1. Iš miltų, ištirpinto sviesto, kiaušinio, žiupsnelio druskos ir 100 ml kambario temperatūros vandens užminkykite tešlą. Padarykite rutulį, įsukite į foliją ir 30 minučių dėkite į šaldytuvą.
2. Braškes nuplaukite, perpjaukite pusiau.
3. 50 g sviesto su cukrumi trinkite tol, kol pasidarys puri masė. Įmaišykite kiaušinius. Sudėkite varškę, suberkite pudingo miltelius, įberkite manų, citrinų žievelių, įpilkite sulčių ir gerai išmaišykite. Sudėkite braškių puseles ir dar sykį atsargiai išmaišykite.
4. Tešlą padėkite ant miltais pabarstyto audinio ir iškočiokite. Išorinėmis miltuotų delnų pusėmis atsargiai ištampykite, kad būtų kiek įmanoma plonesnė. Kraštus lygiai apipjaukite. Likusį sviestą ištirpinkite, aptepkite du trečdalius tešlos.
5. Įdaro mase aptepkite likusį trečdalį tešlos ir kartu su audiniu sukite ritinį, kol bus uždengtas įdaras.
6. Ritinio kraštus šiek tiek paspauskite, paviršių subadykite šakute, kad kepant neįtrūktų. Įdėkiteį sviestiniu popieriumi išklotą skardą, aptepkite sviestu, apibarstykite migdolų plokštelėmis ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių. Iškepusį pabarstykite milteliniu cukrumi, supjaustykite riekelėmis. Patiekite su vaniliniu padažu.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Miltus išsijokite ant stalo, pabarstykite druska. Ant jų sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir kapokite dideliu plačiu peiliu, kol susidarys vienodi trupiniai. Įmuškite kiaušinius, suberkite miltelinį cukrų ir maišykite peiliu iš kraštų užversdami trupinius. Greitai užminkykite lygią ir vientisą tešlą. Suvyniokite į plėvelę ir mažiausiai valandai dėkite į šaldytuvą.
2. Stalą pabarstykite miltais, ant jo dėkite tešlos rutulį ir paminkykite, kad būtų lengviau kočioti. Iš tešlos iškočiokite 3–4 mm storio lakštą. Į tefloninę stačiakampę skardą įklokite tešlą ir kraštus prispauskite prie indo. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, kol gražiai pagels. Ištraukus iš orkaitės kepinį atvėsinkite, išimkite iš skardos.
3. Grietinėlę išplakite su cukrumi ir dešimčia lašų citrinos sulčių. Braškes nuplaukite, nuvarvinkite ir kiekvieną supjaustykite į šešias dalis.
4. Grietinėlę supilkite į kepinį, išlyginkite, susmaigstykite braškes ir papuoškite šviežių mėtų lapeliais.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Sausainius sudėkite į storą polietileninį maišelį arba susukite į lininį rankšluostį, sutrinkite kočėlu ir suberkite į dubenį.
2. Trupinius sumaišykite su ištirpintu sviestu.
3. Masę sudėkite į apskritą išardomą 20 cm skersmens skardą, prispauskite prie dugno ir šonų. Laikykite šaldytuve.
4. Baltąjį šokoladą ištirpinkite.
5. Dubenyje gerai išsukite grietinėlės sūrį ir varškės kremą. Atsargiai įmaišykite supjaustytas braškes ir tirpintą šokoladą.
6. Masę sukrėskite ant sausainių papločio skardoje, išlyginkite viršų ir 4 valandas laikyti šaldytuve, kad susitingtų. Papuoškite braškėmis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Sausainius sutrinkite blenderiu iki miltinės masės. Išmaišykite su lydytu sviestu.
2. Pasiruoškite nedidelią apvalią formą (apie 20cm) ir išklokite sausainius, suformuokite kraštus.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių. Kepkite sausainių pagrindą apie 10minučių.
4. Blenderiu sutrinkite paprastą liesą varškę, kiaušinius ir cukrų. Pilkite ant pagrindo ir kepkite dar kokias 35 minutes.
5. Kai pyragas atvėsta, ištirpdykite želatiną ir sumaišykite su šaldytomis braškėmis (su cukrumi). Pilkite ant pyrago ir palikite sustingti (dėkite į šaldytuvą).
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
- Kepimo popieriumi arba folija išklokite 16 cm skersmens kepimo indą.
- Į didelį dubenį sudėkite kiaušinio baltymą. Plakite elektriniu plaktuvu, kol gausite minkštas baltas putas.
- Toliau plakdami, suberkite miltelinį cukrų, supilkite vanilės ekstraktą, suberkite kepimo miltelius ir žiupsnį druskos.
- Gerai išplakite iki vientisos masės. Įmaišykite smulkintus riešutus ir gabalėliais sulaužytus krekerius.
- Stenkitės, kad visi riešutai ir krekeriai apsiveltų baltymų mase.
- Sudėkite paruoštą masę į kepimo indą, išlyginkite paviršių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 minučių.
- Iškepusį pagrindą atvėsinkite kelias minutes formoje, tuomet išimkite, perkelkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.
- Atsargiai nuimkite kepimo popierių arba foliją.
- Pasiruoškite kremą.
- Į dubenį sudėkite kreminį sūrį ir miltelinį cukrų. Išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės.
- Įmaišykite vanilės ekstraktą.
- Į masę supilkite grietinėlę ir toliau plakite plaktuvu, kol gausite tirštą kremą.
- Atvėsusį torto pagrindą dėkite į lėkštę ar padėklą.
- Ant jo tolygiai paskleiskite paruoštą kremą. Braškes nuplaukite, gerai nusausinkite ir supjaustykite griežinėliais.
- Gražiai išdėliokite ant kremo.
- Tortą palaikykite šaldytuve apie 30 minučių, tuomet patiekite.
- Želatiną sumaišykite su 4 valg. š. pieno ir palikite 15–20 minučių, kad išbrinktų. Po to, karšto vandens vonelėje, įstatę indą, ištirpinkite.
- Grietinėlę plakite apie 1 minutę elektriniu plakikliu, kol nepradės tirštėti, tuomet supilkite pieną ir sudėkite įprastą ir vanilinį cukrų. Plakite masę dar 2–3 minutes.
- Dabar grietinėlės ir pieno masę sumaišykite su burokėlių sultimis ir ištirpinta želatina. Išplakę kremą iki vientisos masės, jį padėkite į šaldytuvą 20 minučių.
- Braškės nuplaukite ir nusausinkite. Zefyrus supjaustykite išilgai taip, kad gautumėte iš vieno 3–4 apskritimus.
- Į torto formą įdėkite biskvitą, padenkite jį zefyrais, sudėkite smulkintas braškės ant viršaus ir užpilkite gautu kremu. Antrą sluoksnį dėliokite tokiu pačiu būdu. Papuoškite torto viršų kremu ir braškėmis.
- Palikite šaldytuve 4–5 valandoms.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
- Ištirpinkite sviestą.
- Kiaušinius, ekologišką bei vanilinį cukrų išplakite iki purumo.
- Supilkite tirpintą sviestą, pieną ir susmulkintą citrinos žievelę.
- Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Per sietelį suberkite į mišinį.
- Nuplaukite ir smulkiai supjaustykite braškes. Sudėkite į mišinį.
- Į keksiukų kepimo formą sudėkite popierinius indelius. Tolygiai išpilstykite mišinį.
- Keksiukus kepkite orkaitės viduryje maždaug 10 minučių, kol įgaus auksinę spalvą. (Patikrinkite mediniu iešmeliu. Įsmeikite ir ištraukite – iešmelis turi likti visiškai sausas.)
- Prieš tiekdami padenkite glaistu.
Glaistas:
- Iki purumo išplakite sviestą, persijotus cukraus miltelius ir braškių miltelius.
- Įmaišykite sūrį ir citrinų sultis.
- Įmaišykite braškių uogienę.
- Keksiukus padenkite glaistu.
1. Trynius išplakite su nedidele dalimi cukraus ir druska.
2. Kitame dubenyje baltymus plakite tol, kol pradės putoti, po truputį berkite likusį cukrų ir plakite iki labai standžių putų.
3. Persijotus miltus pakaitomis su baltymais dėkite į trynių masę, supilkite karštą vandenį ir gerai išmaišykite.
4. Sukrėskite masę į kepimo popieriumi išklotą skardą ir išlyginkite. Iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 10 min., kol kepinys įgaus auksinį atspalvį.
5. Kai biskvitas iškeps, iškart išverskite jį ant lygaus paviršiaus patiesto švaraus rankšluosčio, pabarstyto cukrumi. Nuimkite nuo kepinio popierių ir kol jis dar karštas, imdami už rankšluosčio galų, susukite ritinį. Palikite atvėsti.
6. Braškes supjaustykite nedideliais kubeliais ir atidėkite.
7. Giliame dubenyje išplakite grietinėlę su cukrumi.
8. Biskvitą išvyniokite ir palikite ant rankšluosčio. Sukrėskite ant jo plaktą grietinėlę, paskirstykite ją tolygiai per visą kepinį, užberkite pjaustytų braškių. Vėl susukite ritinį, šįkart jau be rankšluosčio – tačiau jį panaudokite kitaip: apsukę rankšluosčiu vyniotinį ir padėję ant lentelės palikite šaldytuve. Idealu, jei šiam desertui leisite šaldytuve „pailsėti“ per naktį.
9. Pjaustykite gabalėliais ir ragaukite!
- 3 kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, supilkite aliejų.
- Dėkite miltus ir kepimo miltelius. Išmaišykite.
- Į tešlą dėkite šilauoges ir susmulkintas braškes.
- Dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.
Receptą atsiuntė Ingrida P., Tauragė
1. Tešlą atšildykite, supjaustykite į šešis gabalėlius, juos sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pabadykite šakute.
2. Tešlos gabalėlių kraštus aptepkite tirpintu sviestu.
3. Ant tešlos uždėkite po kelis griežinėlius marcipano. Ant jų eilėmis uždėkite braškių griežinėlių.
4. Viršų apšlakstykite trupučiu tirpintu sviestu, apibarstykite milteliniu cukrumi.
5. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes, kol paplotėliai gražiai apskrus. Išėmę apibarstykite migdolų plokštelėmis, patiekite su ledais.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Kiaušinius su cukrumi gerai išplakite, kol kiaušinių masė įgaus baltą spalvą. Tada palaipsniui maišydamos berkite miltus, vanilinį cukrų, kepimo miltelius. Viską gerai išmaišykite.
2. Skardą patepkite sviestu ir supilkite tešlą. Ant tešlos viršaus uždėkite į keturias dalis supjaustytas braškes ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 1 val.
1. Sviestą išlydykite. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.
2. Trynius išplakite su cukrumi, įpilkite lydytą sviestą, suberkite miltus, supilkite kefyrą, sutrupinkite šokoladą ir viską išmaišykite.
3. Braškes supjaustykite į keturias dalis ir padalinkite į dvi porcijas. Vieną porciją sukrėskite į tešlą.
4. Išplakite kiaušinio baltymus ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
5. Ant pyrago viršaus sudėliokite likusią braškių porciją, apibarstykite migdolų drožlėmis ir kepkite apie 40 min. 200 laipsnių temperatūros orkaitėje.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Sviestą ištrinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
2. Po vieną įmuškite kiaušinius ir vis maišykite, kol masė taps puri.
3. Supilkite pieną, pamaišykite. Suberkite miltus su kepimo milteliais ir išmaišykite.
4. Masę padalinkite pusiau. Į vieną jos dalį įberkite citrinos žievelių, o į kitą supilkite kakavą ir išmaišykite.
5. Sluoksniuokite tešlą į skardą, išteptą sviestu. Sudėkite ant viršaus braškes, užberkite perliniu cukrumi. Kepkite apie 30 min.
Autorės nuotr./Margas pyragas su braškėmis |
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
- Kiaušinius išplakite su cukrumi, tada nuolat maišydami supilkite aliejų, suberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus.
- Viską labai gerai išmaišykite.
- Tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo formą, ant viršaus gražiai išdėliokite braškes (galima jas perpjauti pusiau).
- Pyrago viršų šiek tiek pabarstykite cukrumi.
- Pyragą kepkite 180 C orkaitėje ~40 minučių, kol patikrinus mediniu pagaliuku jis nebebus lipnus.
- Labai skanu patiekti dar šiltą su vaniliniais ledais.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
1. Puode išlydykite šokoladą ir sviestą.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir miltais, suberkite kepimo miltelius bei gabalėliais pjaustytas braškes.
3. Masę supilkite į kepimo formeles, truputį palaikykite šaldytuve ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 15-20 minučių.
Nuostabiai skanu su braškėmis ir vaniliniais ledais.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė