų A, C ir D, kalcio, geležies, piridoksino, magnio ir maistinių skaidulų.

„Fotolia“ nuotr./Ciberžolė
„Fotolia“ nuotr./Ciberžolė

Mairūnas

Saldus ir pikantiškas mairūnas yra tarsi švelnesnė raudonėlio forma. Tai mėtų šeimos žolė. Daugelis sako, kad jis turi lengvą citrusinių vaisių ir saldžios pušies skonį. Jis auga laukinėje Viduržemio jūros regiono šalyse, tokiose kaip Kipras, Turkija ir Graikija. Žuvies patiekalams mairūnas suteikia egzotiško skonio, ypač yra tinkamas gardinti įvairius žuvies troškinius bei sriubas. Mairūnas – puikus prieskonis baltai žuviai. Kadangi baltos žuvies skonis yra švelnus, mairūnas pagardina baltos žuvies patiekalus suteikdamas jiems išskirtinumo, aštrumo.

Fotolia nuotr./Mairūnai
Fotolia nuotr./Mairūnai

Rozmarinas

Kvapnusis rozmarinas yra puikus natūralus prieskonis, pagardinantis žuvų ir jūros gėrybių patiekalus. Rozmarinas yra viena universaliausių prieskoninių žolelių. Jis gali būti naudojamas šviežias arba sausas, tačiau šviežias rozmarinas turi šiek tiek daugiau citrusinių vaisių skonio. Rozmarino skonis ir aromatas – įsimintinas. Juo labai tinka gardinti makaronus su įvairiomis jūros gėrybėmis: šukutėmis, krevetėmis. Tiesiog apšlakstykite makaronų patiekalą alyvuogių aliejumi ir pabarstykite šviežių arba džiovintų rozmarinų.

„Fotolia“ nuotr./Rozmarinai
„Fotolia“ nuotr./Rozmarinai

Bazilikas

Bazilikas, mėtų šeimos narys, yra viena iš dažniausiai naudojamų patiekalams gardinti prieskoninių žolelių. Jo saldus ir mėtinis skonis puikiai tinka žuvims gardinti. Bazilikas tobulai tinka su citrina, tuomet patiekalui suteikiamas ypatingas vėsos bei rūgštelės skonis. Bazilikai puikiai papildo įvairias salotas su jūros gėrybėmis. Be to, tai puikus ingredientas ruošiant lašišą. Naudokite baziliką tiek šviežią, tiek džiovintą.

„Fotolia“ nuotr./Bazilikai
„Fotolia“ nuotr./Bazilikai

Lauro lapai

Lauro lapai yra laurų žolių šeimos narys. Jų unikalus kvapas gali būti puikiai derinamas su subtilaus skonio žuvimis, tokiomis kaip menkė ar tilapija. Lauro lapais taip pat galima gardinti žuvies sriubas, ypač žuvienę, išvirtą iš lašišos ir menkės.

Tai puiki prieskoninė žolė, kuri sriubai suteikia ypatingo aromato. Lauro lapai tinkami patiekaluose naudoti su pipirais, tiesa, pipirų derėtų nepadauginti, jei nenorima, jog žuvies patiekalas būtų per aštrus.

Mėta

Mėtos prisilietimas tikrai pagerins bet kokį žuvies patiekalą. Mėta veiksmingai pašalina bet kokį nemalonų žuvies skonį ir pašalina netinkamą aromatą, todėl prie bet kokių jūros gėrybių prideda malonų skonį. Vis dėlto meta turėtų būti naudojama atsargiai, kitaip ji gali užgožti kitus patiekalo ingredientus ir net pačią žuvį. Pakanka vos kelių mėtos lapelių, kad žuvies patiekalas įgautų gaivos ir vėsos pojūtį. Mėta puikiai tinka gaminant pikantiško skonio žuvis – jomis tinka gardinti plekšnes, jūrinius ešerius.

Kepta lašiša su ciberžole bei paprika – gardus visų pamėgtos lašišos receptas, kuriam ypatingo skonio suteikia ciberžolė

Ingredientai:

  • 1 lašišos filė
  • 3 pievagrybiai, pjaustyti
  • 3 šparaginės pupelės, padalintos į 3 dalis
  • Nedidelė morka, pjaustyta
  • 1 a. š. paprikos miltelių
  • 1 a. š. ciberžolės miltelių
  • 5 a.š. aliejaus
  • Žiupsnelis druskos ir pipirų

Gaminimo procesas:

Į puodą su verdančiu vandeniu įdėti morkas ir pupeles. Pavirti apie 3 minutes. Nusunkti. Nedideliame dubenyje sumaišyti 2 a.š. aliejaus, papriką ir ciberžolę. Ištrinti lašišą mišiniu, įtrinti druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinti 2 a.š. aliejaus, pakepti pievagrybius. Pabarstyti druska ir pipirais. Sudėti virtas daržoves. Pakepinti maišant apie 2 minutes ir tuomet perkelti ant lėkštės. Toje pačioje keptuvėje įkaitinti likusį aliejų, padėti lašišą ant odos pusės ir pakepti apie 3-5 minutes, priklausomai nuo to kokio storumo lašiša). Tuomet apversti ir pakepti dar apie 2-3 minutes. Padėti lašišą ant keptų daržovių. Belieka patiekti ir mėgautis!

Žuvis su morkomis ir imbieru – aitrumo turintis patiekalas, išsiskiriantis skoninėmis savybėmis

Ingredientai:

  • 1 kg pačios paprasčiausios menkės, arba jūros lydekos,
  • 1 kg morkų,
  • gabalėlio imbiero šaknies,
  • 2 šaukštų medaus,
  • 4 šaukštų sojos padažo,
  • 50 g sviesto,
  • 1 citrina,
  • Druskos,
  • Pipirų

Garnyrui reikės:

  • 1 cukinijos,
  • 1 baklažano,
  • 1 anyžiaus gumbo,
  • petražolių,
  • krapų,
  • česnako porą skiltelių,
  • druskos,
  • alyvų aliejaus kepimui

Gaminimo procesas:

Žuvį gerai nuplaukite, nusausinkite, pasūdykite, pabarstykite pipirais, apšlakstykite citrinos sultimis ir palikite valandėlei pastovėti. Pastovėjusi sūdyta žuvis kepant nesukrinta, citrinos sultys panaikina blogą šaldytos žuvies kvapą. Morkas supjaustykite šiaudeliais, sumaišykite su smulkinta imbiero šaknimi, medumi, sojos padažu, druska. Imkite folijos lapą, pašlakstykite aliejumi, sukrėskite paruoštas morkas, ant jų uždėkite gabalėlį sviesto ir paguldykite žuvį. Foliją užlankstykite, tik nesuspauskite, kad patiekalas keptų laisvai. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 20-25 minutes. Garnyrui daržoves supjaustykite dideliais gabalais, pabarstykite druska. Į gerai įkaitintą aliejų suberkite daržoves ir jas garai apkepinkite. Baigiant kepti pagardinkite smulkiai pjaustytomis petražolėmis, krapais ir smulkintu česnaku. Menkė su morkomis ir imbieru, o garnyrui siūlome kepintas daržoves.


Šaltiniai:

* ,,Insider Tips from a Spice Expert“, BostonFuncionalNutrition, paskelbta 2018 m. balandžio 17 d. https://bostonfunctionalnutrition.com/insider-tips-from-a-spice-expert/

* Audrey Bruno, ,,7 Mistakes You Might Be Making When Seasoning Your Food”, Self, paskelbta 2019 m. balandžio 19 d. https://www.self.com/story/mistakes-you-might-be-making-seasoning-food

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas