Ingredientai:
- 80 ml šilto pieno;
- 7 g sausų mielių;
- 1 valg. šaukšt. su kaupu cukraus;
- 440 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. nutarkuotos citrinos žievelės;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 60 g sviesto, kambario temperatūros;
- 3 kiaušiniai, lengvai paplakti (ir dar vienas mažas kiaušinis viršui aptepti; arba galite pasilikti porą šaukštų kiaušinių plakinio);
- 120 ml saldinto sutirštinto (kondensuoto) pieno;
- sezamų sėklų, pabarstymui (nebūtinai).
Gaminimas:
1. Į dubenėlį supilkite šiltą pieną, suberkite cukrų ir mieles, paplakite, o tada pridenkite ir leiskite ramiai pabūti 10 min. – mišinys turi suputoti.
2. Į didelį dubenį arba virtuvės kombaino indą (jei šis kombainas turim minkymo kablį) suberkite miltus, druską ir citrinos žievelę. Išmaišykite.
3. Dar viename dubenyje sumaišykite kiaušinius ir kondensuotą pieną, o tada čia supilkite suputojusių mielių mišinį, išmaišykite. Dabar šį skystąjį mišinį pilkite į dubenį su sausaisiais ingredientais, pradžioje maišykite, o kai viskas ims lipti tarpusavyje, imkite minkyti. Kombainu minkykite 3–4 min., o rankomis – dvigubai tiek. Tešla turi būti gana minkšta, elastinga ir vos lipni. Išminkytą tešlą suvoliokite į rutulį, dėkite į dubenį, pridenkite ir valandai dėkite į šiltą vietą, kad pakiltų – tešlos tūris turi maždaug padvigubėti.
4. Pakilusią tešlą perminkykite ant lygaus paviršiaus, tada suvoliokite iš jos storą „gyvatę“, o tada šią supjaustykite į 12-a lygių dalių. Dabar iš kiekvienos dalies suvoliokite dailų rutuliuką, o kitas variantas – suvolioti ant lygaus paviršiaus neilgą virvelę, o tada šią surišti lyg mazgelį.
5. Vidutinio dydžio stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, o tada sudėliokite suformuotas bandeles, pvz., 3x4.
6. Pridenkite kepimo formą su bandelėmis rankšluostėliu ir dėkite į šiltą vietą, kad dar 20 min. pakiltų.
7. Kol bandelės kyla, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
8. Nudenkite pakilusias bandeles, švelniai jas aptepkite kiaušinio plakiniu, o tada, jei naudojate, pabarstykite sezamo sėklomis.
9. Dėkite kepimo formą į įkaitusią orkaitę ir kepkite bandeles 20–25 min. – jos turi išsipūsti, o viršus parusti. Leiskite kiek atvėsti, o tada ragaukite!