Prognozės gurmanams: 10 maisto tendencijų, kurios bus „karštos“ 2019-aisiais

Valgytojų meilė nemažai daliai tradicinių patiekalų ir ingredientų išlieka nepajudinama metų metus. Tačiau kasmet išryškėja ir naujų produktų ar jų vartojimų būdų, kurie tampa „trendais“. Kai kurie jų tebūna trumpalaikiai, kiti įsitvirtina, kinta, dalis jų net kelia šypseną, nes neretai atstovaują kraštutines sveikos mitybos psichozės formas. Štai kokias 2019-ųjų maisto tendencijas įvardijo JAV sveikų produktų prekybos tinklas „Whole Foods“. Metų pabaigoje patikrinsime, kiek jų išliko!
Veganiško maisto degustacija
Veganiško maisto degustacija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Ramiojo vandenyno regiono produktai

Guavos ir „drakono vaisiai“, filipinietiškos dešros ir džiovintos krevetės ar krevečių pasta – tokie ir panašūs dalykėliai iš Azijos, Okeanijos ir Pietų Amerikos šalių vis labiau trauks ir valgytojų, ir virtuvės šefų akį.

Vida Press nuotr./Drakono vaisiai
Vida Press nuotr./Drakono vaisiai

Probiotikų gausūs fermentuoti produktai

Kimchi (fermentuotomis daržovėmis) naujų skonių ieškotojų jau nenustebinsi, jau yra ir kas namuose patys bando gaminti šį (sveiką) korėjietišką skanėstą. Tačiau pranašaujama, jog į tokius ir panašius produktus atsigręš iš stambesnioji maisto pramonė, o ne tik smulkieji gamintojai.

Vida Press nuotr./Kimči
Vida Press nuotr./Kimči

Riebalai ir vėl gerai

Didysis įvairių mitybos teorijų paradoksas: tai, ką prieš kelerius metus neigėme ir stūmėme iš valgiaraščio, po kurio laiko grįžta su didžiuliu palaikymu. Prognozuojama, jog tai jau vyksta su riebalais. Atsiranda „riebalų dietos“, į riebalus nebežiūrima kaip į baubą, o gamintojai jau kuria ir kurs naujus produktus, pavyzdžiui, riebalų kupinus "energijos batonėlius" ar kavos gėrimus, praturtintus riebalais.

123RF.com nuotr./Sviestas
123RF.com nuotr./Sviestas

Keisti šaldyti dalykai

Per pastaruosius kelerius metus per socialinius tinklus vis nuvilnydavo vienų už kitus keistesnių skonių ledų nuotraukų bangos. Panašu, jog ši tendencija tęsis: parduotuvių tinklo ekspertai pranašauja, jog mėgausimės šaldančiais produktais su sezamų pasta tahini ir avokadais, humusu ir kokoso vandeniu, sūriu ir kitais netikėtumais. Kad tik skonio receptoriai atlaikytų!

Vida Press nuotr./Sezamų pasta tahini
Vida Press nuotr./Sezamų pasta tahini

Eksperimentai su jūržolėmis

Jūržolės jau senokai pripažintos rimtomis sveikuolių valgiaraščio dalyvėmis. Panašu, jog 2019-aisiais jūržolės įgaus įvairesnių pavidalų, gal ragausime jūržolių sviesto, gal makaronų, gal kitų, rodos, kasdienių, tačiau sudėtimi visai kitokių, nei įprasta, produktų.

Supermaistais – kanapės

Kanapės linksniuojamos įvairiausiuose kontekstuose, tačiau smulkieji maisto produktų gamintojais jau kelerius metus sėkmingai gaivina gerą maistinių kanapių vardą – iš jų spaudžiamas aliejus, pardavinėjamos lukštentos ir nelukštentos sėklos. Jau akivaizdu, jog kanapės taps vis dažnesniu ingredientu kasdienėje mityboje.

Mariaus Vizbaro nuotr./Gruzdinta žirnių košė su kanapių sviestu ir rozmarinais
Mariaus Vizbaro nuotr./Gruzdinta žirnių košė su kanapių sviestu ir rozmarinais

Užkandžiai, imituojantys mėsą

Galbūt jūs jau esate ragavę veganiškos dešros ar „maltinukų“ ir žinote, kad su tikra mėsa nei savo skoniu, jei tekstūra tai teturi mažai ką bendro. Vis gi veganų ir vegetarų skaičius bent jau Europoje ir Šiaurės Amerikoje tebeauga, tad maisto pramonė dar labiau gręšis į jų poreikius ir patieks įvairiausių žaidimų su augalinės kilmės ingredientais, primenančių mėsą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Veganiško maisto degustacija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Veganiško maisto degustacija

Dar daugiau dėmesio gamintojams ir etiniams aspektams

Valgytojams vis garsiau kalbant apie tai, kad jiems rūpi tarša, ekologija, gyvūnų gerovė ir panašūs iššūkiai, maisto pramonė turėjo į tai atsižvelgti ir tapti atviresnė. Prognozuojama, jog pirkėjas dar labiau gręšis į gamintoją ir ims domėtis, KAS kepė mano valgomą duoną, spaudė sūrį, augino obuolius ir pan. bei KAIP tai darė.

Aplinkai draugiškas įpakavimas

„Kai kurie judėjimai startuoja kaip mada, o vėliau tampa būtinybe“, – sako „Whole Foods“ atstovai. Kalbama apie produktų pakuotes, jų perdirbimą, vienkartinių daiktų atsisakymą – tai valgytojams vis labiau rūpi. Kavinės dar aktyviau ragins kavą išsinešti savuose induose, prekeiviai – produktus krautis į daugkartinius maišus, nyks vienkartiniai šiaudeliai, pakeliai ir maišeliai (labai tikėkimės!).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vienkartiniai indai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vienkartiniai indai

Gurmaniškų užkandžių manija

Būna progų, kai užkandžiams skiriame daug dėmesio, tačiau neretai jie vis dar tėra tai, kuo „užkišame skrandį“. Vis tik prognozuojama, jog šiais metais vėl taps madinga mėgautis gurmaniškais užkandžiais – retesniais ir įdomesniais sūriais, alyvuogėmis, mėsos gaminiais. Juk tai tinka bet kokia proga!

Vida Press nuotr./Užkandžių rinkinys
Vida Press nuotr./Užkandžių rinkinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų