Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pusryčiams – 3 skrebučių receptai: su kiaušiniais „debesyje“, su lašiša ir amerikietiški

Antrąjį spalio penktadienį daugelyje šalių švęsta Pasaulinė kiaušinių diena. Tad šis savaitgalis – puiki galimybė „supermaistu“ įvardijamus kiaušinius įtraukti ne tik į pusryčių, bet ir pietų ar vakarienės meniu. Pastaruoju metu kulinariniame pasaulyje kiaušiniai itin išpopuliarėjo derinant juos su skrebučiu.
Benedikto kiaušinis su lašiša
Benedikto kiaušinis su lašiša / Gamintojo nuotr.

Žymieji skrebučiai su avokadu ir skystu kiaušiniu dar visai neseniai pasaulį užkariavę skrebučiai kiaušinio „debesyje“ – kuo puikiausiai įkūnija šią madą, rašoma „Gardėsio“ prekinio ženklo pranešime žiniasklaidai.

Skrebučiai – populiarėjanti tendencija: „Instagram“ socialinis tinklas mirga nuo gausybės įvairiausių jų nuotraukų, o daugelis madingiausių restoranų siūlo skrebučius su įvairiausiais pagardais ir priedais savo vėlyvųjų pusryčių meniu. Vienaip ar kitaip, šiuos skrebučius dažniausiai vainikuoja kiaušiniai.

Kiaušinio ir skrebučio derinio sėkmė slypi tekstūroje – išorėje traškus, o viduje minkštas duonos skrebutis tiesiog prašosi sodraus kiaušinio ant viršaus. Šią tendenciją paveikė ir prieš dvejus metus visame pasaulyje išpopuliarėję skrebučiai su avokadu. Tai fenomenas, kuris padarė didžiulę įtaką skrebučių vartojimo kultūrai ir jos sugrįžimui.

Kita vertus, duonos skrebutis – tai ingredientas, kuris daugelyje pasaulio virtuvių vienokiu ar kitokiu formatu yra derinamas su kiaušiniais: nuo tradiciškojo prancūziško skrebučio iki sumuštinio su viduryje išpjautu apskritimu ir keptu kiaušiniu (angl. egg in a nest). Kiaušinis papildo skrebutį baltymais, spalvomis ir sodriu skoniu.

Nidos Degutienės nuotr. /Karštas sumuštinis su Gouda sūriu ir kumpiu
Nidos Degutienės nuotr. /Karštas sumuštinis su Gouda sūriu ir kumpiu

Išbandykite tris skirtingus skrebučio ir kiaušinių derinius ilgiems ir lėtiems savaitgalio pusryčiams.

Kiaušinis „debesyje“

Auksinis trynis, gulintis puriame kiaušinių baltymų patale – tai tobulas derinys, pasižymintis šilkiniu, sodriu skoniu bei lengva it oras tekstūra. Kiaušiniai „debesyje“ yra kepami orkaitėje ant skardos, todėl jų nesunkiai pagaminsite nemažą kiekį vienu metu.

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 2 kiaušiniai;
  • 2 riekelės sviestinės duonos;
  • 2 valg. šaukšt. kreminės varškės užtepėlės;
  • prinokęs avokadas;
  • druskos ir pipirų, pagal skonį;
  • rūkytos paprikos prieskonių ir svogūnų laiškų, papuošimui;
  • truputis aliejaus, skardos patepimui.

Gaminimas:

1. Atsargiai atskirkite kiaušinio trynius nuo baltymų. Į baltymus įberkite žiupsnelį druskos ir išplakite mikseriu atskirai iki standžių putų.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200C laipsnių temperatūros.

3. Ant skardos su kepimo popieriumi patepkite aliejaus ir atsargiai dėkite kiaušinio baltymus. Per vidurį įspauskite duobutę, pakepkite orkaitėje 6-8 minutes, kol baltymas apskrus. Tuomet ištraukite, įleiskite į duobutę kiaušinio trynį ir dar pakepkite 2-3 minutes iki norimos trynio konsistencijos.

4. Duoną paskrudinkite, ant jos tepkite mėgstamą užtepėlę, dėliokite avokado griežinėlius ir galiausiai iškepusį kiaušinį. Dekoruokite rūkytos paprikos prieskoniais, pabarstykite šviežiai maltais pipirais, mėgstamais žalumynais.

Kiaušinius „debesyje“ galite naudoti kaip pagrindą tokiems priedams kaip parmezano sūris ar šoninė (prieš kepdami įmaišykite juos į baltymus).

Gamintojo nuotr. /Kiaušinis „debesyje“
Gamintojo nuotr. /Kiaušinis „debesyje“

Benedikto kiaušiniai su lašiša

Manoma, kad šis klasikinis pusryčių patiekalas buvo sukurtas Niujorke dar XIX a. pabaigoje. Tačiau panašūs kiaušinių patiekalai, kurių pagrindas yra kiaušinis ant skrebučio, gyvuoja jau daugelį metų.

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 2 kiaušiniai;
  • 2 riekelės sviestinės duonos;
  • 70 g rūkytos lašišos;
  • druskos ir pipirų, pagal skonį;
  • 2 valg. šaukšt. acto;
  • 2 valg. šaukšt. mėgstamos varškės užtepėlės.
  • padažui:
  • 90 g sviesto;
  • 2 kiaušinio tryniai;
  • 1 arbat. šaukšt. baltojo vyno acto;
  • 1 valg. šaukšt. vandens;
  • šlakelis citrinos sulčių;
  • druskos ir pipirų.

Gaminimas:

1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą.

2. Į puodą sudėkite kiaušinių trynius, citrinų sultis, actą, žiupsnelį druskos bei pipirų. Trinkite smulkintuvu, kol masė pašviesės. Supilkite sviestą ir dar patrinkite keletą sekundžių, kol masė taps vientisa. Jeigu padažas per tirštas – įpilkite vandens.

3. Išvirkite kiaušinius. Užvirkite didelį puodą vandens ir į jį įpilkite du valgomuosius šaukštus acto. Sumažinkite kaitrą, kad vanduo vos burbuliuotų. Tuomet su šaukštu vandenį maišykite taip, kad viduryje susiformuotų nedidelis sūkurys. Kiaušinį įmuškite į puodelį ir atsargiai „įleiskite“ į sūkurį. Virkite apie 3 minutes. Išimkite ir nusausinkite padėdami ant popierinio rankšluosčio. Tą patį pakartokite ir su antruoju kiaušiniu.

4. Serviruokite: ant paskrudintos duonos riekelės tepkite mėgstamos užtepėlės, dėliokite sūdytą lašišą, o ant viršaus – virtą kiaušinį. Apliekite jį padažu ir papuoškite pipirais, žalumynais ar kaparėliais.

Gamintojo nuotr. /Benedikto kiaušiniai su lašiša
Gamintojo nuotr. /Benedikto kiaušiniai su lašiša

Amerikietiški skrebučiai su šonine ir kiaušiniu

Tradiciniai amerikietiški pusryčiai dažniausiai turi 3 ingredientus – skrebutį, šoninę ir keptą kiaušinį, šalia patiekiant žymiojo klevų sirupo. Būtent sūrus šoninės skonis ir traškus sviestinis skrebutis puikiai dera su klevų sirupu ir sukuria tobulą saldaus ir sūraus skonių kombinaciją.

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 3 kiaušiniai;
  • 100 ml pieno;
  • 4 riekelės sviestinės duonos;
  • gabalėlis sviesto, kepimui;
  • 50 g šoninės;
  • 50 g Parmos kumpio;
  • druskos ir pipirų, pagal skonį;
  • 2 valg. šaukšt. svogūnų arba figų čatnio;
  • 40 ml klevų sirupo.

Gaminimas:

1. Išplakite vieną didesnį kiaušinį su pienu, druska ir pipirais. Šiame plakinyje keletą minučių po vieną pamirkykite 4 duonos riekeles.

2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir riekeles apkepkite iš abiejų pusių, kol jos švelniai apskrus.

3. Pasiruoškite kiaušinius. Keptuvėje pakepkite šoninės juosteles, kol apskrus. Išimkite iš keptuvės, o likusiuose riebaluose atsargiai įmuškite 2 kiaušinius, kad jie nesusiliestų ir trynys išliktų sveikas. Pabarstykite druska ir pipirais, uždenkite keptuvės dangtį ir kepkite 4-5 minutes ant silpnos ugnies, kol kiaušinio baltymas iškeps, o trynys vis dar bus skystas.

4. Serviruokite po dvi duonos riekeles, ant viršaus tepkite svogūnų arba figų čatnį, dėliokite šoninę ir kumpį, apipilkite klevų sirupu, o pabaigoje uždėkite keptą kiaušinį.

Gamintojo nuotr. /Amerikietiški skrebučiai su šonine ir kiaušiniu
Gamintojo nuotr. /Amerikietiški skrebučiai su šonine ir kiaušiniu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai