Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, šios sėklos yra jau senokai pamėgtos sportininkų, veganų bei vegetarų, nes savo sudėtyje turi daug A, B, D vitaminų bei netgi baltymų. Visos šios medžiagos prisideda prie širdies veiklos bei virškinimo procesų gerinimo bei cukraus kiekio sureguliavimo organizme.
Superproduktu pramintomis sėklomis savo pusryčius gardina ir daug laiko neturintys žmonės, kadangi jas galima pasiruošti iš vakaro, o ryte tiesiog greitai jomis pagardinti glotnučius, košes, baltymų kokteilius bei netgi blynus arba apkepus.
Net ir pats žodis „chia“, išvertus iš majų kalbos, reiškia jėgą bei stiprybę.
„Iš Meksikos ir Gvatemalos kraštų kilusios maistingos sėklos buvo vienas svarbiausių senovės actekų bei majų patiekalų ingredientas. Net ir pats žodis „chia“, išvertus iš majų kalbos, reiškia jėgą bei stiprybę, todėl jau ir anksčiau šios sėklos buvo pramintos tikru sportininkų maistu. Jomis pusryčių metu taip pat mėgaujasi jaunystę bei sveiką odą puoselėjantys žmonės. Tik prisiminkite, kad šį produktą kur kas skaniau berti į jogurtus ar dribsnius prieš tai bent pusvalandį pamirkius sėklas vandenyje“, – pasakoja B.Baratinskaitė.
Tiems, kurie dar į savo valgiaraštį nespėjo įtraukti ispaninio šalavijo sėklų, maisto gamybos ekspertė siūlo porą receptų pusryčiams.
Pudingas su ispaninio šalavijo sėklomis
Ingredientai:
- 4 valg. šaukšt. ispaninio šalavijo sėklų;
- 250 ml pieno (tinka ir paprastas karvės, ir augalinis);
- 2 arbat. šaukšt. klevų sirupo, medaus ar agavų nektaro;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto (nebūtina);
- žiupsnelis druskos.
priedai:
- supjaustytų vaisių;
- granolos;
- uogienės ar riešutų.
Gaminimas:
1. Į nedidelį indą suberkite ispaninio šalavijo sėklas, pieną, klevų sirupą, vanilės ekstraktą bei druską. Viską gerai išplakite. Gautą masę sandariai uždenkite ir maždaug porą valandų palaikykite šaldytuve, kol viskas sustings.
2. Vėliau paruoštą pudingą pagardinkite pasirinktais vaisiais, uogiene ar riešutais.
Lazdyno riešutų „Granola“ su ispaninio šalavijo pudingu
Šio patiekalo pagaminimui reikės šiek tiek daugiau laiko bei, žinoma, kantrybės, tačiau nebijokite jo imtis.
Ingredientai:
- 3 puodeliai avižinių dribsnių;
- 8 valg. šaukšt. pjaustytų lazdyno riešutų;
- 8 valg. šaukšt. migdolų;
- 8 valg. šaukšt. nesaldintų kokoso drožlių;
- 4 valg. šaukšt. moliūgų sėklų;
- 4 valg. šaukšt. saulėgrąžų sėklų;
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 10 valg. šaukšt. medaus;
- 4 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
- 1,5 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 0,5 arbat. šaukšt. jūros druskos;
- 3 puodeliai užvirtos, o vėliau atvėsintos roibos arbatos;
- 12 valg. šaukšt. ispaninio šalavijo sėklų;
- 4 puodeliai graikiško jogurto;
- 4 arbat. šaukšt. abrikosų uogienės.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220°C temperatūros.
2. Imkite didelį dubenį ir į jį dėkite avižas, visus riešutus ir sėklas, taip pat berkite cinamoną ir druską.
3. Nedideliame puoda maždaug 2 min. pašildykite 8 šaukštus medaus, kokosų aliejų ir 1 šaukštelį vanilės ekstrakto. Kol šildysite šią masę, nepamirškite jos pamaišyti.
4. Pakaitintą masę pilkite į pirmąjį dubenį su riešutais. Viską gerai išmaišę, dėkite ant kepimo popieriumi padengtos skardos – pabarstykite druska ir šaukite į orkaitę. Granolą pakepę 10 minučių, ją trumpam išimkite, o gerai pamaišę, dėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar 8–10 min.
5. Kol iškepusi granola atvės, į atskirą sandarų indą pilkite arbatą ir ispaninio šalavijo sėklas. Tuomet uždengę šį mišinį pakratykite ir leiskite ispaninio šalavijo sėkloms nusistovėti. Po 5 min. pakartokite tą patį ir šįkart palikite viską 15 min. Po to arbatą ir sėklas sumaišykite su prieš tai iškeptomis avižomis bei riešutais. Kai tai padarysite, į dar vieną dubenį supilkite jogurtą, 2 šaukštus medaus bei pusę šaukštelio vanilės.
6. Paruoštą granolą po lygiai padalinkite į 4 dubenėlius, tuomet į juos proporcingai dėkite granolą, pudingą ir abrikosų uogienę.