Ingredientai:
- 7 g sausų mielių;
- 2 valg. šaukšt. cukraus;
- 530 ml šilto vandens;
- 500 g miltų;
- 2 arbat. šaukšt. druskos;
- 2 valg. šaukšt. bekvapio aliejaus, kuris tinkamas kepti aukštoje temperatūroje (pvz., rapsų).
viršui:
- 50 g labai minkšto sviesto;
- 1 skiltelė česnako, sutraiškyta;
- didelis žiupsnis druskos.
Gaminimas:
1. Patogiausią šios duonos tešlą ruošti elektriniu maišytuvu, kuris turi specialų kablį minkymui, tačiau jei tokio neturite, galite viską atlikti dideliame dubenyje. Maišytuvo ar paprastame dideliame dubenyje pirmiausia sumaišykite mieles, cukrų ir 130 ml vandens. Palikite šiltoje vietoje apie 10 min., kol mišinys šiek tiek suputos.
2. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus ir druską.
3. Kai mielių mišinys bus suputojęs, pilkite į jį pusę miltų ir pusę likusio vandens, išmaišykite iki tirštos vientisos masės. Tada suberkite likusius miltus ir vandenį ir įjunkite minkymo režimą – minkykite apie 5 min., kol tešla taps labai glotni. Jei dirbate rankomis ar naudodami didelį medinį šaukštą, apsišarvuokite kantrybe, tešla atrodys labai skysta ir nepaklusni, tačiau galiausiai ji vis tiek taps suvaldoma.
3. Nemažą dubenį patepkite trupučiu aliejaus ir suverskite tešlą. Dubens viršų uždenkite maistine plėvele (tešlos ji teneliečia), tada – virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje kilti 1,5–2 val.
4. Tešlai kartą pakilus atidenkite dubenį ir naudodami didelį šaukštą ar specialų įrankį tešlai grandyti kabindami tešlą nuo dubens kraštų link vidurio vėl kiek paminkykite, kad ji subliūkštų. Tuomet lygiai taip pat uždenkite dubenį ir pakildykite tešlą dar 30 min.
5. Kol tešla antrąsyk kyla, įkaitinkite orkaitę iki 250 °C temperatūros. Pasiruoškite vidutinio dydžio skardą (maždaug 20x30 cm) aukštesniais kraštais – pilkite į ją šaukštą aliejaus ir kruopščiai ištepkite dugną bei kraštus. Dėkite skardą į orkaitę bent 15 min., kad gerai įkaistų.
6. Kai skarda bus įkaitusi, o tešla antrąsyk pakilusi, išimkite skardą, įpilkite dar šaukštą aliejaus ir suverskite tešlą, stenkitės, kad ji gultų panašaus storio sluoksniu ir užpildytų daugmaž visą skardą. Pirštų galiukais patapšnokite, kad užsipildytų ir kampai, tačiau labai stipriai neminkykite, tešloje susikaupęs oras turi išlikti, taip duona išliks puri.
7. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 200 °C, dėkite skardą su tešla ir kepkite apie 20 min. arba kol viršus taps auksiškai rusvas.
8. Kol duona kepa, išsukite sviestą su traiškytu česnaku ir žiupsniu druskos.
9. Ištraukite duoną iš orkaitės, viršų negailėdami patepkite paruoštu sviestu, leiskite 10 min. pravėsti skardoje, o tuomet baikite vėsinti iki kambario temperatūros ant grotelių.