Ingredientai:
- 250 g miltų, paprastų kvietinių arba speltos miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- didelis žiupsnis druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
- žiupsnelis maltų gvazdikėlių (nebūtina);
- žiupsnelis malto kardamono (nebūtina);
- 2 valg. šaukšt. cukraus;
- 320 ml paprasto arba augalinio pieno;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto ar pastos;
- 2 kiaušiniai (arba 3 valg. šaukšt. maltų linų sėmenų, išbrinkintų dvigubame kiekyje vandens);
- 1 didelis obuolys, nuluptas, be sėklų, supjaustytas mažais kubeliais;
- aliejaus, kepimui.
cinamoninių obuolių pagardui (galite neruošti, o skaninti mėgstama uogiene):
- 2 obuoliai, nulupti, be sėklų, supjaustyti griežinėliais;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus.
Gaminimas:
1. Viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų ir prieskonius.
2. Kitame dubenyje sumaišykite visus šlapiuosius ingredientus, pieną (kad ir kokį naudotumėte), kiaušinius arba brinkintus maltus linų sėmenis, vanilės ekstraktą arba pastą.
3. Supilkite šlapiąjį mišinį į sausuosius ir atsargiai, vis užgriebdami nuo dugno, išmaišykite, kol neliks sausų ingredientų. Galiausiai įmaišykite ir obuolių kubelius. Leiskite tešlai 10 min. „pailsėti“.
4. Tuo metu nedideliame prikaistuvyje patroškinkite obuolių pagardą. Reikia, kad obuoliai kiek suminkštėtų, pakviptų, tačiau tikrai nesuvirtų.
5. Įkaitinkite iki vidutinės kaitros keptuvę su trupučiu aliejaus, o tada dėkite po šaukštą tešlos formuodami blynelius. Kepkite iš kiekvienos pusės po porą minučių, kol išsipūs ir taps gražiai auksiniai.
6. Tiekite dar karštus su paruoštais patroškintais obuoliais ar mėgstama uogiene.