Per naktį brinkinta avižinė košė
Ingredientai:
- Per naktį brinkintai košei geriausiai naudoti pilno grūdo nesmulkintus avižinius dribsnius. Jie ne tik maistingesni, tačiau ir košės tekstūra bus geresnė, ji nevirs klampia tyre.
- Kruopas galima užpilti tiek paprastu vandeniu, tiek karvės ar augaliniu pienu. Vandens pagrindo košė bus mažiau kreminė, grynesnio skonio, o užpilta pienu – kremiškesnė.
- Į kruopas nepamirškite įberti žiupsnelį druskos, žinoma, jei pernelyg jos nesibaidote. Košė bus ryškesnio skonio, juk druska yra natūralus skonio stipriklis.
- Vienai daliai avižinių dribsnių imkite dvi dalis pasirinkto skysčio. Jei bersite papildomų priedų, tokių kaip malti linų sėmenys ar ispaninio šalavijo (chia) sėklos, kurie taip pat brinksta, skysčio galite pilti keliais šaukštais daugiau. Paprastai iš vienos 1 stiklinės dribsnių paruošus brinkintą košę, jos užteks 2–3 asm.
Gaminimas iš vakaro:
Prieš užpilant dribsnius skysčiu, į stiklainį galite dėti mėgstamų priedų, pvz., jau minėtų maltų linų sėmenų, ispaninio šalavijo (chia) sėklų, įpilti šaukštelį klevų sirupo (itin praturtina skonį!) ar skysto medaus, įkrėsti šiek tiek riešutų sviesto, įberti liofilizuotų uogų ar jų miltelių, įberti porą griežinėliais supjaustytų džiovintų datulių ar figų.
Gaminimas ryte:
- Pusryčiams košę galima valgyti šaltą ar kambario temperatūros, o galima ir trumpai pašildyti mažame prikaistuvyje (mikrobangų krosnelės nerekomenduojame) ar įpilti kelis šaukštus karšto pieno (jei ruošėte vandens pagrindu).
- Jau paruoštą košę galite papildyti įvairiausiais priedais – šviežiais vaisiais, uogomis, džiovintų vaisių gabaliukais – kuo tik jums patinka.
Ispaninio šalavijo (chia) pudingas
Ingredientai:
- 500 ml mėgstamo augalinio "pieno";
- 7 valg. šaukšt. chia (ispaninio šalavijo) sėklų;
- 1 arbat. šaukšt. saldiklio - stevijos, klevų ar agavų sirupo, skysto medaus;
- mėgstamų uogų (tinka ir šaldytos);
- sauja naminės granolos (nebūtina);
- didelis žiupsnis cinamono.
Gaminimas iš vakaro:
Chia sėklas sumaišykite su pasirinktu augaliniu "pienu" ir saldikliu bei žiupsniu cinamono. Palaukite apie 5 min ir vėl išmaišykite, kad chia sėklos pasiskirstytų tolygiai. Palikite per naktį šaldytuve, uždengtame inde.
Gaminimas ryte:
Ryte išbrinkusias sėklas perdėkite į aukštą stiklinę sluoksniuodami su uogomis ir granola (jei naudojate).
Traškūs čirviniai blynai
Ingredientai:
- 250 g miltų;
- 5 valg. šaukšt. cukraus;
- didelis žiupsnis druskos;
- 3 kiaušiniai;
- 70 g sviesto (išlydyto ir atvėsinto);
- 300 ml raugintų pasukų;
- 1 valg. šaukšt. kvietinio raugo (jei kepate duoną ir jo turite, bet nebūtina);
- žiupsnelis cinamono arba keli lašai vanilės esencijos (nebūtina).
Gaminimas iš vakaro:
1. Į nemažą dubenį muškite kiaušinius, suberkite druską, cukrų ir švelniai paplakite. Supilkite pasukas, raugą (jei naudojate), berkite cinamoną arba pilkite vanilę. Išmaišykite.
2. Miltus persijokite ir suberkite į skystąjį mišinį, išmaišykite, kol neliks gumuliukų. Tada supilkite lydytą sviestą ir darsyk gerai išmaišykite. Blynus galima kepti jau po valandos, tešlai kiek pabrinkus, tačiau jei jums aktualūs pusryčiai iš vakaro, dėkite uždengtą dubenį į šaldytuvą.
Gaminimas ryte:
1. Įkaitinkite čirvinių blynų keptuvę, kai įkais, patepkite trupučiu sviesto (tik prieš kepant pirmąjį blyną, vėliau nereikia).
2. Gerai išmaišykite iš šaldytuvo išimtą tešlą.
3. Pilkite po kelis šaukštus tešlos į keptuvę, paskirstykite, uždarykite ir kepkite. Jei pusryčiams neiškepsite blynų iš visos tešlos, šaldytuve ji dar gali pabūti ir iki popietės ar vakaro.
Obuolių ir granolos apkepas
Ingredientai:
- 1 stiklinė avižinių dribsnių;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 2–3 valg. šaukšt. klevų ar agavų sirupo (arba medaus);
- 2 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
- žiupsnis druskos;
- 1-2 valg. šaukšt, rudojo cukraus;
- 4 nemaži saldžiarūgščiai obuoliai, supjaustyti nedideliais gabaliukais;
- didelė sauja razinų;
- saujelė mėgstamų uogų (galima ir neberti);
- didelis žiupsnis cinamono. stiklinės mėgstamų uogų mišinio (tinka avietės, braškės, gervuogės, mėlynės, šilauogės, o taip pat įvairiausi kaulavaisiai – kuo įvairiau, tuo įdomiau);
- smulkintų mėgstamų riešutų (nebūtinai).
Gaminimas iš vakaro:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros (kaitinimas viršus-apačia, su ventiliatoriaus funkcija). Jums reikės nedidelio kepimo indo aukštesniais kraštais.
2. Avižinius dribsnius dubenyje sumaišykite su sirupu (arba medumi), aliejumi, prieskoniais ir riešutais (jei šiuos naudosite).
3. Į kepimo indą suberkite obuolių gabaliukus, razinas, cukrų, uogas (jei naudojate). Išmaišykite ir tolygiai paskirstykite. Ant obuolių suberkite avižinių dribsnių trupinių sluoksnį, išlyginkite.
4. Dėkite į orkaitę ir kepkite 20–25 min., kol viršus taps gražiai rusvas. Atvėsusį laikykite šaldytuve.
Gaminimas ryte:
Ryte dėliokite kepimo formos turinį į dubenėlius, ant viršaus užkrėskite natūralaus ar mėgstamais priedais paskaninto jogurto.