- Pirmiausia paruoškite tešlą: bulves sugrūskite mediniu grūstuvu, sumaišykite su jogurtu, miltais, įmaišykite plaktą trynį, žiupsnelį druskos, cukrų ir viską gerai išsukite iki tirštos masės.
- Jei tokia neišeina, įberkite miltų. Obuolius nuplaukite, nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis.
- Apiberkite cukrumi ir pakepinkite šaukšte sviesto.
- Sumaišykite su grietinėle ir pakaitinkite iki tirštos košės. Ant miltais pabarstyto stalo iš bulvių formuokite pailgus kukulius, į vidų krėskite po šaukštą obuolių, dailiai užlankstykite ir meskite į verdantį vandenį.
- Virkite, kol virtinukai iškils. Išgriebkite, nusausinkite, apkepkite svieste ir patiekite su sutirštintu pienu sumaišytomis maltomis aguonomis.
1. Į dubenį suberkite miltus, supilkite kambario temperatūros vandenį, įberkite žiupsnį druskos ir sėlenų. Iš visų šių produktų užminkykite tešlą. Minkykite, kol tešla taps vientisa ir nelipni. Jeigu matote, kad tešla limpa ir sunkiai minkosi, įberkite dar šiek tiek miltų.
2. Įdarui lašinukus ir svogūnus supjaustykite mažais kubeliais. Susmulkinkite krapus ir petražoles. Visus įdarui skirtus produktus – lašinukus, svogūnus, žoleles, juoduosius pipirus ir kiaušinio trynį – sumaišykite.
3. Iš tešlos suformuokite teniso dydžio rutuliukus. Kiekvieną rankomis išplokite iki plono apvalaus apskritimo. Dėkite įdaro, užspauskite kraštus ir užraitykite juos. Jei norite, galite ruošti ir šiek tiek didesnius virtinius: ant tešlos apskritimo dėkite šaukštelį įdaro, uždenkite kitu tešlos apskritimu, kraštus užspauskite ir užraitykite.
4. Paruoštus virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Nuo akimirkos, kai jie iškils į vandens paviršių, virkite apie 15–20 minučių.
5. Patiekite virtinius su grietinės ir šviežių krapų padažu.
Iš šio kiekio paruošite apie 60 mažų arba 30 vidutinio dydžio virtinių.
Plačiau skaitykite: „Pažintis su Aukštaitijos virtuve“
1. Nuskustas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje ir sugrūskite. Įmuškite kiaušinį, suberkite tarkuotą sūrį, miltus, pagal skonį įberkite druskos bei maltų juodųjų pipirų ir suminkykite vientisą masę.
2. Nuvalytus pievagrybius susmulkinkite ir pakepinkite karštuose riebaluose su smulkintais svogūnais.
3. Iš bulvių masės aliejumi pateptomis rankomis suformuokite apvalius paplotėlius. Į kiekvieno vidurį dėkite po šaukštą kepintų pievagrybių, tada suvoliokite rutulius.
4. Dėkite į verdantį daržovių sultinį ir virkite apie 5 minutes.
5. Tiekite aplietus sultiniu, kuriame virė, apibarstytus sezamais, su šviežiais pomidorais. Jei mėgstate aštriai, pagardinkite aitriąja papriką.
1. Miltus persijokite ant lentos, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, įpilkite 2–3 šaukštus labai šalto vandens (galima palaikyti šaldymo kameroje) ir minkykite tol, kol tešla nebelips prie rankų. Tada ją suspauskite į vieną gabalą, įvyniokite į drėgną skepetą, palaikykite šaltai, kad sustingtų, ir tik tada kočiokite.
2. Paruoškite įdarą: grybus gerai nuplaukite, stambesnius supjaustykite, smulkesnius palikite sveikus. Puode išlydykite sviestą, sudėkite grybus, pasūdykite ir troškinkite, kol išgaruos visas skystis. Ataušusią masę sukapokite.
3. Iš plonai iškočiotos tešlos stikline išspauskite skritulius, ant kiekvieno uždėkite po šaukštą įdaro ir gerai užspaudykite kraštelius.
4. Paruoštus virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Kai iškils į paviršių, pavirkite dar 5 min. ir išgriebkite.
5. Virtinukus skanu valgyti su sviesto, grietinės ar svogūnų padažu.
1. Ant lentelės suberkite miltus, viduryje padarykite duobutę. Įmuškite kiaušinius, supilkite aliejų, vandenį, įberkite druskos ir suminkykite tešlą. Iš jos iškočiokite du plonus vienodo dydžio lakštus.
2. Ant vieno lakšto 6 cm tarpais po šaukštą išdėliokite rikotą. Sūrio kauburėlius užklokite kitu tešlos lakštu. Tešlą tarp įdaro suspauskite pirštais, tada peiliu išpjaustykite kvadratėlius. Kiekvieno kraštelius dar sykį apspaudykite pirštais.
3. Virtinukus dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite apie 6 minutes. Padėkite šiltai.
4. Moliūgų minkštimą iškepkite orkaitėje ir sutrinkite elektriniu plakikliu.
5. Paruoškite padažą: keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite miltus ir maišydama porą minučių kepinkite. Plona srovele maišydama supilkite pieną. Kai užvirs, sukrėskite moliūgų tyrę, įberkite muskatų, druskos ir dar kelias minutes pakaitinkite. Apliekite karštus raviolius.
6. Tiekite apibarsčiusi tarkuotu parmidžanu.
1. Miltus sumaišykite su 5–6 šaukštais vandens, šaukštu aliejaus, žiupsneliu druskos ir žiupsniu ciberžolių, kad išeitų vientisa nelipni tešla. Tešlą suvyniokite į rankšluostį ir 30 min. palikite pastovėti.
2. Krevetes nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite. Svogūnus nuplaukite, nuvalykite, nusausinkite ir supjaustykite plonais ratukais. Imbiero gabaliuką nuskuskite, kaštainius nuvarvinkite (šviežius – pakepinkite) ir viską smulkiai supjaustykite. Mėsą gerai išminkykite su svogūnais, imbierais, kaštainiais, krevetėmis, kiaušiniu, aitriųjų paprikų ir sojų padažais ir trupučiu ciberžolių.
3. Tešlą padalykite į 20 porcijų ir iškočiokite ant miltais pabarstytos lentos. Ant kiekvieno tešlos skrituliuko uždėkite po šaukštą įdaro. Tešlos kraštus link vidurio aukštai pakelkite ir aplinkui truputį apspaudykite. Paruoštus virtinukus sudėkite į garintuvą taip, kad vienas su kitu nesiliestų.
4. Puode užvirinkite šiek tiek vandens, įstatykite garintuvą taip, kad virtinukai nesiliestų su vandeniu ir uždengus garinkite maždaug 15 min.
5. Patiekite karštus.
1. Stambiais gabalais pjaustytą moliūgą sudėkite į skardą, apšlakstykite aliejumi, uždenkite folija ir maždaug valandą kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje.
2. Į dubenį persijokite miltus, supilkite plaktus kiaušinius, suberkite druską, supilkite aliejų. Užminkykite tešlą.
3. Apkeptus moliūgus sutrinkite elektriniu grūstuvu. Moliūgų košę sumaišykite su tarkuotu sūriu, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir tarkuotais muskatais. Jei įdaras atrodo per skystas, įmaišykite maltų džiūvėsėlių.
4. Plonai iškočiokite tešlą, miltuota stikline išspauskite skritulėlius. Į vidų dėkite šaukštą įdaro, užspauskite ir užlenkite kraštus.
5. Puode užvirinkite vandenį, sudėkite virtinukus, virkite maždaug 10 min. Tiekite su lydyto sviesto padažu arba liesa grietine, ant viršaus užberkite tarkuoto sūrio.
1. Ant medinės lentelės miltus sumaišykite su druska, viduryje padarykite įdubą.
2. Sudėkite kiaušinius, trynį, įpilkite šaukštą aliejaus ir suminkykite tešlą. Padėkite ant miltais pabarstytos lėkštelės, uždenkite švaria medvilnine skepetaite ir palikite pusvalandžiui pastovėti.
3. Cukinijas nulupkite, supjaustykite stambiais griežiniais ir apvirkite pasūdytame vandenyje. Išgriebusi, sutrinkite šakute ir palikite atvėsti.
4. Sudėkite trintus česnakus, varškę, suberkite tarkuotą parmezaną, muskatus, pagal skonį įberkite pipirų, druskos ir išmaišykite.
5. Iš tešlos iškočiokite ploną lakštą, tada iš jo nedidele stiklinaite išpjaukite apskritimus.
6. Ant kiekvieno apskritimo dėkite po šaukštelį įdaro, kraštus užlenkite į vidurį ir gerai užspauskite.
7. Dėkite virtinius į pasūdytą verdantį vandenį (nepamirškite įpilti šaukštą aliejaus) ir virkite apie 5 minutes.
8. Tiekite apšlakstytus lydytu sviestu.
1. Iš nurodytų produktų užminkykite tešlą. Jei tešla per kieta, įpilkite daugiau vandens. Minkykite, kol tešla pasidarys tampri. Apibarstykite miltais, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 30–40 minučių pastovėti.
2. Bulves nulupkite, išvirkite pasūdytame vandenyje ir sutrinkite su grietine. Keptuvėje įkaitintuose riebaluose pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Sudėkite kepintus svogūnus į bulvių košę, įberkite pipirų, druskos ir muskato, gerai išmaišykite.
3. Iškočiokite ploną tešlos lakštą, miltuota stikline išspauskite apskritimus, dėkite ant tešlos blynelio šaukštelį įdaro, sulenkite perpus, kraštus užspauskite.
4. Paruoštus virtinius dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite, kol iškils į paviršių. Virtinius išgriebkite kiaurasamčiu, leiskite nusivarvėti. Tiekite karštus su sviestu, grietine arba spirgučių ir svogūnų padažu.
1. Iš kiaušinio, aliejaus, vandens ir miltų užminkykite kietą tešlą ir leiskite pastovėti apie 30 minučių kambario temperatūroje. Faršą sumaišykite su pipirais, smulkintu svogūnu, bazilikais, pasūdykite.
2. Tešlą plonai iškočiokite, supjaustykite keturkampiais, per vidurį dėkite įdaro, užlenkite ir gerai užspauskite kraštus. Virkite sūdytame vandenyje.
3. Padažui smulkiai supjaustykite svogūną, sugrūskite česnaką ir apkepkite su aliejumi. Į keptuvę suverskite pomidorus, šakute ar medine mentele susmulkinkite, pagardinkite pipirais, druska ir cukrumi.
4. Ant mažos ugnies troškinkite apie 20 minučių, tada sudėkite pomidorų pastą, smulkintus bazilikus ir dar troškinkite apie 10 minučių. Išvirtus raviolius sudėkite į dubenį ir apipilkite paruoštu padažu.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Platesniame dubenyje pusę nurodyto kiekio miltų sumaišykite su druska, viduryje padarykite duobutę.
- Į ją sukrėskite kiaušinių trynius, pamaišykite mediniu šaukštu, supilkite šiltą vandenį. Sukite, kol gausite lipnią masę.
- Suberkite likusius miltus, suminkykite tešlą (jei limpa prie rankų, įberkite dar miltų). Padėkite į šaldytuvą.
- Rikotą gerai ištrinkite su kiaušinio tryniu, tarkuotu parmezanu, muskatais, druska.
- Iš atvėsusios tešlos iškočiokite ploną lakštą, perpjaukite į dvi lygias dalis. Vieną lakštą peiliu nežymiai suraižykite kvadratais.
- Į kiekvieno vidurį dėkite po kupiną šaukštelį sūrių įdaro. Užklokite kitu tešlos lakštu.
- Aplink kiekvieną sūrių kauburėlį pirštu abu tešlos lakštus suspauskite.
- Banguotu pjaustymo ratuku gaminį supjaustykite kvadratais.
- Sumeskite juos į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite apie 10 min. Smulkintą sviestą sudėkite į prikaistuvį, maišydama kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol švelniai paruduos.
- Nukaiskite, po minutės perkoškite per tankų sietelį ir supilkite į švarų prikaistuvį.
- Statykite ant silpnos ugnies, supilkite grietinėlę, sudėkite smulkintus šalavijus, pasūdykite, maišydama minutę pakaitinkite.
- Gautu padažu apliekite karštus virtinukus.
- Apibarstykite sausoje keptuvėje skrudintais graikiniais riešutais.
1. Pirmiausiai paruoškite tešlą. Miltus berkite ant lygaus paviršiaus, padarykite duobutę, į ją berkite druską, pilkite aliejų, muškite kiaušinius ir plačiu peiliu imkite kapoti, vis įversdami iš kraštų miltų. Jei mišinys pernelyg sausas, įpilkite šiek tiek vandens. Kai visi ingredientai susijungs, imkite minkyti – turite gauti vientisą glotnią tešlą. Suvyniokite jos rutulį į maistinę plėvelę ir palikite pusvalandžiui kambario temperatūroje.
2. Paruoškite įdarą. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Moliūgą (be žievės ir sėklų) supjaustykite 1 cm storio riekelėmis, išdėliokite ant plokščios kepimo skardos, patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir muskato riešutu. Kepkite apie 20 min., kol suminkštės.
3. Į dubenį sudėkite virtas bulves ir iškepusį moliūgą, gerai sutrinkite šakute, tada suberkite sūrį, pabarstykite druska, pipirais ir darsyk labai gerai išmaišykite.
4. Ant lygaus paviršiaus, pabarstyto miltais, iškočiokite pabrendusią tešlą iki 2 mm storio lakšto. Ant tešlos dėliokite po šaukštelį pasiruošto įdaro ir formuokite virtinukus taip, kaip esate įpratę – naudodami stiklinę ar specialų spaustuką. Būtinai gerai apspaudykite kraštelius!
5. Užkaiskite didelį puodą vandens, kai užvirs, pasūdykite, o tada atsargiai suberkite suformuotus virtinukus. Virkite apie 3–4 min. nuo to laiko, kai virtinukai iškils į paviršių.
6. Nedidelėje keptuvėje ant nedidelės kaitros išlydykite sviestą, suberkite juostelėmis supjaustytus šalavijų lapelius, jei naudojate – ir kedrus, pakepinkite, kol pakvips.
7. Iš vandens išgriebtus virtinukus dėkite į platų dubenį, užpilkite sviesto padažu ir nieko nelaukdami tiekite, jei patinka, dar ir pabarstę sūriu!