Ar šiandien noriai valgote košę? Ar noriai šaukšteliu ją kabina mažieji šeimos nariai? Jeigu vis dar manote, kad košę virti galima tik iš bėdos, norime tuoj pat išsklaidyti šias mintis!
Kaip visi puikiai žinome, grūdai ir grūdinės kilmės produktai – svarbiausia mūsų dienos maisto raciono dalis, suteikianti energijos visiems dienos darbams, džiaugsmams ir pramogoms. Dubenėlis mėgstamų grūdų košės – idealus pasirinkimas pusryčiams. Tokiais pusryčiais ne tik išvaikysite mieguistumą ir pamiršite priešpiet imantį nemaloniai urgzti pilvą, bet ir pradėsite dieną energingai nuo pirmųjų jos akimirkų. Deja, dažnas iš mūsų vis dar nuvertina pusryčių ir pačios mitybos piramidės svarbą; vietoj pusryčių renkamės dar kelias minutes saldaus miego, o vietoj grūdinės kilmės produktų – kažką skanesnio. Tik štai kodėl nepagalvojame, kad net tos pačios, gal jau pabodusios košės, įbėrus į jas žiupsnį fantazijos, vėl gali tapti pačiais skaniausiais pusryčiais?
Jei iki šiol manėte, kad pusryčiai pervertinami ir lengvai galite gyventi be jų, arba jeigu iki šiandien nuoširdžiai tikėjote, kad ryte visiškai pakanka suvalgyti mažą indelį jogurto, padarykite mažą eksperimentą. Žadintuvą nusistatykite 20 min. anksčiau. Išsivirkite dubenėlį košės. Dienai bėgant, paklauskite savęs, ar nesijaučiate geriau? Žvaliau? Energingiau? Sočiau? Esame tikros, kad būtent taip ir jaučiatės. Nejaugi dėl tokios savijautos neverta paaukoti keliolika minučių miego ir virtuvės spintelėse atrasti vietos kelioms grūdų ar jų dribsnių dėžutėms? Taip, mes tikrai bandome įkalbėti jus šiam gardžiam eksperimentui.
Manome (net gi žinome!), kad net iš paprasčiausių grūdų ar grūdų dribsnių galima paruošti fantastiškai skanią košę! Nors šioms – įvairiais priedais pagardintoms – košėms išvirti prireiks kelių minučių papildomo laiko ir dar vieno kito maisto produkto, vis tiek verta pamėginti. Įsitikinkite, kad tai – tiesa.
► Avižinių dribsnių košė, pagardinta bananais ir riešutais, yra gardi, kvapi ir malonios kreminės konsistencijos. Dėl bananų ji tampa subtiliai saldi, o žemės riešutų sviestas suteikia pikantiškumo ir neįprastumo. Bananai ir riešutų sviestas yra puikus duetas, kuris patinka tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.
Ingredientai
Bananai:
1.00 vnt. (1 didelis, gerai prinokęs košei ir keli griežinėliai viršui išdėlioti)
Žemės riešutų sviestas: 2.00 valg. š.
Rudasis cukrus:
2.00 valg. š. (po 1 valg. š. košei (arba medus) ir viršui pabarstyti)
Kaip gaminti
- Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite pieną ir vandenį, pagardinkite vaniliniu cukrumi ir druska. Kaitinkite ant vidutinio didumo ugnies, kol užvirs. Užvirus, suberkite į prikaistuvį avižinius dribsnius. Sumažinkite ugnį ir maišydami virkite apie 3 minutes. Įmaišykite iki vientisos masės sutrintą bananą ir virkite dar kelias minutes, kol avižiniai dribsniai taps minkšti ir sugers beveik visą skystį.
- Nuimkite prikaistuvį su koše nuo ugnies. Įmaišykite žemės riešutų sviestą ir rudąjį cukrų (arba medų). Gerai išmaišykite. Uždenkite puodą dangčiu ir palaikykite kelias minutes, kol košė pilnai išbrinks.
- Paruoštą košę sudėkite į dubenėlius. Apibarstykite dar žiupsneliu rudojo cukraus ir ant viršaus išdėliokite kelis banano griežinėlius.
- Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Idėja iš: www.pastryaffair.com
Suskleisti
► Burnoje tirpstanti ryžių dribsnių košė – tai ir pusryčiai, ir desertas viename dubenėlyje. Neišsigąskite spalvos – ji intensyvi, kaip ir pačių juodųjų serbentų skonis. Košę ruošti galite ne tik su juodaisiais serbentais, bet su bet kuriomis mėgstamomis uogomis. Vasarą tam puikiai tiks sezoninės gėrybės, o žiemą, tikime, kiekvienas rasime kažką skanaus už šaldiklio durelių.
Ingredientai
Serbentai:
1.00 puodelis (trinti juodieji serbentai arba kitos mėgiamos uogos)
Kaip gaminti
- Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite pieną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs.
- Suberkite ryžių dribsnius, maltą cinamoną, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Virkite kelias minutes, kol ryžių dribsniai suminkštės, tačiau vis dar nebus sukritę. Tuomet suberkite cukrų ir trintus juoduosius serbentus. Maišydami kaitinkite toliau, kol masė prikaistuvyje taps vientisos, kreminės tekstūros. Jeigu matote, kad košė tampa per tiršta, įpilkite dar šlakelį pieno ar virinto karšto vandens.
- Išvirtą košę paskirstykite į dubenėlius. Apibarstykite saujele migdolų riekelių, jei norite, papuoškite keliais juodaisiais serbentais ar kitomis uogomis.
- Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Idėja iš: peppercornsinmypocket.blogspot.co.uk
Suskleisti
► Košes įprasta virti, tačiau kartais jas galima ir kepti. Ypač tomis dienomis, kai galime mėgautis ilgais rytais, niekur neskubėti. Pavyzdžiui, tingiais savaitgaliais. Kepta košė išsaugo visas naudingąsias savo savybes, yra sotus ir gardus patiekalas, tik... atrodo lyg pyragas! Jeigu jūsų šeimoje yra nevalgiukų, toks „pyragas“ – maža ir nekalta apgavystė – drąsiai gali suvilioti net ir juos.
Ingredientai
Obuoliai:
3.00 vnt. (3 dideli arba 4 vidutinio dydžio)
Cinamonas:
2.00 arbat. š. (po 1 arbat. š. obuolių ir dribsnių masėms)
Muskatas:
1.00 arbat. š. (po 1/2 arbat. š. obuolių ir dribsnių masėms)
Medus:
4.00 valg. š. (1 ½ valg. š. obuolių ir 2 valg. š. dribsnių masėms)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite arba sviestu ištepkite 16 cm skersmens kepimo indą.
- Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis. Sudėkite į dubenį. Sumaišykite su maltu cinamonu, muskatu, imbieriu, gvazdikėliais, medumi ir smulkintais graikiniais riešutais. Stenkitės, kad visos obuolių skiltelės tolygiai pasidengtų prieskoniais ir medumi.
- Paruoštas obuolių skilteles sudėkite į kepimo indą.
- Kitame dubenyje sumaišykite trijų grūdų dribsnius, miltus, maltą cinamoną, muskatą ir druską. Nedideliame dubenėlyje iki vientisos masės išmaišykite tirpintą ir atvėsintą sviestą ir medų. Supilkite šį mišinį į dribsnius ir išmaišykite. Įsitikinkite, kad masė išsimaišė gerai – sausų ingredientų neturi likti.
- Paruoštą dribsnių masę sudėkite į kepimo indą ant obuolių. Paviršių išlyginkite ir švelniai paspauskite delnais.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol obuoliai taps minkšti. Jei norite, apibarstykite milteliniu cukrumi ar apšlakstykite klevų sirupu.
- Patiekite iš karto, dar šiltą. Skanaus!
Idėja iš: www.theironyou.com
Suskleisti
Tekstas ir receptai Astos Černės