Granola pradėta gaminti dar XIX a. JAV, o vėliau paplito ir tapo mėgstamu pusryčių patiekalu daugelyje pasaulio valstybių. Pasak pranešime žiniasklaidai cituojamos prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, tradiciškai granola yra vadinami skrudinti avižiniai dribsniai su medumi ir įvairiais priedais.
„Granola gardžiuotis galima ne tik pusryčių metu. Pasigaminus daugiau, granolos galima drąsiai įsidėti į priešpiečių dėžutę kaip užkandį į mokyklą ar darbą, kad pietų ar vakarienės sulauktumėte neišalkę. Tiesa, reikėtų nepamiršti, kad sveikos granolos sudedamosios dalys yra avižos, riešutai, sėklos ir džiovinti vaisiai, kurie aprūpina organizmą baltymais, geležimi, sveikaisiais riebalais ir skaidulomis“, – pasakoja V.Juodkazienė.
Pritaikoma pagal mitybos įpročius
Gali kilti klausimas – kodėl granolą verta gaminti namuose, jei jos galima įsigyti ir parduotuvėje? V.Juodkazienės teigimu, pasigaminti traškius dribsnius yra labai paprasta, be to, juos gaminant galima lengvai kontroliuoti sudėtyje esantį cukraus kiekį.
„Granolą gaminti itin paprasta – tereikia sumaišyti ir paskrudinti mėgstamiausius ingredientus. Svarbiausia tai, kad ruošdami traškų dribsnių ir riešutų mišinį, jūs galite laisvai keisti cukraus proporcijas bei jas pritaikyti pagal sveikos mitybos poreikius,“ – sako maisto ekspertė.
Granolos žavesys yra tai, kad ją ruošiant lieka daug erdvės improvizacijai.
V.Juodkazienė priduria, kad naminę granolą galima puikiai pritaikyti pagal vaiko valgymo įpročius – parinkti jo mėgstamiausius ingredientus bei atitinkamas jų proporcijas.
„Vaikai dažnai būna išrankūs, pavyzdžiui, nemėgsta razinų. Jei granolą gaminate namuose, galite jas pakeisti džiovintais mangais arba dar viena riešutų rūšimi. Jeigu vaikas mėgsta moliūgų sėklas – berkite jų daugiau. Granolos žavesys yra tai, kad ją ruošiant lieka daug erdvės improvizacijai“, – sako maisto ekspertė.
Vietoj cukraus – medus
Granola įprastai yra saldi, tačiau receptuose naudojamas cukrus, pasak V.Juodkazienės, reikalingas ne tik skoniui suteikti, bet ir tam, kad visi ingredientai tarpusavyje gerai suliptų. Maisto ekspertės teigimu, dėl šios priežasties, puiki alternatyva cukrui – naminis medus.
„Medus iš lietuviškų ūkių ne tik duos reikiamo saldumo, sulipdys visus ingredientus, bet ir suteiks išskirtinį skonį bei kvapą. Naudojant medų naminė granola geriau apskrus, bus traškesnė, todėl dar labiau patiks mažiesiems,“ – sako V.Juodkazienė ir dalinasi trimis receptais
Sveikuoliška granola su riešutais ir sėklomis
Ingredientai:
- 4 stiklinės nesmulkintų avižinių dribsnių;
- 1 stiklinė riešutų ir sėklų mišinio;
- 0,5 arbat. šaukšt. jūros druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
- 0,5 stiklinės kokosų arba alyvuogių aliejaus;
- 0,5 stiklinės medaus;
- 0,25 stiklinės džiovintų vaisių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Tuomet dubenyje sumaišykite avižas, riešutus, sėklas, druską ir cinamoną. Ten supilkite aliejų, medų ir gerai išmaišykite. Supilkite paruoštą granolos mišinį į skardą ir tolygiai paskirstykite.
3. Kartkartėmis pamaišydami kepkite apie pusvalandį, kol apskrus. Ištraukę granolą iš orkaitės, leiskite jai atvėsti.
4. Kai masė bus sutingusi, sutrupinkite ją į gabalėlius bei įmaišykite džiovintus vaisius. Skanaukite su pienu, jogurtu ar kefyru.
Granola su džiovintomis spanguolėmis
Ingredientai:
- 4 stiklinės nesmulkintų avižinių dribsnių;
- 1,5 stiklinės kviečių grūdų gemalų;
- 0,5 stiklinės smulkintų graikinių riešutų;
- 1 stiklinės džiovintų spanguolių;
- 1/3 stiklinės alyvuogių aliejaus;
- 1 stiklinė naminio medaus;
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių.
2. Dideliame dubenyje išmaišykite avižas, kviečių grūdų gemalus, graikinius riešutus ir džiovintas spanguoles.
3. Atskirame dubenyje išmaišykite aliejų, medų ir cinamoną.
4. Sausus ingredientus užpilkite skystu mišiniu ir gerai išmaišykite. Masę supilkite į kepimo skardą, tolygiai paskirstę šaukštu, kad sluoksnis būtų kuo plonesnis.
5. Kepkite apie 40 minučių, kartkartėmis vis pamaišydami. Ištraukę granolą iš orkaitės, leiskite jai atvėsti.
6. Kai masė jau bus sutingusi, sutrupinkite ją į gabalėlius. Granolą patiekite su pienu, jogurtu ar kefyru.
Granola su moliūgų sėklomis
Ingredientai:
- 3 stiklinės nesmulkintų avižinių dribsnių;
- 1 stiklinė mėgstamų riešutų;
- 0,25 stiklinės moliūgų sėklų;
- 3 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
- 0,25 arbat. šaukšt. jūros druskos;
- 0,25 stiklinės kokosų aliejaus;
- 1/3 stiklinės medaus;
- 1/3 stiklinės moliūgų tyrės.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.
2. Dideliame dubenyje išmaišykite avižas, riešutus, sėklas, prieskonius, cukrų ir druską. Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės kaitros ir joje sušildykite kokosų aliejų, medų, moliūgų tyrę bei gerai išmaišykite.
3. Tuomet į masę supilkite sausų ingredientų mišinį ir gerai išmaišykite. Šį naują mišinį paskleiskite ant dviejų kepimo skardų, kad sluoksnis būtų kuo plonesnis. Vis pamaišydami kepkite apie pusvalandį.
4. Kai granola apskrus, ištraukite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.