Jei pritrūkote sviesto:
- kepant jį pakeis toks pat kiekis kepimui tinkamo aliejaus ar taukai;
- kepiniuose jį pakeis toks pats kiekis margarino (iš bėdos, bet kartais galima), taukų arba augalinio aliejaus. Kepiniai, pavyzdžiui, keksiukai, keksai su aliejumi atvėsę netgi turės privalumų – jie išliks minkštesni ir puresni, nei iškepti su sviestu;
- jei šiek tiek sviesto turite, kepiniuose maždaug pusę jo kiekio gali pakeisti ir tiršta nesaldinta obuolių tyre.
Jei pritrūkote kiaušinių (galioja kepiniams):
vieną kiaušinį pakeis:
- 0,3 stiklinės nesaldintos obuolių tyrės;
- 0,5 prinokusio sutrinto banano;
- 1 valg. šaukšt. maltų linų sėmenų arba ispaninio šalavijo (chia) sėklų, išbrinkintų 3 valg. šaukšt. vandens;
- 2–3 valg. šaukšt. majonezo.
Jei pritrūkote grietinės:
ją pakeis toks pat kiekis natūralaus jogurto arba kreminis sūris be priedų, praskiestas keliais šaukštais pasukų arba vandens.
Jei pritrūkote pasukų:
jas pakeis toks pats kiekis pieno, sumaišyto su 1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių arba baltojo vyno acto.
Jei pritrūkote česnakų:
vieną česnako skiltelę pakeisite:
- 0,25 arbat. šaukšt. džiovintų česnakų miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. česnakinės druskos (tik atitinkamai sumažinkite patiekale druskos kiekį).
Jei pritrūkote svogūnų:
vieną vidutinio dydžio svogūną pakeisite 1,5–2 arbat. šaukšt. džiovintų svogūnų miltelių arba panašaus svorio šalotiniu svogūnu, arba panašaus svorio poro baltąja dalimi. Dažnu atveju svogūnų galvutes galima keisti ir svogūnų laiškais.
Jei pritrūkote citrinų (galioja padažams, karštiesiems patiekalams):
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių pakeisite 1,5 arbat. šaukšt. baltojo vyno arba šerio acto;
- 1 arbat. šaukšt. nutarkuotos citrinos žievelės pakeisite 0,5 arbat. šaukšt. citrinos ekstrakto.
Jei pritrūkote maltų džiūvėsėlių (patarimas galioja kepiniams ir karštiesiems patiekalams):
jau paruoštus džiūvėsėlius pakeis smulkiai elektriniu smulkintuvu susmulkinta balta padžiūvusi duona, sumalti krekeriai, padžiūvusios tortilijos ar netgi kukurūzų dribsniai.
Jei pritrūkote ryžių:
Juos pakeis toks pat kiekis orzo formato makaronų, bolivinės balandos, bulguras, taip pat kiek didesnis kiekis kuskuso.
Jei pritrūkote šviežių pomidorų (patarimas galioja karštiems patiekalams, bet ne salotoms):
Juos pakeis:
- konservuoti nepjaustyti pomidorai;
- saulėje džiovinti pomidorai, išmirkyti karštame vandenyje;
- vandeniu praskiesta koncentruota pomidorų pasta.
Jei pritrūkote naminio sultinio:
Jį pakeis vandenyje ištirpintas sultinio kubelis (idealu – ekologiškas), kai kuriais atvejais sultinį pakeis paprastas vanduo, bet tada patiekalui naudokite kiek daugiau, negu nurodyta prieskonių. Mėsos troškiniuose sultinį galite pabandyti pakeisti šviesiu alumi.
Jei pritrūkote vyno (patarimas galioja kulinarinėms reikmėms – padažams, troškiniams ir pan.):
raudonąjį vyną pakeis vandens ir raudono vyno acto mišinys (2–3 valg. šaukšt. acto pusei stiklinės vandens, taip pat galite eksperimentuoti vyną keisdami alumi;
baltąjį vyną pakeis vandens ir baltojo vyno acto ar citrinos sulčių mišinys (2–3 valg. šaukšt. acto pusei stiklinės vandens), kai kuriais atvejais vyną pakeis ir vištienos sultinys.