Kada pumpurai yra valgomi?
Pavasarį medžių bei krūmų pumpurai yra pats pirmasis vitaminų šaltinis. Kol dar beveik niekas neauga, net valgomosios laukinės žolės dar tik lenda iš žemės, jau galima rinkti ir valgyti augalų pumpurus. Jie renkami tik pradėję brinkti, vos medžiams bundant po žiemos. Patys vertingiausi iki išsprogstant, vėliau augalai energiją skiria žiedų auginimui ir vaisių brandinimui, tad paaugusių lapelių naudingosios savybės mažesnės nei pumpurų.
Valgymui tinkami medžių bei krūmų pumpurai
Valgomi daugumos medžių bei krūmų pumpurai. Svarbiausia taisyklė, kad skinami tik lapiniai bei būtinai minkštieji pumpurai. Lipnūs, kuriuose yra smalų, pavyzdžiui, tuopos pumpurai, nei maistui, nei kaip vaistas nevartojami.
Valgomi pumpurai:
- gluosnio;
- liepos;
- beržo;
- drebulės;
- vyšnios;
- kriaušės;
- juodųjų serbentų;
- aviečių;
- žilvičių;
- karklų;
- blindės;
- lazdynų;
- pušų.
Pasirinkimas iš tiesų didžiulis, todėl žolininkai rekomenduoja prisirinkti ir vartoti įvairius pumpurus. Ne vieno, bet kelių augalų, kasdien vis keičiant tarpusavyje.
Kaip vartojami pumpurai?
Pumpurus galima vartoti tiek termiškai neapdorotus, tiek ruošiant iš jų arbatą. Valgant neapdorotus, įsisavinama daugiau juose esančių naudingųjų medžiagų. O ruošiant arbatą dalis medžiagų žūva, tačiau išsiskiria kitos, subtilesnės vaistinės savybės. Todėl geriausiai derinti abu šiuos būdus: vartoti neapdorotus ir gerti pumpurų arbatas.
Beje, arbata turėtų būti plikoma ne verdančiu vandeniu. Užtenka 80 °C. Karštesniame žūva chlorofilas bei kai kurie vitaminai.
Neapdoroti pumpurai gali būti valgomi vieni, tiesiog sukramtant keletą per dieną, jų dedama į salotas ar žaliuosius kokteilius. Taip pat patariama pumpurus džiovinti ir jų turėti žiemai.
Beržo pumpurai
Vaistinei žaliavai renkami neišsiskleidę beržo pumpurai. Tik pradėję burkti, kai viršūnėlės vos vos žalsvos. Prasiskleidus lapeliams šie jau įgyja kiek kitokių vaistinių bei maistinių savybių ir idealiai tinka beržų lapų arbatai ruošti.
Beržo pumpurai – tikra gamtos vaistinėlė. Jie lengvina atsikosėjimą, gali padėti gydyti tuberkuliozę bei įsisenėjusį kosulį. Naudojami kaip šlapimo ir tulžies išsiskyrimą bei prakaitavimą skatinanti priemonė. Liaudies medicinoje jie laikomi natūraliu antibiotiku, todėl padega sergant opalige, kepenų, odos ligomis. Beržo pumpurų tepalu gydomas reumatas, hemorojus.
Kadangi beržo pumpurai yra kartoko skonio, į salotas ar kokteilius dėkite vos kelis. Apskritai naudojant pumpurus, neverta persistengti. Per dideli kiekiai gali pašalinti iš organizmo kalcį, sukelti galvos svaigimą.
Beržų pumpurų užkandis
Šis užkandis gali būti naudojamas kaip užtepelė ant duonos ar skrebučio. Taip pat gali būti valgomas vienas. Tiks pusryčiams arba sveikai užkąsti tarp valgymų.
Ingredientai:
- 150 g beržų pumpurų;
- 2 kietai virti kiaušiniai;
- žiupsnelis druskos ir pipirų;
- 1 v. š. grietinės;
- 1 v. š. garstyčių;
- ½ a. š. obuolių acto.
Paruošimas:
- Kiaušinius smulkiai supjaustyti. Beržų pumpurus nuplikykite karštu vandeniu ir kiek pasmulkinkite.
- Visus ingredientus sumaišykite dubenyje.
- Skanaukite.
Liepos pumpurai
Gydomosios liepos žiedų savybės žinomos daugeliui. Ir dažnas yra gydęsis peršalimą liepžiedžių arbata. Tačiau ne mažiau vertingi ir liepų pumpurai.
Renkami pradėję brinkti, vos besprogstantys pumpurai arba visai jauni lapeliai. Patariama juos rinkti nuo apatinių liepos šakų, nes šios dažniausiai nekrauna žiedų, todėl pumpurai turi dar daugiau vertingųjų medžiagų.
Liepos pumpurai malonaus, švelnaus skonio, todėl juos skanu valgyti ir vienus. Rekomenduojama kasdien suvalgyti saujelę šių pumpurų. Juos taip pat galite dėti į salotas ar kokteilius.
Šie pumpurai gerina kepenų funkciją, valo šlakus, stiprina nervų sistemą. Tinka tiems, kieno skrandis jautrus, kamuoja padidėjęs rūgštingumas, taip pat gastritui gydyti. Tačiau padauginti liepos pumpurų nereikėtų: juose daug stimuliuojančių medžiagų ir gali sukelti nemigą.
Laukinių žolių ir liepos pumpurų salotos
Šios salotos pavasarinių vitaminų „bomba“. Tikra šventė organizmui, išsiilgusiam žalumos, saulės ir norint atgauti žiemos metu prarastą energiją.
Ingredientai:
- 300 g įvairių laukinių žolių: dilgėlių, garšvų, balandų, kiaulpienių lapelių;
- sauja liepos pumpurų;
- 50 g fetos sūrio;
- 1 v. š. obuolių sidro acto;
- 1/3 a. š. rudojo cukraus;
- 2 a. š. Dižono garstyčių;
- 1 šalotinis svogūnas arba keli meškinio česnako lapeliai;
- 2 v. š. tyro alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis druskos ir pipirų.
Paruošimas:
- Laukines žoleles gerai nuplauti. Garšvas ir dilgėles nuplikyti verdančiu vandeniu. Kiaulpienę galima 30 min pamirkyti sūriame vandenyje, kad būtų mažiau karti. Supjaustyti.
- Actą, cukrų, garstyčias, aliejų ir pipirus sumaišyti padažui.
- Svogūną nulupti, nuplauti ir supjaustyti griežinėliais arba, jeigu labiau mėgstate, smulkiais kubeliais.
- Į lėkštę dėti žoleles, pabarstyti fetos sūriu ir užpilti padažu.
Juodųjų serbentų pumpurai
Tai vieni vertingiausių ir sudėtimi turtingiausių pumpurų. Jie tikra vitaminų „bomba“. Gausūs vitaminais B, E, K, P, C, Folio rūgštimi, karotenu. Vitamino C pumpuruose netgi daugiau nei juodųjų serbentų uogose. Jie turi medžiagų panašių į hormonus, kuriuos išskiria antinksčiai, todėl itin rekomenduojami vartojantiems įvairius hormonus, kai sekinama šio organo veikla.
Juodųjų serbentų pumpurai taip pat gelbsti nuo galvos skausmo, detoksikuoja, atstato organizmą po chemoterapijos procedūrų. Jų patariama vartoti sergant astma, dilgėline, psoriaze, įvairiomis alergijomis.
Maistingos kopūstų salotos su juodųjų serbentų pumpurais
Spalvingos, sočios, gausios baltymų bei ląstelienos. Tai gali tapti puikiu pagrindiniu patiekalu vakarienei arba garnyru prie mėsos ar paukštienos patiekalų. Ypatingą skonį bei spalvą suteikia padažas.
Ingredientai salotoms:
- 60 g virtų sojų pupelių;
- 160 g romaninių salotų (pjaustytų);
- 100 g raudonųjų kopūstų (pjaustytų);
- 1 nedidelė paprika;
- 60 g virtų ir paskrudintų avinžirnių;
- 1 nepernokęs avokadas (pjaustytas griežinėliais).
Padažui:
- 18 g kanapių ar chia sėklų;
- po 2 a .š. balzamiko acto, klevų sirupo arba medaus, Dižono garstyčių;
- saujelė juodųjų serbentų pumpurų;
- 35 g šaldytų juodųjų serbentų uogų;
- 60 ml vandens;
- žiupsnelis druskos.
Paruošimas:
- Padažui skirtus ingredientus sutrinti elektrine trintuve iki vientisos masės.
- Salotoms skirtus ingredientus sumaišyti dubenyje arba išdėlioti lėkštėje.
- Patiekiant užpilti paruoštu padažu.
Pušų pumpurai
Vien pasivaikščiojimas pušyne jau pakelia nuotaiką, ramina, gerina kvėpavimą, kraujotaką ir apskritai suteikia sveikatos bei energijos. O kokia nauda pasižymi pušų pumpurai! Juose labai daug vitamino C, taip pat vitaminų D, E, K, B2, P, rauginių medžiagų bei karoteno.
Tai puiki dezinfekcinė ir uždegimą slopinanti priemonė. Ypač veiksminga peršalus, nuo gerklės skausmo, kamuojant kosuliui. Be to, pušų pumpuruose yra medžiagų, kurios padeda atkurti kaulinį audinį, raiščius ir kremzles.
Pušų pumpurai pjaunami ankstyvą pavasarį, tik pradėję brinkti, kovo–balandžio mėnesiais. Pjaunama su visa šakelės viršūnėle, tačiau ne ilgesne nei 3 mm.
Aromatinis pušų pumpurų gėrimas
Tai nuostabaus kvapo, skonio bei kupinas vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų gėrimas. Tikra atgaiva po žiemos nusilpusiam organizmui.
Ingredientai:
- 2–3 saujos pušų pumpurų;
- 3–4 v. š. cukraus arba medaus;
- 3 l vandens.
Paruošimas: pumpurus ir cukrų sudėti į stiklainį ir užpilti šaltu vandeniu. Palaikyti 3–4 dienas ir gerti kaip gaivinantį, sveikatinantį, jėgas atstatantį gėrimą.
Raugerškio (barbariso) pumpurai
Barbariso pumpurai yra maloniai rūgštaus skonio, todėl puikiai dera salotose bei kokteiliuose. Tai natūralus antibiotikas, sėkmingai kovojantis su daugeliu bakterijų. Jų rekomenduojama vartoti profilaktiškai vykstant į šalis, kuriose neužtikrinama gera vandentiekio vandens kokybė. Taip pat gelbsti suviduriavus, kai pučia pilvą. Be to, veikia priešuždegimiškai, pasižymi kraujavimą stabdančiu poveikiu, stiprina kraujagysles ir užtikrina gerą širdies sistemos darbą.
Žaliasis kokteilis su raugerškio pumpurais
Raugerškio pumpurų galima dėti praktiškai į visus kokteilius, ypač į tuos, kur naudojami saldesni vaisiai bei uogos. Malonus rūgštokas skonis atgaivins, praturtins kokteilį.
Ingredientai:
- 100 ml natūralaus, negazuoto mineralinio vandens;
- 1 nedidelis agurkas;
- ½ puodelio brokolių;
- ½ puodelio špinatų;
- saujelė saulėgrąžų daigų;
- 1/3 puodelio raugerškio pumpurų.
Paruošimas: visus ingredientus sudėti į trintuvą, susmulkinti iki vientisos masės ir išgerti ryte arba kaip užkandį dienos eigoje.
Kiekvienas augalas išsiskiria savitomis gydomosios savybėmis bei nauda mūsų organizmui. Taip pat ir medžių bei krūmų pumpurai – kiekvieno jie unikalūs, todėl geriausia yra balansas ir nepersistengti sveikatinantis.
Daugiau įdomių naujienų apie augalus rasite derlingas.lt.