Kaip rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai, burokėliai puikūs ir savo sudėtimi: jodo juose daugiau nei kitose daržovėse, vitamino C kiekiu jis dvigubai lenkia morkas, stimuliuoja ląstelių augimą, stipriną odą, nagus ir plaukus.
Tieda, kaip perspėja tinklo maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė, su burokėlių sultimis verta būti atsargesniems – jas gali gerti ne visi. „Sultys netinka sergantiems osteoparoze, nes burokėlis apsunkina kalcio pasisavinimą. Ši daržovė kartais dirgina virškinamąjį traktą, todėl atsargiai burokėlių sultis turėtų vartoti turintys virškinimo sutrikimų. Mišiniuose burokėlių sulčių turi būti ne daugiau kaip trečdalis“, – pataria ekspertė ir dalinasi pora receptų.
Sumuštinis su burokėlių užtepėle ir kanapių sėklomis
Ingredientai:
- 200 g virtų burokėlių;
- šlakelis obuolių acto;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- druskos pagal skonį;
- pipirų pagal skonį;
- 1 sauja kepintų kanapių sėklų;
- 1 sauja lazdyno riešutų;
- 4 riekelės juodos duonos;
- prieskoninių žolelių (patiekti);
- alyvuogių aliejaus (patiekti).
Gaminimas:
1. Virtuviniu kombainu susmulkinkite riešutus, sudėkite virtus burokėlius, įpilkite citrinų sulčių, acto, suberkite prieskonius. Viską susmulkinkite iki vientisos masės, jei bus per tiršta – įpilkite porą šaukštų vandens.
2. Sausoje įkaitintoje keptuvėje pakepinkite duonos riekeles iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Sausoje įkaitintoje keptuvėje keletą minučių paskrudinkite ir kanapių sėklas, kol jos apskrus.
3. Tepite užtepėlę ant duonos riekelių, pilkite alyvuogių aliejus šlakelį, apibarstykite kanapių sėklomis, papuoškite smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis.
Gaivusis sulčių kokteilis su burokėliais
Ingredientai:
- 1 nedidelis burokėlis;
- 0,5 meliono;
- 1 kg morkų;
- 1kg kriaušių;
- 2 kg obuolių.
Gaminimas:
Sudėkite visus ingredientus į sulčiauspaudę, o po kelių minučių sveikomis sultimis vaišinkite visą šeimą.