„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Pyragų diena: 4 nauji receptai, kuriuos verta išbandyti

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje švenčiama Pyragų diena, kuri jau žinoma nemažai daliai tautiečių. Šiandien puiki proga išbandyti naują pyrago receptą ir juo pasilepinti pačiam bei nudžiuginti artimuosius.
Pyragas
Pyragas / Vida Press nuotr.

Pranešime spaudai cituojama prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič tikina, jog, norint sulaukti pagyrų už skanų pyragą, užtenka žinoti vos kelias paprastas taisykles.

„Prieš pradedant kepti pyragą, orkaitę visada įjunkite šiek tiek anksčiau, o ar kepinys iškepęs, tikrinkite ne anksčiau kaip likus 10 min. iki recepte nurodyto iškepimo laiko. Pyragą tikrinkite šiltu peiliu ir netrankykite orkaitės durelių. Taip pat nepamirškite, kad pyrago kepimo trukmė gali būti ilgesnė ar trumpesnė dėl to, kad kepimo formos arba skardos yra pagamintos iš skirtingų medžiagų. Beje, pačią skardą su pyrago tešla visuomet statykite orkaitės viduryje“, – patarimais dalijasi konditerė.

Šokoladinis cukinijų pyragas

Ingredientai:

tešlai:

  • 500 g tarkuotų cukinijų;
  • 350 g miltų;
  • 200 g rudojo cukraus;
  • 250 ml saulėgrąžų aliejaus;
  • 3 kiaušiniai;
  • 40 g kakavos;
  • 2 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. sodos
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių

glajui:

  • 150 g kondensuoto pieno;
  • 100 g juodojo šokolado;
  • 30 g sviesto.

Gaminimas:

1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, soda ir kakava.

2. Kitame dubenyje kiaušinius išmaišykite su ruduoju cukrumi, vanile ir aliejumi bei sudėkite tarkuotas cukinijas.

3. Sumaišykite šlapiuosius ir sausuosius ingredientus bei dėkite gautą tešlą į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.

4. Kepkite apie valandą 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį pyragą palikite šiek tiek atvėsti.

5. Tuomet pradėkite gaminti torto glajų. Juodąjį šokoladą ir sviestą išlydykite bei į gautą masę įmaišykite kondensuotą pieną. Viską gerai išmaišykite ir ištepkite glajumi atvėsusio pyrago viršų.

6. Pagamintą pyragą palikite pusvalandžiui šaldytuve ir šiek tiek atšaldę patiekite ant stalo.

Vida Press nuotr./Keksas
Vida Press nuotr./Keksas

Mėlynių pyragas su baltuoju šokoladu

Ingredientai:

  • 230 g cukraus;
  • 250 g mėlynių;
  • 2 kiaušiniai;
  • 150 g miltų;
  • 30 g sviesto;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 valg. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 100 g smulkinto baltojo šokolado.

Gaminimas:

1. Viename dubenyje išmaišykite miltus bei kepimo miltelius, o kitame, didesniame, iki baltos masės išsukite sviestą ir cukrų. Į šį dubenį taip pat įmuškite kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų ir viską gerai išmaišykite.

2. Į šlapių ingredientų mišinį supilkite pusę miltų mišinio ir gerai išmaišykite. Pilkite likusį miltų mišinį ir vėl viską kruopščiai išmaišykite.

3. Į gautą tešlą sudėkite mėlynes bei baltojo šokolado gabaliukus ir tešlą sudėkite į riebalais pateptą kepimo skardą.

4. Pyragą kepkite 40–50 minučių iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

5. Iškepusį pyragą palikite atvėsti ir vėliau skanaukite.

Vida Press nuotr./Pyragas su mėlynėmis
Vida Press nuotr./Pyragas su mėlynėmis

Prancūziškas alyvuogių pyragas

Ingredientai:

  • 400 ml juodųjų alyvuogių be kauliukų;
  • 400 ml žaliųjų alyvuogių be kauliukų;
  • 5 valg. šaukšt. miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 4 kiaušiniai;
  • 150 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 100 ml pieno;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Nusausintas alyvuoges sudėkite į dubenėlį ir apiberkite dviem šaukštais miltų. Uždengtą dubenėlį šiek tiek pakratykite, kad visos alyvuogės pasidengtų miltais. Tuomet sudėkite likusį reikalingą kiekį miltų, kepimo miltelius, druską ir viską gerai išmaišykite.

2. Kitame dubenėlyje lengvai išplakite kiaušinius ir juos palengva maišant supilkite į miltus. Tuomet pilkite pieną, alyvuogių aliejų, sudėkite sūrį ir alyvuoges ir viską gerai išmaišykite.

3. Palikite gautą masę pastovėti kambario temperatūroje apie 2 valandas.

4. Įjunkite orkaitę ir įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros.

5. Paruoštą tešlą pilkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite apie 35 minutes. Pyrago viršus turi gražiai paruduoti, bet, jei matote, kad jis darosi per daug tamsus, viršų galite pridengti aliuminio folija.

6. Iškeptą pyragą atvėsinkite ir patiekite ant stalo.

Vida Press nuotr./Pyragas su alyvuogėmis
Vida Press nuotr./Pyragas su alyvuogėmis

Klasikinis varškės pyragas

Norint, kad varškės pyragas visada pavyktų, prisiminkite, jog varškę reikia pertrinti per sietelį – tuomet neliks stambių jos gabaliukų. Varškė itin dera su įvairiais vaisiais – obuoliais, kriaušėmis, persikais ar ananasais, todėl virtuvėje drąsiai improvizuokite.

Ingredientai:

  • 300 g miltų;
  • 100 g cukraus;
  • 160 g sviesto;
  • 400 g varškės;
  • 2 kiaušiniai;
  • 250 g kondensuoto pieno.

Gaminimas:

1. Didesniame dubenėlyje sumaišykite miltus, cukrų ir ištirpintą sviestą. Gautą tešlą dėkite kepimo formą.

2. Tuomet varškę gerai ištrinkite su kiaušiniais ir kondensuotu pienu bei supilkite ant tešlos sluoksnio.

3. Kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 min. Pyragui iškepus galite skanauti tuoj pat arba palikti atvėsti.

Vida Press nuotr./Pyragas su varške
Vida Press nuotr./Pyragas su varške

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs